Liam-robotti on Applen tutkimus- ja kehitystyön tulos, mutta sitä eivät asiakkaat tule kaupoissa näkemään. Sen sijaan Liamin tehtävänä on purkaa iPhone lopulta palasiksi niin, että osat voidaan kierrättää ja hyödyntää taloudellisesti ja ympäristöä säästäen mahdollisimman kattavasti uudelleen.
Apple nosti Liamin esiin maanantaisen julkistustilaisuutensa alkupuolella kertoessaan ennen varsinaisia tuotejulkistuksia toiminnastaan yksityisyyden sekä ympäristö- ja terveysalueiden saralla.
Apple iPhone 6s
- iOS
- Alumiini
- 4,7" IPS LCD -näyttö
- Sormenjälkilukija edessä
- 12 Mpiks. kamera
- Apple A9 -piiri
- 1715 mAh akku
Liamia on kehitetty Applen mukaan yli kolme vuotta ja se on itse asiassa laajempi robottijärjestelmä, joka koostuu yhteensä 29 erillisestä robottikädestä jotka suorittavat omia toimenpiteitään iPhonen purkamiseksi mahdollisimman tehokkaasti ja täydellisesti osiinsa. Liamin robottikäsissä on esimerkiksi poria, meisseleitä sekä imukuppeja. Tällä hetkellä robotti osaa purkaa vasta Applen uusimpia iPhone 6s -puhelimia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Liam saa purettua uuden iPhonen 11 sekunnin välein, ja yhtäaikaisesti järjestelmässä voi olla purettavissa kymmeniä puhelimia. Näin 350 puhelinta voi kulkea Liamin läpi tunnissa, mikä tarkoittaa 1,2 miljoonaa puhelinta vuodessa yhden robottijärjestelmän hoitamana. Applella on aikeita avata Liam-robotteja toimimaan eri markkinoilla – nyt sellainen löytyy jo Yhdysvalloista, pian Euroopastakin. Apple esitteli Liamin toimintaa Mashable-julkaisulle ennen sen julkistamista.
Yleisemmin elektronisten laitteiden kierrätys on tapahtunut laitteet murskaamalla ja magneettien avulla eri materiaaleja erottelemalla. Liam vie kuitenkin prosessin hienostuneemmaksi, ja lopputulokseltaan puhtaammaksi materiaalien paremman erottelun myötä. Applen mukaan Liam on ensimmäinen laatuaan alalla komponenttien tarkassa erottelussa kierrätystä varten. Liamin kerrotaan pystyvän jo tässä kehitysvaiheessaan nyt 97 prosentin onnistumiseen komponenttien onnistuneessa irrottamisessa.
Apple ei vielä itse hyödynnä kierrätyksestä syntyviä materiaaleja kattavasti itse, vaan ne päätyvät eteenpäin käyttöön muunlaisissa tuotteissa. Esimerkiksi iPhoneista saatavaa hopeaa voidaankin käyttää seuraavaksi osana aurinkopaneelien tuotannossa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Elektroniikan on arvioitu esimerkiksi Yhdysvalloissa vastaavan jopa 70 prosenttia vaarallisista jätteistä, joten paremmalla kierrätyksellä voi olla suuria vaikutuksia.
Applelle purettavia iPhoneja päätyy muun muassa sen Renew-ohjelman kautta, jonka myötä oman puhelimensa saa palauttaa tai lähettää Applelle kierrätettäväksi. Lisäksi Applelle palautuu myös kastuneita tai muuten rikkoutuneita tai vialliseksi osoittautuneita puhelimia.
Alta löytyy Applen julkaisema Liamia esittelevä video.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »