Nokian ja sittemmin Microsoftin taival matkapuhelinvalmistajana on ollut viime vuosina kivikkoinen. Haaveet kolmannesta ekosysteemistä ja Windows-alustan läpimurrosta mobiilipuolella ovat osoittautuneet turhiksi, mistä johtuen Lumia-puhelinten tarinalle on povattu jo jonkin aikaa loppua. Monissa eri lähteissä Lumia 650:n on väitetty olevan sarjansa viimeinen, minkä takia tulemme seuraavassa artikkelisarjassamme perehtymään puhelimeen erityisellä tarkkuudella.
Epätavallinen Lumia
Heti paketista avatessa Lumia 650 paljastuu varsin epätavalliseksi Lumiaksi. Poissa ovat sateenkaaren eri väreissä kiiltelevät muovikuoret ja jykevän paksu perusdesign. Sen sijaan Lumia 650 tuo hyvällä tavalla mieleen Microsoftin Surface-malliston, ja onpa puhelimessa jopa häivähdys vanhaa Nokiaa. Tummanharmaa metallikehys ja hiotut kulmat antavat Lumia 650:lle selvää laadun tuntumaa, ja muotoilun osalta puhelin on selvästi vaikuttavampi ilmestys kuin Microsoftin viime vuoden lippulaivamallit.
Puhelimen etuosassa Microsoft on päätynyt käyttämään AMOLED-näyttöä, minkä ansiosta mustat näkyvät näytöllä todellakin mustina. Paluun on tehnyt myös Always On -näyttö, josta näkee päivämäärän ja kellonajan myös puhelimen ollessa lepotilassa. Lähtökohtaisesti muutokset ovatkin tervetulleita, mutta pienenä miinuksena näyttö käyttää PenTile-tekniikkaa, jonka ansiosta kuva näyttää lähempää tarkasteltuna säröiseltä. Verrattuna Lumia 640:n näyttöön, on kontrastissa otettu askel eteenpäin, mutta PenTilen johdosta on kuvanlaadussa otettu myös joiltain osin askelia taaksepäin.
Mitä tulee puhelimen takakanteen, on Microsoft tehnyt järkevän kompromissin ja päätynyt käyttämään mattamustaa muovikuorta. Laadullisesti muovikuori ei kerää pisteitä (sormenjälkiä sitäkin enemmän), mutta antaa käyttäjälle pääsyn puhelimen akkuun ja muistikorttiin. Irrotettava takakuori antaa puhelimelle myös pientä kustomointivaraa, sillä halutessaan käyttäjä voi korvata sen kolmansien osapuolien vaihtoehdoilla.
Jos Lumia 650:n muotoilusta haluaa antaa takakuoren lisäksi muuta kritiikkiä, kohdistuvat katseet lähinnä lievästi ulkonevaan kameraan ja kohtalaisen paksuihin näytön reunuksiin. Pienenä yksityiskohtana myös puhelimen USB- ja kuulokeporttien paikoilta löytyy muotoilua lievästi rikkovat muovikehykset, mutta nämä ovat budjettiluokan puhelimessa enemmän sivuhuomioita kuin todellisia ongelmia.
Kokonaisuudessaan Lumia 650 on puutteistaan huolimatta yksi kaikkien aikojen parhaimmista – ellei jopa paras – puhelin Microsoftilta. Vertoja Lumia 650:lle vetää lähinnä Nokian takavuosien Lumia 925, ja verrattuna viime vuosien lippulaivamalleihin, on Lumia 650 ottanut monta askelta eteenpäin muotoilussa. Monella tapaa onkin sääli, että Microsoft säästi uuden muotokielen näin myöhälle, eikä esimerkiksi tuonut vastaavaa designia viime vuoden lippulaivamalleihinsa. Huolimatta siitä, että Lumia 650 on muotoilultaan onnistunut, ei sillä ole lippulaivamallien kaltaista painoarvoa puhelinten edelläkävijänä.
Myöhemmin julkaistavassa arvostelusarjan toisessa osassa keskitymme Lumia 650:n uusittuun Windows 10 Mobile -käyttöjärjestelmään.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »