Duan Yongpingin nimi ei ole varmasti monille kovin tuttu. Hän on kuitenkin yksi perustajista ja merkittävä omistaja kiinalaisten älypuhelinmerkkien Oppon ja vivon taustalla. Oppon ja vivon nousukiito viime aikoina on nostanut ne jo Kiinan kotimarkkinoiden kärkeen viime vuonna ja yhteenlaskettuna Oppo ja vivo nousivat jo maailmanlaajuisestikin tarkasteltuna Huawein ohi ja uhkaavat tänä vuonna jopa Applen asemaa maailman toiseksi suurimpana älypuhelinten tekijänä.
Duan Yongping antoi nyt uutistoimisto Bloombergille haastattelun, ensimmäisen omien sanojensa mukaan 10 vuoteen.
Oppon ja vivon taustayhtiönä tunnetun BBK:n tarina alkaa 90-luvun alusta, jolloin Duan lähti johtamaan Guangdongin maakuntaan elektroniikkatehdasta. Sen ensimmäisestä uudesta tuotteesta, Subor-pelikonsolista, tulikin menestys. Sittemmin yritys laajensi muun muassa video- ja musiikkisoittimien valmistajaksi – ja myös matkapuhelimiin. BBK oli suuri tekijä jo perinteisissä matkapuhelimissa ennen älypuhelinten aikaa, joka melkein tappoi yrityksen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Olimme vakavissa keskusteluissa, kuinka suljemme yhtiön rauhallisesti – tavalla, jossa työntekijät voivat lähteä vahingoittumattomina eivätkä tavarantoimittajat menetä rahojaan”, sanoo Duan. Vuonna 2005 Tony Chen oli perustanut BBK:n ja Duanin siipien suojissa Oppon, joka teki ensin musiikkisoittimia, mutta kiihdytti vuonna 2011 älypuhelimissa. Vuonna 2009 BBK itse perusti puolestaan vivon.
Duan itse oli muuttanut jo 2001 Kaliforniaan, Yhdysvaltoihin ja vietti päivänsä sijoittajana ja hyväntekijänä. Älypuhelinten BBK:lle aiheuttama haaste pakotti kuitenkin vielä Duanin takaisin töihin. Lopulta Oppo ja vivo menestyivät, kun puhelinten edullinen hinta kohtasi hyvät tekniset ominaisuudet – ja markkinointi lähti lentoon paikallisten kuuluisuuksien vetovoimalla ja luomalla laaja myyntiverkosto myös Kiinan pienempiin kaupunkeihin. Viime vuonna tutkimusyhtiö IDC:n mukaan Oppo ja vivo toimittivat Kiinassa jo 147 miljoonaa älypuhelinta.
Bloombergin Duan-haastattelussa nyt ei mainita täällä tutumpaa OnePlussaa, jonka myös tiedetään kuuluvan osana BBK:n imperiumiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Apple ei voinut lyödä meitä Kiinassa, koska myös heillä on puutteita”, kommentoi Duan. ”He ovat kenties liian jääräpäisiä ajoittain. He ovat tehneet monia hienoja asioita, kuten käyttöjärjestelmän, mutta me ohitamme heidät muilla alueilla.” Apple ei esimerkiksi ole tehnyt Kiinaan edullisempia laitteita hyvillä teknisillä ominaisuuksilla, vaan on luottanut samaan premium-reseptiin kuin muuallakin.
Duan ihailee ja käsittelee blogissaan Applea, joka nykyisin on yksi hänen omien yhtiöidensä tärkeimmistä kilpailijoista. Hän on kuitenkin pitkään ollut myös suuri sijoittaja Applessa – suuri osa Duanin muusta kuin Kiinan omaisuudesta on kiinni iPhonen menestyksessä. ”Olen tavannut Tim Cookin useissa yhteyksissä. Hän ei ehkä tiedä minua, mutta olemme puhuneet hieman”, sanoo Duan. ”Pidän hänestä paljon.”
Duan kantaa mukanaan neljää laitetta, joista yksi onkin ahkerasti käytetty iPhone.
Applen ohella Duan ihailee myös Warren Buffettia, amerikkalaista maailman rikkaimpien joukkoon lukeutuvaa sijoittajaa. Duan maksoi vuonna 2006 lounaasta Buffettin kanssa 620 100 dollaria hyväntekeväisyyshuutokaupassa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nykyisin Duan toimiikin pääasiassa sijoittajana. BBK:n osalta hän osallistuu hallitusten kokouksiin, mutta paluuta työelämään ei enää ole näköpiirissä. ”Älypuhelimet ovat ennenkuulumaton tilaisuus. Ennustamme että ainakin 10 tai 20 vuoteen niille ei ole korvaajaa. Mutta emme tiedä sitä”, toteaa Duan.
”Olen tehnyt sen selväksi monta vuotta sitten, en ikinä tee comebackia enää”, kommentoi Duan. ”Jos on ongelma, jota he eivät voi korjata, en sitä voi minäkään.”
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »