Nokia avasi tänään pääomamarkkinapäivässään myös patenttien lisensointibisneksensä taustoja. Suurin painopiste Nokialle on nyt saada uusittua Applen kanssa sopimus, joka on päättymässä tämän vuoden lopussa.
Nokian patenttien ja brändin lisensoinnista kertyvä liikevaihtovirta on 800 miljoonan euron vuositasolla ilman Apple-sopimusta. Apple-sopimuksen aiemman tason kanssa vuotuinen liikevaihto kohoaisi 950 miljoonaan euroon.
Nokia sopi Applen kanssa patenteista vuonna 2011, jolloin se oli vielä itse laajasti mukana älypuhelinbisneksessä ja lisensoi sopimuksessa vastavuoroisesti käyttöönsä myös Applen patentteja. ”Tällöin Nokialle tuleva nettorojaltimaksu on pienempi”, totesi Nokian lakiasiainjohtaja Maria Varsellona Nokian pääomamarkkinapäivässä. Nyt Nokia ei enää tarvitse Applen patentteja vastaavalla tavalla, joten periaatteessa Applen voisi jatkossa odottaa joutuvan taipumaan suurempiin maksuihin Nokialle.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Joka tapauksessa Apple-sopimuksessa on usean vuoden ajalta kyse yhteensä sadoista miljoonista euroista Nokialle.
Nokian kerrottiin odottavan positiivista lopputulosta Apple-neuvotteluista. ”Apple on meidän suurin prioriteettimme. Meidän suurin fokuksemme”, totesi Varsellona Nokian patenttilisensoinnin painopisteistä.
Suuri osa Nokian merkittävimmistä patenttisopimuksista on solmittu aikana, jolloin Nokia oli vielä mukana puhelinliiketoiminnassa. Näin vastaavaa nousua lisenssimaksujen tasossa kuin odotetaan nyt Apple-sopimukselta, voidaan nähdä aikanaan myös muiden lisensoijien osalta. Lisäksi Nokian patenttiasemaa on vahvistanut Nokia Networksin ja Alcatel-Lucentin patenttiportfolioiden liittyminen Nokian rinnalle. Nokian 9 900 patenttiperheen jatkoksi tulleet patenttiperheet ovat nostaneet kokonaismäärän yli 30 000 patenttiperheeseen ja yli 90 000 eri patenttiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia kertoi odottavansa patenttiensa määrän vähenevän jatkossa. Osaa patenteista lisensoidaan ja osaa hyödynnetään omien laitteiden erilaistamiseen. Lisäksi osasta patentteja Nokia voi myös luopua myymällä tai hylkäämällä ne tämän ollessa tuottavuuden kannalta tarkoituksen mukaista.
Tämän vuoden aikana välimiestuomioistuin antoi päätöksensä Samsungin jatkossa Nokialle maksamien rojaltien korkeammasta tasosta.
Tilanne on kuitenkin tietyllä tapaa varsin erikoinen, sillä vain 30 prosentista maailmassa myydyistä älypuhelimista maksetaan nyt Nokialle patenttilisenssimaksuja, kun vuoden 2016 lopussa erääntyvää Apple-sopimusta ei oteta huomioon.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokialla ei tällä hetkellä ole ainuttakaan merkittävää kiinalaista lisensoijaa, kun Huawein patenttisopimus vuodelta 2008 on erääntynyt. Kiinalaisten merkittävien Xiaomin, Vivon ja Oppon kanssa Nokialla ei edes ole ollut sopimuksia.
Kiinalaisten valmistajien kanssa neuvotteluja vaikeuttaa myös valtion rooli. Voidaan arvioida, että Nokian ei kannata lähteä aggressiivisiin toimiin kiinalaisvalmistajia kohtaan, koska tämä voisi vaikeuttaa esimerkiksi sen verkkoliiketoiminnan menestysmahdollisuuksia Kiinassa.
”Kiinassa on tehtävää”, myönsi myös lakiasiainjohtaja Varsellona. Samalla hän totesi kuitenkin myös Kiinassa olevan ”hyviä ja lupaavia merkkejä”.
Saamalla uudet sopimukset aikaan maailman TOP5-älypuhelinvalmistajiin kuuluvan Applen ja Huawein sekä aivan uusien sopimuskumppaneiden Oppon ja Vivon kanssa, voisi Nokia kasvattaa patenteista kertyvää liikevaihtoaan merkittävästi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lisäksi Nokia hakee uusia asiakkaita autoalalta, kun vuosittain myytävästä yli 100 miljoonasta autosta yli puolen odotetaan sisältävän mobiiliverkkoyhteydet 2021, sekä muista kuluttajalaitteista älypuhelinten jatkoksi.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »