Lumia 650 arvostelusarjan kahdessa ensimmäisessä osassa keskityimme puhelimen ulkoiseen olemukseen ja Windows 10 Mobile -käyttöjärjestelmään. Designin suhteen Lumia 650 on parasta Lumiaa pitkään aikaan, käyttöjärjestelmän osalta ei niinkään. Nyt kolmannessa osassa keskitymme Lumia-puhelinten perinteisesti vahvimpaan osa-alueeseen eli kameraan ja siihen, kuinka pitkälle budjettipuhelin voi venyä mobiilikuvauksessa.
Kaikkea mikä mobiilikuvauksessa on parasta
Heti alkuun on hyvä huomauttaa, etteivät käyttöjärjestelmässä aiemmin koetut ongelmat ylety kameraan. Lumia 650:n kamerasovellus kestää ohjelmiston osalta vertailun mihin tahansa muuhun puhelimeen, ja kaikki ne asiat, mihin Lumia-käyttäjät ovat vuosien varrella tykästyneet mobiilikuvauksessa tekevät paluun. Hintaluokasta johtuen HDR-tila, kahdenkymmenen megapikselin kamerakenno ja optinen kuvanvakaaja saadaan toki unohtaa, mutta näitä lukuunottamatta on itse käyttökokemus äärimmäisen miellyttävä.
Kamerasta puhuttaessa on hyvä huomioida, ettei itse tekniikka – takaa löytyvä kahdeksan megapikselin kenno – ole juuri muuttunut viime vuodesta, mutta ohjelmisto tekee loistavaa työtä teknisten puutteiden paikkailussa. Perusideana on näytöllä näkyvän kamerapainikkeen pyyhkäiseminen vasemmalle, jolloin puhelin tuo näkyviin joukon erilaisia manuaalisia säätömahdollisuuksia, joiden avulla asetukset voi mukauttaa kuhunkin tilanteeseen sopivaksi. Kuvaustapa on huomattavasti selkeämpi ja monipuolisempi kuin valtaosalla kilpailijoista ja auttaa ottamaan keskinkertaisesta kennosta kaiken irti. Esimerkiksi hämärässä kuvatessa puhelimen pientä aukkokokoa ja optisen kuvanvakaajan puutetta voi korvata asettamalla puhelimen tukevalle alustalle ja säätämällä valotusajan tappiin. Sanomattakin lienee selvää, että tapa toimii paremmin maisemakuvauksessa kuin esimerkiksi ohikiitävän auton taltioinnissa.
Yhtenä miinuksena kameran osalta on todettava tarkennus, joka varsinkin hämärässä saattaa valita tarkennuspisteet mistä sattuu. Nopeissa tilanteissa puhelimen kamera onkin selvästi heikoimmillaan, sillä pitkään kestävä tarkennus ja kuvanvakaajan puute tekevät kuvista monesti epäselviä. Ongelma on kierrettävissä käyttämällä manuaalista tarkennusta, jonka kohdentamiseen menee kuitenkin helposti useampia sekunteja. Koska puhelimessa ei myöskään ole erillistä kamerapainiketta, saa kamerasovelluksen valita kerta toisensa jälkeen näytön kautta. Puutteet onkin hyvä tiedostaa, mutta turhan paljon niihin ei kannata takertua. Varsinkin päiväsaikaan kuvatessa ja esimerkiksi Facebookiin kuvia jaettaessa tekee Lumia 650 varsin kelvollista jälkeä peruskäyttäjän tarpeisiin. Lisäksi jahka kameran kykyihin ja rajoitteisiin on paremmin tutustunut, pystyy manuaaliasetusten kautta saamaan huomattavasti automaattiasetuksia parempia kuvia.
Julkaisemme alkuviikosta arvostelusarjamme viimeisen osan, jossa keskustelemme muun muassa eri vaihtoehdoista Lumia 650:lle sekä puhelimen hinnasta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »