Yksityisyydensuoja on ollut viime vuosina kasvava huolenaihe, eikä vähiten vuonna 2013 alkaneen NSA-kohun takia, jossa Edward Snowden paljasti Yhdysvaltojen mittavan tietojenkeruuohjelman koskevan myös tavallisia ihmisiä. NSA-paljastusten jälkimainingeissa onkin nähty useita tapahtumia, joista yksi on Belgiassa käyty oikeudenkäynti Facebookin tietojenkeruusta.
Oikeudenkäynnissä brysseliläinen oikeusistuin tuomitsi Facebookin maksamaan 250 000 euroa päivittäisiä sakkoja perusteena Facebookin käyttämät datr-evästeet, joita käytettiin myös Facebookiin rekisteröimättymien ihmisten seuraamiseen. Sakkojen oli määrä kertyä siihen asti, kunnes Facebook muuttaisi evästekäytäntöjään ja amerikkalaisyhtiö estikin nopeasti rekisteröimättömiltä käyttäjiltä pääsyn kaikille Facebookin sivuille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Oikeuden päätöksen jälkeen Facebook vei asian valitustuomioistuimeen, joka on nyt kumonnut brysseliläisen oikeusistuimen aikaisemmin antaman päätöksen. Uuden päätöksen myötä Facebook vapautuu 250 000 euron päivittäisestä uhkasakosta ja voi samalla jatkaa aiempia tietojenkeruukäytäntöjään. Oikeus ei päätöksessään varsinaisesti todennut tietojen keruun olevan laillista, mutta totesi, ettei Belgian lainsäädäntöä voida tässä tapauksessa ulottaa Yhdysvalloissa ja Irlannissa toimivaan Facebookiin.
Belgian päätös on saanut monet yksityisyydensuojasta huolissaan olevat tahot ilmaisemaan pettymyksensä ja belgialaisen ykstyisyyssuojakomission puheenjohtaja Willem Debeuckelaere kommentoikin tilannetta tuoreeltaan seuraavasti:
”Tämänpäiväinen päätös merkitsee, että Belgian oikeusistuin ei voi suojella kansalaistensa yksityiselämää ulkomaisilta toimijoilta. Tästä johtuen kansalaiset ovat alttiita massiivisille yksityisyydensuojan luokkauksille.”
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »