Piirijätti Qualcomm on julkistanut ensimmäisen 5G-modeeminsa, Snapdragon X50:n.
5G-verkkoja odotetaan kaupalliseen käyttöön vasta ensi vuosikymmenellä, mutta verkkojen kehitystyö ja testaus ovat jo käynnissä täydellä höyryllä. Qualcommin Snapdragon X50 tukee aluksi vain erittäin korkeaa 28 gigahertsin taajuusaluetta, jota tietyt operaattorit jo käyttävät omissa 5G:n standardointia edeltävissä määrittelyissään.
Snapdragon X50 tukee myös kahdeksankertaista 100 megahertsin taajuusalueiden yhdistymistä (carrier aggregation), jonka myötä sille on tarjolla tämän hetken parhaimpiin 4G LTE -modeemeihin verrattuna kymmenkertaiset 800 megahertsiä kaistaa. Lopputuloksena on 5 gigabittiä sekunnissa -latausnopeus.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Korkeammat taajuudet mahdollistavat laajemman taajuuksien käytön, mutta rajoittavat yhteyden toimintaetäisyyttä tukiasemasta, mitä Qualcomm yrittää ratkaista suuremmalla määrällä pienikokoisia antenneja sekä edistyneillä signaalin etenemistä avittavilla tekniikoilla. Jopa yksi tavallinen seinä voi estää 28 gigahertsin signaalin kulun.
Qualcommin mukaan Snapdragon X50:n toimitukset alkavat vasta vuoden 2017 toisella puoliskolla ja kaupallisia tuotteita sillä varustettuna odotetaan vuoden 2018 ensimmäisellä puoliskolla. X50:n käyttöä laitteissa rajoittaa sen tuki vain 5G:n korkealle 28 gigahertsille: laitteisiin käytännössä vaaditaan erikseen myös alempien 3G- ja 4G-verkkojen tuki omalla modeemillaan.
Snapdragon X50:n lisäksi Qualcomm kertoi yhteistyöstään Netgearin, Telstran ja Ericssonin kanssa. Netgear aikoo tuoda markkinoille ensimmäisen 1 gigabitin nopeuksiin 4G LTE -verkossa yltävän laitteen, jota Ericssonin Telstra-operaattorille toimittamat verkot myös tukevat. Kaupallisen lanseerauksen pitäisi tapahtua tulevien kuukausien aikana.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Käytössä uudessa Netgear Mobile Router MR1100:ssa on Qualcommin Snapdragon X16 -modeemi.
Esimerkiksi Suomessa käytössä operaattoreilla ovat vasta korkeintaan 300 megabittiin sekunnissa yltävät yhteydet kahden taajuuden yhdistämisellä. Gigabittiluokkaan nopeudet kasvavat, kun mukaan lisätään kolmas taajuus (+150 Mbit/s), hyödynnetään X16:n tuki kahden taajuuden osalta neljälle antennille kahden sijaan (+300 Mbit/s) ja edellä mainittujen lisäksi otetaan käyttöön 256-QAM-modulointi (+250 Mbit/s). Kaikki vaativat laitteen ohella tuen myös verkolta.
Qualcomm esitteli X16:n alun perin helmikuussa ja nyt se ollaan näkemässä ensimmäisessä laitteessa.
Nyt Qualcomm kertoi aikovansa integroida X16:n osaksi tulevaa Snapdragon-järjestelmäpiiriä ensi vuonna. Todennäköisesti kyseessä on Qualcommin tuleva huippupiiri Snapdragon 830.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »