Google on mahdollisesti kehittämässä uutta käyttöjärjestelmää.
Avoimen koodin pohjalta ponnistava Fuchsia-niminen projekti on paljastunut viime aikoina, ja muun muassa Android Authority ja Android Central -sivustot ovat tonkineet asiaa.
Siltikään juuri mitään kovin konkreettista projektista sekä erityisesti sen tavoitteista ei vielä tiedetä – ei edes sitä, onko Google täysillä voimin projektin takana vai ovatko projektiin panoksensa antaneet Googlen työntekijät toimineet vain omatoimisesti vapaa-ajallaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mukana koodissa ollut toteamus ”Pink + Purple == Fuchsia (a new Operating System)” kuitenkin aloitti suuren huhumyllyn.
Edes vihje mahdollisesta uudesta Googlen käyttöjärjestelmästä aloittaa tietenkin heti puheet sen yhteydestä Androidiin. Kehitetäänkö siitä uutta ydintä Androidille vai onko se tehty koko Androidin korvaajaksi? Tällaiset puheet ovat kuitenkin lähes varmasti täysin turhia – sen sijaan, jos ja kun Google on todella vahvasti projektissa mukana, voisi tähtäin olla jossakin uudessa – esimerkiksi käyttöjärjestelmässä lisätyn tai virtuaalitodellisuuden laitteeseen tai erilaisiin pieniin, kevyisiin internet-laitteisiin (internet of things, IoT).
Myös Fuchsian tekninen perusta voisi vihjata suuntauksesta jonkinlaiseen kevyeen laitteeseen tai toisaalta reaaliaikaista tiedonkäsittelyä vaativiin tarpeisiin. Pohjalla Fuchsiassa on avointa koodia edustavat Little Kernel -ydin (LK) sekä Magenta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
LK on käyttöjärjestelmän ydin, joka sopii pieniin sulautettuihin laitteisiin sekä käynnistysohjelmiin. Magenta löytyy LK:n päältä ja tuo lisätoiminnallisuutta kokonaisuuteen. Yleisesti Magenta on suunnattu LK:ta monipuolisempiin sekä selvästi tehokkaampiin laitteisiin. Kokonaisuutta täydentävät esimerkiksi grafiikkarenderöinnin escher OpenGL- ja Vulkan-rajapintoja mahdollisesti hyödyntäen, sekä Flutter käyttöliittymälle.
Kovin paljoa vihiä Fuchsian tavoitteista ei anna se, että toistaiseksi tuettuja käynnistysalustoja ovat Intelin NUC-kokoonpano sekä Acerin Switch 12 -läppäri. Lisäksi pian näyttäisi olevan tulossa tuki Raspberry Pi 3:lle.
Fuchsia-projektiin ovat ottaneet osaa esimerkiksi Travis Travis Geiselbrecht, jolla on kehitystaustaa BeOSista, iOSista ja webOSista ja Brian Swetland Android-, BeOS- ja HiptopOS -taustalta. Lisäksi mukana on Googlen ohjelmistökehittäjiä, kuten Petr Hosek.
Toistaiseksi Fuchsia herättää paljon kysymyksiä, joihin on vain vähän vastauksia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Vasta tulevaisuus näyttää, mitä Fuchsiasta vielä kehkeytyy.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »