Google on ensi viikolla järjestettävän I/O-kehittäjäkonferenssinsa alla julkistanut jo uuden hankkeen, jolla se pyrkii nopeuttamaan uusien Android-versioiden yleistymistä. Perinteisesti Androidin versiot ovat yleistyneet erittäin hitaasti niiden julkaisun jälkeen.
Project Trebleksi nimetty kokonaisuus pyrkii tekemään päivityksistä laitevalmistajille helpompia sekä edullisempia toteuttaa ja näin toivon mukaan nopeampia.
Käytännössä jatkossa Android-laitteissa Google pyrkii ohjelmistorakenteeseen, jossa laitevalmistajan ja piiritoimittajan Androidiin tekemät perusteelliset laitteen tekniikkaan liittyvät ohjelmistoratkaisut ovat enemmän irrallaan ja näin käytössä olevan Android-version vaihtaminen uudempaan käy vaivattomammin. Android OS -kehikon sekä laitevalmistajan koodin väliin tulee uusi yhteyspinta, jonka yhteensopivuuden Google testaa. Vendor Test Suiten on tarkoitus varmistaa, että laitevalmistajan koodi on sopiva osa kokonaisuuteen. Idea on sama kuin yhteensopivuustesteissä, joita jo tehdään sovelluksille niiden toimivuuden varmistamiseksi eri laitteissa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Jatkossa ainakin ajatus on, että Android OS -osan ohjelmistosta voi vaihtaa uudempaan versioon lähes muutoksitta. Valmistajat voivat edelleen tehdä Androidin päälle omia lisäyksiään, jotka tietenkin jonkin verran voivat hidastaa päivitysten julkaisua, mutta enää päivityksiä ei hidastaisi matalamman tason laitteiden teknisiin ominaisuuksiin liittyvä koodi.
Project Treble on tulossa yhtenä uudistuksena tulevassa Android-versiossa, joka toistaiseksi tunnetaan vasta Android O:na. Valitettavasti vanhoja laitteita uudistus ei laajasti koske – ne joutuvat edelleen kärsimään päivitysten vaikeammasta rakenteesta ja näin hitaista päivityksistä. Tosin Googlen Pixel-laitteet ovat ilmeisesti poikkeus sääntöön.
Nähtäväksi jää, tuleeko Project Treblellä olemaan lopulta vaikutusta päivitysten nopeutumiseen. Tarvetta olisi, sillä esimerkiksi tällä hetkellä vasta 7,1 prosentista aktiivisia Android-laitteita löytyy jo viime elokuun lopulla julkaistu Android Nougat -versio.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Googlella on kuitenkin aiemminkin ollut erilaisia hankkeita sekä pyrkimyksiä kannustaa valmistajia nopeampiin päivityksiin, jotka eivät kuitenkaan tähän asti ole toistaiseksi johtaneet toivottuun lopputulokseen.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »