Ilmaisen EU-roamingin eli kotimaan liittymän maksuttoman käytön ulkomailla EU-maissa käsittely EU-elimissä etenee.
Ilmaisen EU-roamingin pitäisi toteutua kesällä 2017.
Tänään asiasta äänestettiin EU-parlamentin teollisuus-, energia- ja viestintävaliokunnassa, jossa suomalaisen europarlamentaarikon Miapetra Kumpula-Natrin esitys meni läpi selvin äänin. Ministerineuvosto käsittelee asiaa 2. joulukuuta. Laajemman lakiesityksen asiassa tekee kuitenkin EU-komissio 15. joulukuuta. Tämän parlamentti voi hyväksyä tai palauttaa vielä valmisteluun.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tänään hyväksytyssä valiokunnan esityksessä tärkeäksi datasiirron tukkumaksuksi ehdotetaan 0,4 senttiä megatavulta, joka olisi suomalaisittain paljon parempi taso kuin aiemmin esillä olleet 0,85 sentin ja sittemmin 1 sentin lukemat. Alun 0,4 sentistä tukkumaksu vielä laskisi vain 0,1 senttiin vaiheittain tulevina vuosina.
Parlamentti on kuitenkin EU-elimistä eniten Suomen kannalla. EU-ministerineuvoston on kerrottu kaavailleen aiemmin tukkumaksuksi jopa 1 senttiä, joka olisi myrkkyä suomalaisille.
Vaikka kuluttajalle puhelimen käyttö ulkomailla EU-alueella olisikin jatkossa maksutonta, maksaisi suomalainen operaattori myymänsä liittymän käytöstä esimerkiksi Espanjassa edelleen taustalla espanjalaisoperaattorille roaming-tukkumaksua. Näin tukkumaksun suuruus vaikuttaa merkittävästi operaattoreiden talouteen ja sitä kautta mahdollisesti esimerkiksi mobiililiittymien kotimaan hintoihinkin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tukkumaksun ohella liikkuvia yksityiskohtia EU:n roaming-sääntelyssä ovat vielä kohtuullisen käytön määrittely sekä niin sanottu kestävyysmalli. Mobiili.fin haastattelussa aiemmin Elisan toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila väläytti kestävyysmallia mahdollisena ratkaisuna suomalaisiin ongelmiin, jos tukkumaksujen ja kohtuukäytön osalta tuloksena on huonosti suomalaiseen, rajattoman datan malliin nähden istuva lopputulos. Käytännössä kestävyysmalli voisi rajata ilmaista roamingia. ”Ilmaista roamingia olisi tiettyyn rajaan saakka, ja se olisi silti positiivinen muutos”, totesi Mattila.
Koko ilmaiseen EU-roamingiin liittyvässä kiistassa on kyse eri maiden operaattorien välisistä intressiristiriidoista. Eteläeurooppalaisille operaattoreille turismin myötä roaming-tulot ovat huomattavasti merkittävämpiä, joten ne olisivat menettävässä merkittävän tulonlähteen jos tukkumaksut määrätään suomalaisten operaattorien haluamalla tavalla alhaiselle tasolle.
EU-päätösten jäädessä toisaalta suomalaisittain heikoiksi, voisivat vaikutukset olla merkittävät.
”Jos meidän kannalta taloudellisessa tarkastelussa kaikki nämä EU-päätökset menisivät huonosti, ei meillä olisi muuta vaihtoehtoa kuin mennä toiseen malliin (käytön mukaan hinnoittelu kotimaassa), jota selvästi kuluttajat arvostavat vähemmän, kun todistettavasti käyttöä on sillä vähemmän”, summasi Elisan Mattila.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »