Myyntiin ja kauppoihin saapumaisillaan olevan Huawein uuden P9-huippupuhelimen erikoisuus on sen kamera. Tässä artikkelissa keskitymme P9:n kameraan – laajemman arvostelumme P9:stä löydät tästä linkistä!
P9:ssä on kaksoiskamera, joka on Huawein mukaan kehitetty yhdessä legendaarisen saksalaisen kameramerkin Leican kanssa. Kamera onkin se osa-alue, jota Huawei itse eniten P9:ssään kehuu ja haluaa tuoda esiin.
Huawei P9
- 5,2" IPS-NEO LCD -näyttö
- Sormenjälkilukija edessä
- 12 + 12 Mpiks. kamera
- 8 Mpiks. etukamera
- HiSilicon Kirin 955 -piiri
- 3000 mAh akku
Älypuhelimissa kaksoiskameraratkaisuja on nähty muutamia, mutta Huawein toteutus on uudenlainen: P9:n 12 megapikselin kameroista toisessa on normaali punaista, vihreää ja sinistä taltioiva RGB-kenno, kun taas toinen taltioi näkemänsä vain mustavalkoisena. Molempien kameroiden keräämät tiedot yhdistetään käyttäjän huomaamatta yhdeksi kuvaksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huawei käyttää Sonyn IMX286-kamerakennoja, jotka sisältävät melko kookkaat 1,25 mikronin kokoiset pikselit. Kameroiden aukon koko on f/2,2.
Huawein tavoitteena on kameraratkaisullaan ollut saada kuviin taltioitua enemmän valoa sekä parempi kontrasti. Lisäksi kahta kameraa voidaan hyödyntää myös parissa muussa asiassa, kuten syvyyteen perustuvassa automaattitarkennuksessa sekä kuvien tarkennuksen muuttamisessa jälkikäteen. P9:n kamera automaattitarkentaa kolmella eri keinolla, mutta tämä tapahtuu taustalla käyttäjän huomaamatta. Käytössä ovat niin laser-tarkennus, perinteinen kontrastiin perustuva tarkennus sekä kaksoiskameran mahdollistama syvyystarkennus.
Hieno tai erikoinen tekniikka väistyy loppupeleissä kuitenkin kahden kameroissa ratkaisevan kysymyksen tieltä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Millaisia kameran tuottamat kuvat ovat laadultaan?
Ja kuinka helposti nämä kuvat kameralla syntyvät?
Alla on muutamia automaattitilalla otettuja esimerkkikuvia P9:llä otettuna. Verrokiksi on löytynyt Applen iPhone 6s. Kuvissa aina ensin P9, sitten iPhone.
Kuten kuvista näkyy, iPhonella helpostimonesti taivas palaa usein jo läpi valkoiseksi, minkä P9 hallitsee huomattavasti paremmin. Kuvien väritys P9:llä kääntyy yleisesti tummempaan ja syvempään päin. Sekä P9:ssä että iPhonessa on erittäin hyvä kamera, joten päivänvalossa niiden välille on vaikea saada todella merkittävää eroa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
P9:
iPhone 6s:
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
P9:
P9:
iPhone 6s:
P9:
iPhone 6s:
P9:
iPhone 6s:
P9:
iPhone 6s:
P9:
iPhone 6s:
P9:n kameraratkaisun heikkous on optisen kuvanvakautuksen puute. Todennäköisesti sen toteuttaminen valittuun kahden kameran kokonaisuuteen olisi ollut liian haastavaa, tai ainakin vienyt liikaa tilaa, jolloin P9:n solakka ulkomuoto olisi jouduttu uhraamaan. Oli miten oli, optisen kuvanvakaimen puutteen huomaa käytössä. Tätä ei auta se, että P9:n digitaalinen kuvanvakautuskaan ei vaikuttaisi olevan parhaimmasta päästä. P9:llä kuvaamiseen joutuukin keskittymään hieman enemmän, sillä muuten kuvista tulee tärähtäneitä helposti. Esimerkiksi iPhonen digitaalinen kuvanvakautus tuntuisi toimivan P9:ää helpommin luotettavasti.
Etukamera on Huawei-tyyliin P9:ssäkin hyvä. Tarjolla on 8 megapikseliä f/2,4-kennolla. Luonnolllisesti Huawein spesiaaliominaisuus eli ohjelmallisesti automaattisesti kasvoja siloitteleva kaunistusmoodi on myös yhä tarjolla.
P9 sopii siis hyvin selfie-kuvaukseenkin!
Onnistuneesti hiottu kamerasovellus
Huawei on uudistanut kamerasovelluksensa P9:ssä ja puhelimen Leica-brändäyksen siivittämänä Leica-elementtejä on tuotu siihenkin. Tekstit ovat Huawein mukaan Leica-fontilla ja lisäksi käytössä on Leican suljinääntä jäljittelevä ääni kuvan ottamisen yhteydessä.
P9:n uusi kamerasovellus on muuten käytöltään selkeä, mutta esimerkiksi asetusvalikko näkyy vain pystysuuntaisena, myös puhelinta vaakasuunnassa pidettäessä.
Manuaalitila mahdollistaa
P9:n manuaalikuvaustila mahdollistaa ISO-arvon (50-3200), suljinajan (1/4000-30 s), valotuksen (-4,0-4,0), tarkennuksen sekä valkotasapainon käsisäädön.
Säätöihin pääsee kätevästi käsiksi pyyhkäisyllä kamerasovelluksessa, mutta säätöjen käyttöliittymän soisi toimivan myös vaakasuuntaisena.
Hämäräkuvissa P9 on hyvä
P9:n kameroista mustavalkoinen taltioi huomattavasti normaalia enemmän valoa, koska siitä puuttuu värikameroista tuttu valon määrää leikkaava RGB-suodatin. Huawein itsensä mukaan P9 taltioi 90 prosenttia enemmän valoa kuin Samsungin Galaxy S7 sekä jopa 270 prosenttia iPhone 6s:ää enemmän.
Hämärässä P9:n kameran pitäisi siis loistaa, ja näin se tekeekin. Alla jälleen P9:n vertailu iPhone 6s:ää vastaan automaattiasetuksin, ensimmäisenä vuorossa taas P9:llä otettu kuva. Lähes järjestään P9 taltioi kuviin enemmän valoa ja yksityiskohtia eikä rakeisuus muodostu iPhonea suuremmaksi ongelmaksi. Myös P9:n kuvausvalo vaikuttaa iPhonea selvästi tehokkaammalta.
P9:ssä on myös erillinen pitkän valotusajan Yökuva-tila, mutta sitä käyttääkseen puhelin on käytännössä tuettava esimerkiksi seinää vasten tai käytettävä kuvausjalkaa puhelimen vakauttamiseksi. Muuten tuloksena on vain puuromaista mössöä. Esimerkkikuvamme alla on otettu kaikki aivan normaalilla automaattitilalla ja käsivaralta. Lisäksi toinen pimeän ajan erikoistila P9:ssä on jo aiemmasta P8:stakin tuttu Valomaalaus, joka tarjoaa valmiit asetukset ja ohjauksen myös erilaisiin pidemmän valotusajan, liikkuvat valojuovat kuten auton takavalot taltioiviin kuviin.
P9:
iPhone 6s:
P9:
iPhone 6s:
P9:
iPhone 6s:
P9:
iPhone 6s:
P9:
iPhone 6s:
P9:
iPhone 6s:
P9:
iPhone 6s:
P9 (ei kuvausvaloa):
iPhone 6s (ei kuvausvaloa):
Alla on vielä yksi vertailukuvapari, jossa on hyödynnetty kuvausvaloa. P9:n kuvausvalo on tämän vertailun perusteella huomattavasti tehokkaampi.
P9 kuvausvalolla:
iPhone 6s kuvausvalolla:
Syvyyttä kuviin
P9:ssä on erityinen erikseen päälle kytkettävä syvyyskuvauksen tila. Sen kuvilla kuviin voi luoda niin sanottua bokeh-efektiä muuttamalla kuvatessa käytössä olevaa syväterävyyden aluetta.
Kuvatessa efektin määrää voi jo säätää liukusäätimellä ja vaikutus näkyy jatkuvasti esikatselussa. Lisäksi kuvia voi muokata erilaisiksi myös jälkikäteen.
Leica-filmitilat piristävät
Kuvaustoiminnoissa Leica-yhteistyö näkyy oikeastaan eniten P9:ssä filmitiloiksi nimetyissä kuvaustiloissa. ”Normaalin” lisäksi näihin lukeutuvat ”eloisat värit” sekä ”tasaiset värit”. Näistä ensimmäinen korostaa värejä selvästi ja jälkimmäinen tasoittaa koko kuvan värimaailmaa.
Vaikutusten esittelyksi alta löytyy pari vertailukuvasarjaa näillä eri filmitiloilla P9:llä otettuna.
”Normaali”:
”Eloisat värit”:
”Tasaiset värit”
”Normaali”:
”Eloisat värit”:
”Tasaiset värit”
Suorat mustavalkokuvat pikku erikoisuus
Toisin kuin missään muussa puhelimessa, voi P9:llä ottaa suoraan aitoja mustavalkokuvia sen toisella, mustavalkoisella kameralla. Muissa puhelimissa mustavalkokuvien synnytys tapahtuu (jälkikäteen tai kuvatessa muokattuna) poistamalla värit, mikä syö terää kuvan kontrastista.
P9:ssä sen toista oikeaa mustavalkokameraa hyödyntämällä mustavalkoisuus astuu kunnolla oikeuksiinsa ja puhelimella saa suoraan ihan komeita otoksia.
Videokuvaus heikkous
P9:n heikkous kameran osalta videokuvaus. Tarjolla on vain 1080p Full HD -taso, ei tarkempaa 4K-videokuvausta. Lisäksi puuttuva optinen kuvanvakain voisi auttaa paljon videoissakin.
Nyt P9 videokuvauslaitteena on melkoisen mitäänsanomaton.
Videokuvausominaisuuksien parantamisen voisi listata Huawei-insinööreille tulevan vuoden kehityskohteeksi.
P9 kamerana on älypuhelinten ykköskaartia
Kameroiden vertailu on todella vaikeaa. Osittain kyse on myös pitkälti makuasioista, lähtien siitä, että joku pitää luonnollisista väreistä, toinen taas ylikorostetusta värikkyydestä. Lisäksi erilaisia kuvaustilanteita on rajattomasti.
Yksi asia on kuitenkin selvää: P9 kuuluu älypuhelinten parhaimmistoon kameraltaan. Erityisen hyvä P9 on hämäräkuvissa ja tietenkin mustavalkokuvauksessa. Lisäksi syvyyskuvauksella kikkailu on toteutettu sovelluksessa helposti myös peruskäyttäjälle, ja se tekee pientä pesäeroa useimpiin muihin verrokkeihin.
Välillä optista kuvanvakainta jää kuitenkin P9:ssä kaipaamaan. Sen toteutus tähän kokonaisuuteen olisi kuitenkin ollut varmaan liian haastavaa.
P9 on omanlaisensa onnistunut kompromissi eri painopisteitä kameran osalta, kuten kamerat kaikissa muissakin älypuhelimissa.
Lue myös laajempi P9-arvostelumme tästä linkistä!
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »