Älypuhelimen käyttö voi karata hallinnasta ja aiheuttaa pahimmillaan niin psyykkisiä kuin fyysisiäkin oireita, uutisoi Yle. Älypuhelimen ongelmakäyttö on tunnistettavissa, mutta selkeitä rajoja on vaikea määritellä.
Ylen haastatteleman psykiatrian professori Jyrki Korkeilan mukaan älypuhelimen ongelmakäyttö tyypillisesti vie aikaa ihmissuhteilta, kotiaskareilta ja opinnoilta. Lisäksi se voi aiheuttaa fyysisiä oireita, kuten päänsärkyä ja huimaista sekä pahimmillaan jopa rytmihäiriöitä. Ongelmakäyttöön voi myös liittyä ahdistusta erityisesti silloin, kun puhelinta ei pääse halutessaan käyttämään.
Korkeila korostaa, että älypuhelimen ongelmakäyttö on käyttäytymiseen liittyvää riippuvuutta samaan tapaan kuin uhkapeli- tai internetriippuvuus. Älypuhelimen käyttö tuntuu palkitsevalta, jolloin siitä voi muodostua ongelma. Liiallista käyttöä voivat aiheuttaa myös heikko itsetunto, ystävyyssuhteiden puuttuminen tai vaikeus olla yksin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Älypuhelimen ongelmakäyttöä ilmenee kaikissa ikäryhmissä, mutta suurin riskiryhmä ovat lapset ja nuoret. Koululaisilla älypuhelimen käyttö voi haitata keskittymiskykyä ja aiheuttaa lyhytjänteisyyttä.
Korkeila kuvailee, että älypuhelimen käytön ongelmallisuutta voi arvioida ja tunnistaa mittareilla, mutta yleispäteviä rajoja esimerkiksi käyttötunneille on kuitenkin vaikea määrittää. Tuntikausia kestävä käyttö voi liittyä esimerkiksi työntekoon. Korkeila myös muistuttaa, että älypuhelimien käyttöön liittyy paljon hyviäkin puolia. Ongelmat alkavat, kun älypuhelimen käyttö vaikeuttaa elämänhallintaa tai syö mielenkiintoa muulta elämältä.
Älypuhelimen liiallista käyttöä kannattaa Korkeilan mukaan vähentää asteittain, ja asettaa itselle säännöt sekä tavoitteet.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »