Intelin arvioidaan pyrkivän Applen iPhonen järjestelmäpiirin valmistajaksi vuodesta 2018 alkaen, kertoo japanilainen Nikkei-julkaisu alan asiantuntijoita haastateltuaan.
Mobiilissa omilla suorittimillaan täysin epäonnistunut Intel on nöyrtynyt muuttamaan strategiaansa ja on aloittamassa ARMin suunnitteluun perustuvien piirien valmistamisen asiakkailleen.
Apple suunnittelee iPhonessa käytettävät Apple Ax -sarjan piirit itse ARM-arkkitehtuurin pohjalta. Intelin toistaiseksi ARMin kanssa tekemä diili tuo sen mukaan täysin ARMin suunnitteluun perustuvien piirien valmistukseen, mutta luo samalla pohjaa yhteistyölle myös muiden, kuten Applen, kanssa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tällä hetkellä Applen iPhonen järjestelmäpiirien valmistajana toimii taiwanilainen TSMC. Intelin eduiksi kisassa nähdään, ettei se kilpaile Applen kanssa toisin kuin esimerkiksi toinen vaihtoehto TSMC:lle eli Samsung, minkä lisäksi myös Intelin amerikkalaisuus eli kotimaisuus Applen näkökulmasta voi houkutella yksinkertaisempien liiketoiminnan lainalaisuuksien, kuten tarjolla olevan valmistusprosessin teknisen kyvykkyyden ja kilpailukykyisen hinnan ohella.
Intel on ollut vahva PC-suorittimissa ja nykyisin myös palvelinsuorittimissa, joissa se on pystynyt todella kannattavaan liiketoimintaan sekä suunnittelemalla että valmistamalla itse suoritinpiirinsä. Muiden suunnitteluun perustuvien piirien valmistus on Intelille suhteellisesti vähemmän kannattavaa, mutta silti mahdollisesti suuren volyymin kautta hyvää liiketoimintaa. Lisäksi sen omien PC-suoritinten myyntivolyymin pienentyessä Intel voi muiiden mobiilisuorittimia valmistamalla täyttää edelleen tehtaidensa tuotantokapasiteettia ja säilyttää suuren skaalan volyymiedut ja saada tuottoa sijoitetulle pääomalleen.
Jos Intel olisi menneinä vuosina tehnyt oikeita päätöksiä, olisi siitä voinut tulla iPhonen suoritinvalmistaja jo vuosia aiemmin – jopa alusta astikin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nyt Intelin rooli iPhonessa on kuitenkin kasvamassa jo tänäkin vuonna, sillä Apple on ottamassa käyttöön Qualcommin sijaan Intelin kantataajuusmodeemin, eli mobiiliverkkoyhteyksistä vastaavan piirin, ainakin osassa iPhone-alueversioita.
Applen merkitys asiakkaana alihankkijoille on erittäin merkittävä. Sen myymät 200 miljoonaa vuotuista iPhonea painottuvat selvästi kilpailijoita korkeampaan hintaluokkaan, joten ne sisältävät myös tyyriimpiä komponentteja. Vuonna 2015 Apple toi TSMC:n liikevaihdosta 16 prosenttia, mistä luku on vielä nousemassa noin 20 prosenttiin tänä vuonna.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »