Huawein 6. huhtikuuta Lontoossa julkistetun Leica-kaksoiskameralla varustetun P9-puhelimen toimitukset ovat alkamassa täällä.
Puhelin saapuu Suomessa myyntiin 549 euron hintaan, eli se on hieman muiden valmistajien kuten Samsungin tai Applen ykkösmalleja edullisempi.
Huawei P9
- Android
- Alumiini
- 5,2" IPS-NEO LCD -näyttö
- Sormenjälkilukija edessä
- 12 + 12 Mpiks. kamera
- HiSilicon Kirin 955 -piiri
- 3000 mAh akku
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
P9 tuo monella tapaa läheisesti mieleen viime vuoden P8:n, joka myöskin oli jo tyylikkään näköinen, laadukkaan tuntuinen sekä kaikin puolin hyvä puhelin Huaweilta.
Mutta P9 on kuitenkin huomattavasti parempi.
Ulkoisesti mainio
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kaikki alkaa P9:n tuntumasta kädessä, mikä on viime vuoden mallia huomattavasti miellyttävämpi. Vaikka alumiinirakenne on säilynyt pitkälti ennallaan, ovat muodot P9:ssä selvästi pehmeämmät reunoilta, minkä myötä puhelinta on mukava käsitellä ja käyttää. Se tuntuu myös hämmästyttävän kevyeltä, vaikka oikeasti painoa onkin kuitenkin 144 grammaa. P9 on yhä myös ohut, 6,95 millimetriä paksu eikä kamerakaan erikoisuudestaan huolimatta ulkone muusta laitteesta lainkaan.
Testilaitteemme edustaa P9:n hopeavalkoista väriversiota. Toistaiseksi Suomessa on lisäksi myynnissä mustaharmaa värivaihtoehto.
Ulkoisesti P9:stävoi sanoa sen lisänneen kokonaisuuteen nyt jo aiemmin kunnossa olleiden tyylikkään ulkonäön sekä laadultaan moitteettomalta tuntuneen rakenteen jatkoksi myös hyvän tuntuman kädessä.
P8:ssa ei myöskään ollut vielä sormenjälkitunnistinta, josta viimeistään viimeisen vuoden aikana on tullut käytännössä pakollinen ominaisuus huippupuhelimissa. Hyvin toimiva sormenjälkitunnistin helpottaa niin mittaamattomasti puhelimen jokapäiväistä turvallista käyttöä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
P9:ssä tunnistin sijaitsee Huawein tapaan puhelimen takana. Sijainti on hyvä ja osuu helposti etusormen alle. P9:n tunnistin on toiminnaltaan nopein, mihin itse olen älypuhelimissa toistaiseksi törmännyt. Selvästi nopeampi kuin iPhone 6s:ssä. Nopeutta tietenkin korostaa vielä se, että mitään ei tarvitse painaa ensin: kunhan vain laittaa puhelimeen tallentamansa sormen tunnistimelle, herää puhelimen näyttö loistoonsa välittömästi jo lukituksesta avattuna. Kiitosta P9:n tunnistimen toiminta saa myös luotettavuudesta: sormenjälki tunnistuu helposti nopeasti käytännössä aina ilman takeltelua eikä useita yrityksiä tarvita.
Näytön koko P9:ssä on 5,2 tuumaa ja tekniikka tuttu IPS. Pikseleitä on 1920×1080 eli mielestäni enemmän kuin riittävästi. Kuva on tarkka, pikseliluku tuumaa kohti yltää 423 pikseliin. Eikä itselläni ole muutenkaan P9:n näytöstä mitään muuta kuin hyvää sanottavaa. Näyttö on erinomaisella tasolla päivittäisessä käytössä myös katselukulmiensa laajuudeltaan sekä kirkkaudeltaan, joka avittaa näkymistä kirkkaassa päivänvalossakin. Väritoisto on tyylikästä.
Huawei on esitellyt P9:stä myös kookkaamman 5,5 tuuman P9 Plus -mallin, mutta sen myyntiintulosta Suomessa ei ole vielä mitään tietoa. P9 Plussan näyttö on erikoisempi muutenkin – se on AMOLED ja sisältää Press Touch -paineentunnistuksen. Lisäksi Plussan etuja ovat vielä automaattitarkennus etukamerassakin, stereokaiuttimet, infrapunalähetin kauko-ohjainkäyttöön sekä kookkaampaan kokoon myös mahtuva kookkaampi akku.
Erikoinen kamera
Etupuolen ja näytön sijaan P9:n erikoisuus löytyykin tietenkin takaa: Leican kanssa toteutettu kaksoiskamera.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
12 megapikselin kaksoiskameransa myötä P9 on tällä saralla älypuhelinten parhaimmistoa. Se on erityisen hyvä hämäräkuvauksessa sekä mustavalkokuvissa. Kameroista toinen on normaali värikamera, toinen mustavalkokamera, mikä auttaa kameraa taltioimaan kuviin tavallista enemmän valoa.
Myös Huawein kamerasovellus on jälleen kehittynyt viime vuodesta eteenpäin. Se tarjoaa nyt myös laajat manuaalisäätömahdollisuudet halukkaille lukuisten eri kuvaustilojen ohella. Kahta kameraa hyödynnetään myös erillisessä syvyyskuvaustilassa, joka mahdollistaa myös kuvien tarkennuksen jälkikäteen eri kohtiin.
P9:n kameran heikkouksia ovat optisen kuvanvakaimen sekä 4K-videokuvauksen puutteet.
Tuttu Huawei-ohjelmisto
P9 tulee jo Android-käyttöjärjestelmän 6.0 Marshmallow -versiolla. Lisäksi puhelimessa on Huawein omasta Emotion UI -käyttöliittymästä viimeisin 4.1-versio. Kovin paljoa ei Huawein oma käyttöliittymä kuitenkaan vuodessa ole muuttunut ulkonäöltään tai toiminnoilltaan EMUI 3.1:stä.
Huaweihan on ollut omilla linjoillaan jo pitkään siinä, ettei sen käyttöliittymäajatteluun kuulu Androidin erillinen sovellusvalikko, vaan kaikki sovelluskuvakkeet tulevat P9:ssäkin suoraan eri kotisivuille mahdollisten widget-pienoissovellusten sekaan. Tämä jakaa mielipiteitä, mutta ainakin ratkaisu on selkeä – ja itse esimerkiksi henkilökohtaisesti kyllä kuulun jo Huawein valitseman tien kannattajiin.
Jos ei ulkonäöllisesti, ei toiminnallisestikaan Huawei ole P9:n kanssa keskittynyt ohjelmistouutuuksiin. Päähuomio on ollut laitteiston puolella. Ainoa varsinainen uusi ohjelmistotoiminto, jonka Huawei nosti esille P9:n julkistustilaisuudessa, on Wi-Fi-yhteyksien arviointi toimivuudeltaan ja älykäs parhaimman käyttö tämän perusteella. Tässä ei ole kuitenkaan suuresta asiasta.
Wi-Fistä puheen ollen, P9 tukee nyt Wi-Fi-yhteyksiä asianmukaisesti sekä 2,4 että 5 gigahertsin taajuuksilla toisin kuin P8, jonka yksi selkeä puute tuki vain yhdelle taajuudelle oli. Myös 5 gigahertsin tukemisen myötä P9 toimii useammissa Wi-Fi-verkoissa ja yleensä ylemmällä taajuusalueella on vähemmän laitteita, eli se voi osoittautua monesti tarjolla olevista verkoista paremmaksi. P9:n Wi-Fi-tuki on mallia 802.11/b/g/n/ac ja Bluetooth 4.2-versiota. Lisäksi P9 tukee 4G LTE -verkkoja riittävillä taajuuksilla.
Monet aiemmat tutut Huawei-ohjelmistojutut, kuten Knuckle Sense, eli kuvankaappausten ottaminen näytöstä kahdesti rystysellä napauttamalla, ovat yhä mukana. Yhä halutessa käyttöön löytyvät myös ääniohjaus sekä erilaiset eletoiminnot.
Asiallinen suorituskyky ja hyvä akkukesto
P9:ssä on ensi kertaa Kirin 955 -versio Huawein oman leirin HiSiliconin järjestelmäpiiristä. Käytännössä 955:n ero aiemmin esimerkiksi jo Huawei Mate 8:ssa nähtyyn Kirin 950:een on vain hieman korkeampi ydinten kellotajuus.
Kirin 955:ssä on kahdeksan suoritinydintä, neljä Cortex-A72-mallista 2,5 gigahertsin kellotaajuudella sekä neljä virtapihimpää Cortex-A53-ydintä 1,8 gigahertsin kellotaajuudella.
Suomessa ja laajemmin Euroopassa myytävissä P9-puhelimissa on yksi SIM-korttipaikka, RAM-muistia on 3 gigatavua ja sisäistä tallennusmuistia 32 gigatavua. Lisäksi löytyy microSD-muistikorttipaikka. Muilla markkinoilla P9:ää on tarjolla myös dual-SIM-versiona, myös 4 ja 64 gigatavun muisteilla.
Päivittäisessä käytössä P9 tuntuu jatkuvasti todella vikkelältä: animaatiot toimivat eikä hidastelua esiinny, esimerkiksi sovellusten avaamisessakaan. Testitulokset ovat kertoneet, että Kirin 955 -piiri sijoittuu peruslaskennassa suorituskyvyltään lähes tasaväkiseksi Qualcommin Snapdragon 820:n ja Samsungin Exynos 8890:n kanssa, jotka löytyvät kilpailevien huippupuhelinten sisältä. Yhden ytimen testeissä Huawei häviää, usean ytimen testeissä jopa voittaa.
Graafisessa suorituskyvyssä Kirin 955:n Mali-T880 MP4 –grafiikkasuoritin ei yllä aivan samalle tasolle edellä mainittujen kilpailijoiden kanssa, mutta käytännössä tämän hetken raskaammatkin pelit pyörivät vielä moitteetta.
P9:ssä on puhelimen ulkomittojen solakkuuteen nähden yllättävän suurikapasiteettinen 3 000 milliampeeritunnin akku, josta riittääkin virtaa hyvin yhden päivän käyttöön. P9:n toiminta-ajat ovat keskivertoa paremmasta päästä.
Aiemmin Huaweita on moitittu kenties liian aggressiivista virransäästötoiminnoista, mutta nyt P9:ssä nämäkin tuntuvat järjellisimmiltä. Asetuksista saa helposti valittua sovellukset tai kaikki kerralla, joilla on lupa pysyä päällä myös lepotilassa eikä puhelin sulje niitä.
P9 tukee myös normaalia vauhdikkaampaa pikalatausta.
Yhteenveto: tyylikäs tapaus erikoisella kameralla
Ehkä paras asia P9:ssä ei liitykään itse puhelimeen, vaan siihen mitä siitä kaupassa pyydetään. Hinta on kohdallaan, 549 euron hintalapulla ja P9:n kyvykkyydellä tarjolla on mukavasti vastinetta rahalle.
Suuri kysymys tietenkin on, että jos asia ei ole rahasti kiinni, olisiko P9 hyvä valinta verrattuna Samsungin Galaxy S7 -malleihin, LG:n G5:een tai HTC:n 10:een nähden. Näistä kaksi jälkimmäistä eivät ole vielä löytäneet tietänsä arvosteluumme. Koko porukka on hinnaltaan vähintään 150 euroa Huawein yläpuolella. Samsungin Galaxy S7:t ovat kokonaisuutena niin hyviä Android-puhelimia, että ne taitavat vielä viedä kokonaisuutena voiton Huaweista, jos niiden muotoilu vaan omaa silmää miellyttää.
Mutta P9 on pari sataa halvempi kuin S7:t, joka taas muuttaa pelin luonnetta. Hintaansa nähden P9 tarjoaa loistavan laatutuntuman, sopii mukavasti käteen ja näyttääkin tyylikkäältä. Lisäksi sen sormenjälkitunnistimen käytettävyys lyö Samsungin ratkaisun.
Painoarvoa voi antaa myös sille, että P9:n kamera on erikoinen. Sillä on mukava leikkiä ja kameraohjelmisto on nyt kunnossa. Kuvanlaadussa erot ovat jo enemmän makukysymyksiä. Jännää on, että kameraan keskittyvän P9:n heikkoudetkin löytyvät siltä sektorilta: puuttuva kameran käytettävyyttä parantava optinen kuvanvakain on jäänyt nähdyn kameraratkaisun uhriksi, ja 4K-videokuvauksen puute suoraan sanottuna jo kummastuttaa. Tämän arvostelun lisäksi lisää P9:n kamerasta kerrotaan paljon lisää erillisessä katsauksessa sen saloihin. Kannattaa lukea sekin.
Kokonaisuutena P9 on ansainnut paikkansa huippupuhelinten kilvassa. Sekään ei ole täydellinen, mutta hyvä se on. Erityisesti hintaansa nähden.
Hyvää Huawei P9:ssä:
+Vastine rahalle eli sopiva hinta
+Ulkonäkö, laatutuntuma sekä mukavuus kädessä
+Erikoinen ja hyvä takakamera
+Etukameran hyvä laatu
+Erittäin nopea ja helposti käytettävä sormenjälkitunnistin
+Näytössä ei valittamista
Huonoa Huawei P9:ssä:
-Ei optista kuvanvakainta kamerassa
-Ei 4K-videokuvausta
-Ei vedenkestävä (eivät ole kyllä kaikki kilpailijatkaan)
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »