Surface Pro 4 on Microsoftin hybridilaitesarjan uusin jatkaja. Yhtiö yrittää edelleen yhdistää tabletin ja kannettavan tietokoneen parhaat puolet yhdeksi joustavaksi kokonaisuudeksi. Nyt on aika selvittää, miten tehtävässä on tällä kertaa onnistuttu.
Testatun laitekappaleen tekniset tiedot ovat seuraavat:
- Näyttö: 12, 3 tuumaa ja 2 736 x 1 824 pikseliä, kuvasuhde 3:2
- Mitat: 292,10 x 201,42 x 8,45 millimetriä
- Paino: 786 grammaa
- Suoritin: 6. sukupolven Intel Core i5
- RAM-muisti: Neljä gigatavua
- Tallennustila: 128 gigatavun SSD-asema
- Kamerat: Viisi ja kahdeksan megapikseliä
- Yhteydet: Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.0
- Liitännät: USB 3.0, microSD-korttipaikka, kuulokeliitäntä, Mini DisplayPort
- Luvattu akkukesto: Yhdeksän tuntia videotoistoa
Kyseisen kokoonpanon hinta Microsoftin verkkokaupassa on 1 139 euroa. Tarjolla on kuitenkin lukuisia vaihtoehtoja, joissa tallennustila, RAM-muisti ja suoritin vaihtelevat. Käyttökokemuksen eri osa-alueet saattavat siis muuttua tuntuvastikin eri laitekokoonpanoilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ulkoisesti tuttu ja turvallinen
Surface Pro 4:n muotoilu on käytännön tasolla täysin identtinen Surface Pro 3:n kanssa. Toki laite on hieman kevyempi ja ohuempi – sekä varustettu piirun verran kookkaammalla näytöllä – mutta käsissä näitä eroja ei juurikaan huomaa. Viistolaidoin varustettu tabletti on edelleen varsin tyylikkään näköinen ja laadukkaasti valmistettu. Samoin ulkoiset liitännät ovat ennallaan.
Myös eräs laitteen parhaista ominaisuuksista, eli kickstand-tuki, on ennallaan. Surface Pro 3 esitteli maailmalle loistavasti toimivan ja portaattomasti säätyvän tukijalan, jollaista sopisi toivoa kaikkiin tabletteihin. Ymmärrettävästi Surface Pro 4:ssä ei olla lähdetty muuttamaan hyvin toimivaa ratkaisua.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Uusittu Surface-kynä ja Type Cover
Tabletin mukana toimitettava Surface-kynä on sen sijaan kokenut muodonmuutoksen. Aiemmin kynän sivulta löytyviä painikkeita käytettiin kohteiden valintaan ja poistamiseen. Tällä kertaa Surface Pro 4 kuitenkin tunnistaa kynän painikepään, jota voi käyttää vanhan koulun lyijykynien tapaan tekstin ja piirrosten kumittamiseen. Kyseessä on pieni parannus, joka kuitenkin tekee käsinkirjoittamisesta entistä intuitiivisempaa.
Samoin kynän säilytykseen on keksitty uusia tapoja. Type Coveriin liimattava sukka on nyt poissa ja sen tilalla on tabletin vasemmalta sivulta löytyvä magneetti, jonka avulla kynä napsahtaa kiinni laitteen kylkeen. Edelleen kynä on usein tiellä, ellei sitä käytä jatkuvasti, mutta vaihtoehto on silti aiempaa parempi. Lisäksi kiinnitys on niin voimakas, ettei kynä irtoa vahingossa esimerkiksi laukussa tai tablettia kannettaessa.
Kynän lisäksi Microsoft on uudistanut Surface-tableteille tarkoitetun Type Coverin. Aiemmin kylki kyljessä istuneet painikkeet on nyt irroitettu toisistaan, eli painikkeiden välissä on ilmaa. Lisäksi touchpad-hiiri on kasvattanut kokoaan. Nämä muutokset helpottavat laitteen PC-käyttöä hieman, mutta pääasiassa kokemus on ennallaan. Kirjoittaminen on siis suhteellisen helppoa ja mukavaa, mutta kiinteämmille ja kookkaammille läppärinäppäimistöille ei edelleenkään pärjätä – varsinkaan pidempiä dokumentteja naputellessa. Suurimman pesäeron läppärit ottavat sylikäytössä, johon Surface Pro 4 taipuu kyllä tarvittaessa, mutta hieman nihkeästi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tässä välissä lienee tärkeää huomauttaa, että Surface Pro 4:n Type Cover on jälleen erikseen myytävä lisälaite ja maksaa 159 euroa. Harmittelin ratkaisua jo Surface Pro 3:n arvostelussa ja pidän sitä edelleen typeränä, sillä laite menettää merkittävän osan potentiaaliaan ilman näppäimistökantta. Tästä syystä arvostelen laitteen suoraan Type Coverin kanssa.
Paras uudistus piilee Windowsissa
Surface Pro 3:n aikaan elettiin Windows 8.1 -aikaa. Tuolloin tabletista löytyivät jo sekä perinteinen työpöytä että kosketusoptimoidumpi laatikkonäkymä, mutta kokemus jäi kaikkialla vähän vajaaksi. Käyttämistään ohjelmista riippuen oli pakko hyppiä yhdestä käyttötyylistä toiseen eikä käyttäjä ollut ihan täysin hallinnassa.
Windows 10:n myötä tämä harmi on paljolti kadonnut. Surface Pro 4 tunnistaa ulkoiset laitteet ja siirtyy automaattisesti ikkunoitujen ohjelmien ja PC-työpöydän sekä full screen -sovellusten ja kosketuspäävalikon välillä. Esimerkiksi Type Coverin kiinnittäminen vaihtaa automaattisesti näkymät PC-tyylisiksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Halutessaan vaihdon voi myös muuttaa asetuksista manuaaliseksi, jolloin tietokone- ja tablettitilojen välillä siirrytään yhdellä painikkeella, joka löytyy näytön oikeasta laidasta esiin pyyhkäistävästä asetuspalkista. Itse päädyin lopulta tähän menetelmään, sillä tilamuutosten helppous teki tarpeen mukaan vahtamisesta luonnollista.
Samalla täytyy kehaista Microsoftin uutta Edge-selainta, sillä se on huomattavasti nopeampi ja fiksummin rakennettu kuin Internet Explorer. Miinusta taas tulee sovellusvalikoimasta, joka on edelleen heikko. Lisäksi Windows 10 on selvästi vielä hieman vaiheessa. Todistin testiaikanani useita grafiikka-ajurien kaatumistapauksia ja muita suoriutumisongelmia. Näiden toivotaan toki korjaantuvan tulevien päivitysten myötä.
Tehot ja akkukesto
Testattu laitekappale sijoittuu Surface Pro 4 -valikoiman halvempaan päätyyn, eli huipputason tehoja ei tässä tapauksessa sovi odottaa. Core i5:n ja neljän gigatavun RAM-muistin avulla ei siis pelata huippupelejä, mutta kevyempään pelailuun tämäkin tabletti taipuu. Lisäksi laitteen yleinen käyttö on varsin sujuvaa – kun edellä mainitut virhetilanteet eivät nosta päätään.
Akkukesto sen sijaan on mielenkiintoinen tapaus. Videotestissä WLAN-yhteydet päällä ja näytönkirkkaus täysillä Surface Pro 4 jaksoi noin viisi tuntia yhdellä latauksella, mikä on ihan kohtalainen suoritus. Ikävä kyllä tunteja ei tunnu ilmaantuvan lisää kevyemmässä toimistotyössä ja hillitymmällä krikkausasetuksella. Itse asiassa verkkoselaaminen ja dokumenttien kirjoittaminen tuntui kuluttavan pahimmillaan enemmän akkua kuin suoraviivainen videon rouskuttaminen.
Lisäksi Surface Pro 4:n virrankulutus lepotilassa vaikuttaa turhan hurjalta. Toisinaan laukusta vedettäessä laite oli valmiiksi selvästi lämmin, mikä kertoo sen puuhailevan asioita itsekseenkin. On vaikea sanoa, paraneeko tilanne järjestelmäpäivitysten myötä, mutta tällä hetkellä Surface Pro 4 on pienoinen pettymys katkonaisesti käytettävänä matkakoneena.
Yhteenveto
Surface Pro 4 on edeltäjänsä tavoin hieman hankala tapaus. Uusin hybridi parantaa kyllä monella osa-alueella: Windows 10 petraa käytettävyydessä Windows 8:aan nähden ja sekä kynä että Type Cover ovat kehittyneet mukavin tavoin. Samalla monet Surface Pro 3:n hyvät puolet, kuten nerokas tukijalka ja todella vakuuttavat piirto-ominaisuudet, ovat ennallaan.
Ikävä kyllä kokemus jää jälleen hieman epätasaiseksi. Laitetta vaivaavat toistaiseksi ajoittaiset lastentaudit eikä akkukesto ole erityisen hyvä.
Suurimmaksi huolettoman suosituksen esteeksi nousee kuitenkin laitteen hinta. Halvimmillaankin Surface Pro 4 maksaa yli 1 000 euroa ja enimmillään lähes 2 500 euroa. Kilpailukykyisemmillä hinnoilla laitekonseptin ongelmat voisi antaa anteeksi, mutta nykyisellään useimmille käyttäjille sopii varmasti paremmin joko halvempi, mutta silti tehokas tabletti tai rehellinen ultrakannettava tietokone.
Mikäli kaipaat tulenpalavasti tabletti- ja PC-käytön välillä muuntuvaa yhden laitteen ratkaisua ja hyödynnät myös Surfacen piirto-ominaisuuksia, on Surface Pro 4 ehdottomasti eräs markkinoiden monipuolisimpia laitteita. Veikkaan kuitenkin, että useimpien tarpeisiin löytyy muualta sopivampi vaihtoehto.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »