Applen oma lähimaksamisen ratkaisu iPhonessa, eli Apple Pay, ei ole vielä täällä virallisesti saatavilla eikä tietoa aikataulustakaan ole. Pienellä kikkailulla sitä kuitenkin jo pääsemme mekin täällä kokeilemaan ja käyttämään.
Apple ei ole avannut iPhonen NFC:tä ulkopuolisille, joten iPhonelle ei ole nähty pankkien omia lähimaksusovelluksia, joita Suomessa ovat jo OP:n Pivo sekä Nordea Pay. NFC-lähimaksamiseen iPhonella Apple Pay onkin yhä ainoa vaihtoehto.
Apple Pay hyödyntää lähimaksamisen standardeja, joten se ei vaadi erityistä lisätukea maksupäätteiltä riittävän tuoretta ohjelmistoa lukuun ottamatta. Sen sijaan laajentuminen kiikastaa pankeista: Apple tarvitsee sopimukset asiakkaille luotto- ja maksukortteja myöntävien pankkien kanssa. Tämän takia Apple Pay on toistaiseksi Yhdysvalloista laajentunut vasta Kanadaan, Kiinaan, Singaporeen, Australiaan sekä Iso-Britanniaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Apple Payn käyttöön tarvitaan siis kortti jostakin edellä mainitusta maasta – ja alta löytyvillä ohjeilla sellaisen saa virtuaalisessa muodossa käyttöönsä Isosta-Britanniasta. Ohjeet löysivät silmiimme Hopeisessa Omenassa käydyn keskustelun myötä.
Brittiläinen Apple ID
Apple Payn kokeilemiseen tarvitaan boon.-sovellus, jota ei ole tarjolla suomalaisessa App Storessa. Aluksi pitääkin näin ollen luoda brittiläinen Apple ID, jolla pääsee käsiksi App Storen Ison-Britannian valikoimiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kokonaisuuden pohjustuksena iPhonen alueasetus tulee myös vaihtaa Isoon-Britanniaan (Asetukset -> Yleiset -> Kieli ja alue -> Alue). Alueasetus ei vaikuta iPhonessa käytössä olevaan kieleen, johon ei tarvitse tehdä muutoksia.
Uuden Apple ID:n voi luoda suoraan vaikkapa App Store -sovelluksesta. Ensin tulee kirjautua ulos nykyisestä Apple ID:stä, joka onnistuu App Storen etusivun alaosasta. Tämän jälkeen voi koittaa ladata jonkin maksuttoman sovelluksen, minkä yhteydessä valitaan uuden Apple ID:n luonti. Aluevalikosta maaksi tulee valita ”UK”, jonka jälkeen edetään eteenpäin normaalisti – kuitenkin huomioiden, että uuden Apple ID:n luontiin tarvitaan luonnollisesti toimiva sähköpostiosoite, jolle ei ID:tä aiemmin ole luotu. Maksutavan osalta voidaan valita ”None”, eli ei maksutapaa. Muut tiedot, kuten osoitteen, voi täyttää oman mielensä mukaisesti sopivilla satunnaisilla brittiläisillä tiedoilla. Suosittelemme poimimaan osoitteeksi vaikkapa jonkin hotellin osoitteen. Käytännössähän mitään postia kyseiseen osoitteeseen ei tule ikinä saapumaan.
Tilin luomisen viimeistely sujuu normaaliin tapaan ilman erityisiä kommervenkkejä.
boon.-sovellus
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Uudella brittiläisellä Apple ID:llä sisäänkirjautuneena App Storesta löytyy boon.-niminen sovellus, joka tulee ladata. boon. tarjoaa käyttäjille virtuaalisen MasterCardin, jonka voi lisätä Apple Payhin. Uusille käyttäjille tarjotaan 5 punnan ilmainen tutustumisraha boon.-tilille, millä Apple Payta voi jo pikkuostoksella kokeilla.
boon.-sovellukseen rekisteröityminen käy normaalisti sen tarjoamien ohjeiden mukaan. Huomionarvoista on, että tässä yhteydessä tulee käyttää toimivaa puhelinnumeroa, meidän osalta kansainvälisessä +358:lla alkavassa muodossaan. boon. vahvistaa tilin tekstarilla.
Käyttöönoton ja varmistuksen jälkeen boon.-sovelluksen tililtä pitäisi löytyä 5 puntaa valmista rahaa ja lisäysmahdollisuus Apple Walletiin. Lisääminen onnistuu vain muutamalla painalluksella!
5 punnan aloitusrahan jälkeen lisää rahaa boon.-tilille saa liittämällä oman oikean maksukorttinsa rahoituslähteeksi. Tämä vaatii lisätietojen syöttämistä itse boon.-sovelluksessa. Lisäksi boon.-maksuissa on pieniä valuutanvaihtokuluja sen puntaperustaisuuden vuoksi, joten välttämättä aivan jokapäiväiseksi ratkaisuksi tästä ei vielä nyt ole – Apple Payn kokeilu kuitenkin onnistuu tällä tavoin melko helposti ja riskittömästi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kaikki valmista!
Kun boon.-kortti on lisätty Apple Walletiin, on se ja iPhone heti valmis Apple Payn käyttöön. Toki vaihtoehtoisesti Apple Pay toimii myös Apple Watchilla, jolle kortin voi myös lisätä.
Yksinkertaisimmillaan Apple Pay -maksaminen onnistuu viemällä lukittunakin oleva iPhone vain lähimaksupäätteen lähelle, jolloin näyttö herää ja maksun voi heti vahvistaa Touch ID:n avulla sormenjäljellään. Koko prosessi käy erittäin vikkelästi. Vaihtoehtoisesti puhelimen ollessa lukittuna kahdella kotinäppäimen painalluksella Apple Walletin saa esiin ruudulle – tällöin voi muun muassa valita, mitä korttia käyttää, jos niitä olisi useampi.
Ei muuta kuin kokeilemaan Apple Payta!
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »