Älykellomarkkinat ovat vasta kasvava tuotekategoria, mutta samalla tarjonta on jo hyvin tasaista. Ulkomuodoissa on toki pieniä eroja ja toisinaan valmistajat panostavat luksusmateriaaleihin, mutta pohjimmiltaan älykellot ovat hyvin samanlaisia. Samsung pyrkii kuitenkin erottumaan edukseen viime vuoden puolella julkaistulla Gear S2 -älykellollaan. Testasimme laitteen Classic-version selvittääksemme, onko sillä tarjota muutakin kuin vain omintakeinen käyttöliittymä.
Tekniset tiedot ja käyttöönotto
Teknisesti Samsung Gear S2 Classic näyttää seuraavalta:
- Näyttö: 1,2 tuumaa ja 360 x 360 pikseliä
- Järjestelmäpiiri: Kaksi ydintä yhden gigahertsin kellotaajuudella
- Muisti: 512 megatavua RAM-muistia ja neljä gigatavua tallennustilaa
- Akku: 250 milliampeerituntia, langaton lataus
- Yhteydet: Bluetooth 4.1, Wi-Fi b/g/n, NFC
- Vesi- ja pölytiiviys: IP68-luokitus
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Aiemmat Gear-kellot oli tarkoitettu vain Samsung-puhelinten kanssa käytettäviksi, mutta Gear S2 on yhteensopiva myös muiden valmistajien Android-puhelinten kanssa. Samsungin mukaan Gear S2 -kellot toimivat lähtökohtaisesti kaikkien Android 4.4 KitKatilla tai sitä uudemmalla ohjelmistolla varustettujen puhelinten kanssa. Lisäksi iOS-yhteesopivuus on tuloillaan.
Käytännössä tilanne ei silti aina ole näin yksinkertainen, sillä aivan kaikki laitteet eivät toimi, vaikka käyttöjärjestelmä olisikin tarpeeksi uusi. Samsung onkin listannut verkkosivuillaan kaikki varmasti toimivat laitteet. Onneksi lista ei todellisuudessa ole myöskään näin suppea, sillä monet sivustolta puuttuvat puhelimet toimivat myös. Esimerkiksi Huawein Honor 7 -puhelimen kanssa Gear S2 Classic toimi moitteetta. Tarinan opetus lienee, että puhelimen ja kellon yhteisymmärryksestä kannattaa varmistua tavalla tai toisella ennen kellon hankintaa. Samsung-puhelinten kanssa yhteensopivuutta ei toki tarvitse epäillä.
Kun käsissä on sopiva puhelin, on kellon käyttöön varsin suoraviivaista. Gear S2 ohjeistaa ensikäynnistyksellä lataamaan puhelimeen Samsung Gear -sovelluksen, jonka kautta yhdistämisen saa alulle. Prosessin edetessä puhelimeen ladataan ohjatusti muita vaadittavia työkaluja ja lopuksi Gear S2 esittelee omat toimintonsa ja painikkeensa lyhyesti. Kaiken tämän jälkeen laitteen käytön pitäisi onnistua suhteellisen vaivattomasti.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Omintakeinen käyttökokemus
Gear S2:n pääominaisuus on pyörivä näytönreunus, jolla laitteen valikoissa voi navigoida. Eri näkymien välillä siirryttäessä ei siis tarvitse peittää pientä näyttöä sormilla, vaan reunuksen pyörittäminen riittää. Toki pyyhkäisyt onnistuvat myös ja kohteiden valinta tehdään joka tapauksessa edelleen näyttöä koskettamalla.
Näkyvyyden säästämisen lisäksi pyörivä reunus on intuitiivinen käyttää. Valikot seuraavat hyvin mukana ja pieni tuntuva porrastus reunuksen liikkeessä kertoo hyvin, kuinka monta siirtymää käännös saa aikaan. Reunuksen pinta on tosin hieman liukas, mikä johtaa toisinaan epätarkkuuteen yhdellä sormella pyöritettäessä. Kahden sormen otteella homma sen sijaan toimii hienosti. Lisäetuna näkymiä voi reunuksen ansiosta selata helposti myös hanskat kädessä.
Reunuksen lisäksi kehuja irtoaa muotoilusta ja akkukestosta. Ensinnäkin, Gear S2 on mukavan pienikokoinen. Erityisesti laitteen ohuus tekee kellosta siron ja erottaa sen omissa silmissäni edukseen monista muista markkinoilta löytyvistä älykelloista. Classic-mallissa lisäetuna on standardi 20 millimetrin rannekekiinnitys, joka mahdollstaa myös omien rannekkeiden käyttämisen. Urheilullisempaan Gear S2:een sopivat vain valmistajan tarjoamat vaihtoehdot.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Aiemmin mainittu akku taas riittää useimmissa tilanteissa helposti kahdeksi päiväksi. Väittäisin, että Gear S2:n kanssa voi suhteellisen huoletta käväistä viikonloppureissulla ilman laturia.
Muilta osin Gear S2:n tarjonta on varsin perinteistä älykellokauraa. Saatavilla on monenlaisia kellotauluja, sykkeenmittausta, kahvinjuonnin seuraamista, liikuntasovelluksia, musiikinhallintaa ja niin edelleen. Sovellusvalikoima ei toki pärjää laajuudessa vaikkapa Android Wearille, mutta kaikki kriittisimmät tarpeet täyttyvät varmasti. Tässä vaiheessa on tosin mainittava, että kohtasin useamman kerran ongelmia sovellusten ja jopa päivitysten asennuksen kanssa. Syytä näiden ajoittaiselle epäonnistumiselle ei löytynyt, mutta toivottavasti kyse oli testilaitekappaleeseen liittyvistä poikkeustapauksista.
Mitä käteen lopulta jäi?
Gear S2 Classic on siro ja tyylikäs älykello. Kellon käyttö näytönreunuksen avulla tuntuu luonnolliselta ja jättää näytön vapaaksi. Muotoseikat ja akkukesto ovatkin tämän laitteen vahvimmat osa-alueet.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Muualla käyttäjän kannattaa kuitenkin olla hieman varuillaan. Mikäli Android-puhelimesi ei ole mallia Samsung, kannattaa sen yhteensopivuudesta kellon kanssa varmistua ennen ostokseen sitoutumista. Lisäksi on hyvä huomata, ettei kaikkia suosikkisovelluksia välttämättä löydy laitteelle.
Gear S2:n suurimmaksi ongelmaksi nousee se, että nokkelan käyttöliittymän ohella kyseessä on ”vain” älykello. Olen henkilökohtaisesti sitä mieltä, että älykellot eivät toistaiseksi ole erityisen hyödyllisiä. Viestien kurkkaaminen ranteesta on näppärää ja liikuntasuoritusten seuraaminen on palkitsevaa, mutta se lopullinen koukku on vielä hukassa. Testiajalle mahtui useita päiviä, joina unohdin laittaa kellon ranteeseen enkä tästä huolimatta kaivannut sitä. Se ei ole hyvä merkki laitteen tarpeellisuuden kannalta.
Mikäli olet jo vahvasti älykellokoukussa, on Gear S2 ehdottomasti tutustumisen arvoinen vaihtoehto. Suurempaa mullistusta kellomarkkinoille odottavien on kuitenkin jatkettava odottamista.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »