Sonera ja Nokia ovat testanneet Suomessa kaupallisessa verkossa uutta esineiden internetin tarpeisiin muokattua 4G-verkkoteknologiaa.
Myös muiden verkkovalmistajien, etunenässä kehityksen liikkeele laittaneen Huawein aktiivisesti eteenpäin viemä Narrow Band IoT-teknologia (NB-IoT) on standardoitu tänä vuonna, ja sitä tullaan jatkossa käyttämään laajasti uusien IoT-laitteiden ja -palveluiden käyttöönotossa erityisesti kiinteistönhuollossa, kertoo Sonera.
NB-IOT-yhteydet tulevat rakentumaan muiden IOT-verkkoratkaisujen sijaan olemassa olevien matkapuhelinverkkojen päälle, mutta käyttävät vain kapeaa taajuusaluetta virtaa säästäkseen. NB-IOT-yhteydellä tiedonsiirtonopeuskin voi rajautua vain 200 kilobittiin sekunnissa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ensimmäisenä Suomessa toteutettu testi tehtiin Helsingissä nyt lokakuun alussa. Testissä lähetettiin lämpötilaan, kosteuteen ja ilmanpaineeseen liittyvää sensoridataa NB-IoT-laitteella hyödyntäen Soneran 4G-verkkoa 800 megahertsin taajuudella. Testi toteutettiin kaupallisesti saatavilla olevalla Nokia Flexi Multiradio 10 -tukiasemalla, joka tukee NB-IoT-teknologiaa.
Testauksessa todennettiin myös NB-IoT-teknologian toimivuus roaming-yhteyksillä ensimmäisenä maailmassa. Operaattoreiden vakiintuneiden roaming-verkostojen ansiosta saadaan yhteys IoT-laitteisiin ympäri maailman.
Soneran emoyhtiön Telia Companyn suunnitelmissa on tuoda NB-IOT-teknologiaan pohjautuvia kaupallisia tuotteita markkinoille vuoden 2017 aikana.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Käytännössä NB-IOT-yhteydet ovat tehokkaampi seuraaja 2G-sukupolven GPRS:lle, jota yhä käytetään laitteiden internetissä yleisesti. Pienemmän virrankulutuksen ohella NB-IOT:n etuja ovat parempi kattavuus, mahdollisuus liittää yhteen verkkosoluun jopa 100 000 laitetta sekä edullisempi moduulien hinta. Kun GSM-moduulit voivat maksaa vielä seitsemän dollaria, painuu NB-IOT-moduulin hinta alle 5 dollariin.
Soneran mukaan 4G-verkkoon voidaan kytkeä NB-IOT:lla erittäin suuri määrä laitteita, jotka lähettävät esimerkiksi lämpötilaan, paikkatietoon tai vikatilanteisiin liittyvää dataa. Tällaisia laitteita käytetään muun muassa kiinteistönhuollossa esimerkiksi veden kulutuksen mittaamiseen tai piilevän kosteusvaurion huomaamiseen. Laitteet voivat sijaita lähes missä tahansa, kuten talon rakenteiden sisällä, koska niiden kuuluvuutta pystytään uuden teknologian avulla parantamaan huomattavasti. Laitteiden energiankulutus on huomattavasti aikaisempaa pienempi, kun akut voivat kestää jopa 10 vuotta.
”Soneran tavoitteena on auttaa yrityksiä pääsemään alkuun erilaisissa digitalisaatio- ja IoT-hankkeissa siten, että uusi teknologia ja tavat toimia tuovat todellista lisäarvoa asiakkaidemme liiketoiminnalle. Uudessa NB-IoT-teknologiassa onkin huomattavia etuja; ratkaisu on edullinen, kestävä ja myös teknisesti simppelimpi kuin aiemmat vastaavat ratkaisut, joten sen avulla voidaan luoda erittäin kannattavaa liiketoimintaa”, kommentoi Soneran teknologiajohtaja Jari Collin.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »