Lenovo julkaisi uudet Yoga-tablettinsa viime vuoden loppupuolella. Testasimme valikoiman lippulaivaksi asettuneen Yoga Tab 3 Pron, jonka erikoisuutena on sisäänrakennettu pikoprojektori.
Yoga Tab 3 Pron tarkemmat tekniset tiedot ovat seuraavat:
- Näyttö: 10,1-tuumainen 2560 x 1600 pikselin IPS-kosketusnäyttö
- Koko: 247 x 179 x 4,68 millimetriä
- Paino: 665 grammaa
- Järjestelmäpiiri: Neliytiminen Intel Atom x 5-Z8500 -piiri 2,24 gigahertsin taajuudella
- Muisti: Kaksi gigatavua RAM-muistia, 16 tai 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa, microSD-korttipaikka
- Kamerat: Takakamera 13 megapikseliä, etukamera 5 megapikseliä
- Äänentoisto: Neljä eteenpäin suunnattua JBL-kaiutinta
- Akku: 10 200 milliampeerituntia, luvattu käyttöaika jopa 18 tuntia
- Yhteydet: WLAN 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth 4.0, 4G LTE tietyissä malleissa
- Käyttöjärjestelmä: Android 5.1 Lollipop
Tarjonnan myötä myös hinta nousee ihan tuntuviin lukemiin, sillä Yoga Tab 3 Pron suositushinnat lähtevät liikkeelle 499 eurosta. Seuraavaksi selviää, mitä rahaansa vastaan todella saa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Erikoinen design
Yoga Tab 3 Pro on muotoilultaan mielenkiintoinen laite. Perinteisen tasaisen laatan sijaan tabletin toista pitkää sivua hallitsee paksumpi pyöreä osio, josta laitteen pieni tukijalka kääntyy esiin. Pintamateriaalien metalli ja laitteen takaa löytyvä nahka tuntuvat hyvältä käsissä ja muutenkin tabletin laatutuntuma vakuuttaa. Epäsymmetrinen muotoilu ja painon jakautuminen tekevät kuitenkin Yoga Tab 3 Prosta hieman haastavan tapauksen, erityisesti vaaka-asennossa.
Luonnollisimmin Lenovo-uutuus istuu käsiin niin, että paksumpi osuus on alhaalla. Tuolloin kädet hakeutuvat kuitenkin helposti alalaidan ympärille, jossa reunat alkavat pidemmän päälle painaa kämmeniä. Toisin päin pideltynä ote on mukavampi, mutta ylälaitaan jäävä lisäpaino aiheuttaa haasteita. Mikään ote ei varsinaisesti ole huono, mutta samalla sellaista selkeästi hyvää otetta ei myöskään tunnu löytyvän.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Parhaiten Yoga Tab 3 Pro sopii käteen pystysuunnassa, sillä tällöin pyöreä pitkä sivu istuu täydellisesti kämmeneen. Tilanteet, joissa tablettia tarvitsee käyttää pystysuunnassa, ovat kuitenkin harvassa.
Pisteet, jotka Yoga Tab 3 Pro menettää erikoisen muotoilunsa vuoksi käsinpitelykokeissa, se nappaa vaivatta takaisin tukijalkansa ansiosta. Olen edelleen sitä mieltä, että kaikissa tableteissa pitäisi olla tämän tai Surface-tablettien kaltainen jalkaratkaisu, sillä se tuo ratkaisevasti vaivattomuutta moniin käyttötilanteisiin – pääasiassa videoiden ja muun median katseluun.
Lenovon käyttämä tukijalka on pieni, eikä jaksa kannatella tablettia hirveän pitkälle taaksepäin taivutettuna, mutta kulmat riittävät silti useimpiin tilanteisiin. Mukavana lisänä tablettia ja jalkaa voi käyttää myös muissa asennoissa, kuten piirtoon tai tiettyihin peleihin sopivassa kevyessä korotuksessa tai jopa koukusta roikkuvana. Jälkimmäiselle en äkkiseltään ole keksinyt mitään tosielämän käyttötilannetta, mutta vaihtoehdot ovat silti aina vain hyvästä.
Yoga Tab 3:n näyttö on tarkka ja väritoistoltaan paljolti miellyttävä katsella. Samoin etupaneelista löytyvät kaiuttimet välttyvät suuremmilta risuilta, sillä äänen voimakkuus ja laatu ovat paremmalla tasolla kuin tableteissa yleensä. Ihmeisiin kaiuttimet eivät toki yllä, joten oikeasti kiitettävä laatu vaatii edelleen kuulokkeet tai ulkoisen kaiuttimen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Käyttökokemus hämmentää
Ulkoinen laatutuntuma, sisään pakatut tehot ja laitteen hintaluokka antavat odottaa Yoga Tab 3 Prolta sulavaa käyttökokemusta. Jostain syystä todellisuus jää kuitenkin kauas odotuksista.
Ehdottomasti suurimmaksi harmiksi nousee se, että Yoga Tabet 3 Pro ei ole erityisen responsiivinen. Esimerkiksi ilmoituspalkin putoaminen tapahtuu aina pienellä viiveellä pyyhkäisyyn nähden. Lisäksi kyseistä liikettä ja muita kosketuksia sai usein tehdä monia kertoja ennen kuin näytöllä alkoi tapahtua. Pahimmin viiveet vaivasivat, kun tabletin otti pidemmän tauon jälkeen käyttöön. Yleensä homma sujuvoitui hetken käyttelyn jälkeen, jolloin navigointi olikin sitten nopeaa.
Käyttökokemus ei siis missään tapauksessa ole toivoton, sillä toisinaan laite toimii varsin sujuvasti eikä Lenovon tarjoamassa Android-käyttöliittymässä ole rakenteellisesti suurempia vikoja. Yleisvaikutelma jää kuitenkin hieman vaivaalloiseksi eikä missään nimessä täytä laitteen ulkomuodon ja hinnan herättämiä odotuksia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tehot ja akkukesto
Raa’alla tehopuolella Yoga Tab 3 Pro pärjää hieman paremmin, mutta kyseessä ei silti ole markkinoiden kärkeen taipuva tehotabletti. 3D-vetoiset pelit, kuten Brothers In Arms 3, pyörivät kyllä, mutta kuvan liike ei aina ole sieltä sulavimmasta päästä.
Akku kesti jatkuvassa verkkovideotestissä noin seitsemän tuntia, mikä on Android-tabletilta ihan mukiinmenevä suoritus. Arkikäytössä tilanne on toki ruusuisempi eikä tabletti todennäköisesti jätä pulaan kesken päivän, vaikka luvattuun 18 tunnin käyttöaikaan pääseminen ei taida todellisuudessa onnistua.
Erityiskehun ansaitsee se, että tabletti on lepotilassaan hyvin virtapihi. Yoga Tab 3 Pro kestää siis jättää päiväkausiksi rauhaan ilman pelkoa siitä, että virta on itsekseen huvennut olemattomiin. Tällä saralla Android-tabletit ovat usein hieman heikoilla kantimilla.
Erikoisuutena projektori
Pro-malli erottuu Yoga-sisaruksistaan laitteeseen sisällytetyn pikoprojektorin avulla. Sen kautta videot, kuvat tai minkä tahansa muun tabletin näytöllä näkyvän sisällön saa heijastettua isompaan kokoon seinälle tai kankaalle.
Ymmärrettävästi pienikokoisen projektorin valovoima ei ole päätä huimaava, mutta kyseessä on silti varsin mukava lisä tabletin ominaisuuksiin. Metrin tai kahden päästä Yoga Tab 3 Pro heijastaa 20-30 tuuman kokoluokkaa olevan kuvan, joka pysyy katsottavana hämärässä tilassa. Tätä suuremman kuvan tavoittelu – eli tabletin ja heijastuspinnan etäisyyden kasvattaminen – vaatii pikkuhiljaa täysin pimeän tilan ollakseen hyödyllinen. Luvattua 70 tuuman kuvaa en näe kauhean käytännöllisenä, eikä pikoprojektorin kuvanlaatukaan huimaa päätä.
Henkilökohtaisesti en ostaisi tablettia projektorin vuoksi, sillä yhden henkilön käytössä se ei oikeastaan missään tilanteessa voita laitteen näytön katselua. Matkaleffojen katselu tai muun sisällön esittely pienessä porukassa on kuitenkin ihan mielekästä, eli näitä tilanteita usein kohtaaville kyseessä on varsin mukava lisä.
Yhteenveto
Yoga Tab 3 Pron paras puoli on, ettei laite huku Android-tablettien laajaan massaan. Erikoinen muotoilu antaa laitteelle ilmettä ja tukijalka on todella mukava apuväline monissa käyttätilanteissa. Näyttö ja kaiuttimet tekevät median katselusta sangen mielekästä ja sisäänrakennettu pikoprojektori mahdollistaa käyttötapoja, joihin tabletit eivät normaalisti taivu.
Useimmilla näistä erikoisuuksista on kuitenkin varjopuolensa. Erikoinen muotoilu tekee Yoga Tab 3 Pron pitelystä yleisimmässä vaaka-asennossa hieman hankalaa, eritoten tuntuvan painon huomioon ottaen, eikä laitteen tarjoama käyttökokemus ole aivan niin sujuva kuin mitä olisin toivonut. Nämä seikat yhdistettynä projektorin ja muun raudan tuomaan korkeahkoon hintatasoon aiheuttavat sen, että useimmat käyttäjät löytävät rahalleen parempaa vastinetta muualta. Yoga Tab 3 Prohon kannattaakin tutustua tarkemmin vain, jos tabletista suoraan löytyvä projektori on mielestäsi parasta ikinä tai ajatus laitteen tukijalasta kutkuttaa keskimääräistä enemmän.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »