Euroopan unionin parlamentissa käytiin eilen harvinaisen tiukka äänestys kansalaisten yksityisyydensuojaa, ihmisoikeuksia ja Edward Snowdenin asemaa koskien. Käsittelyssä ollut päätöslauselma ei ole jäsenmaita sitova, joten jokaisella maalla on edelleen mahdollisuus poikkeaviin ratkaisuihin, mutta unionin yhteisenä suosituksena äänestystulos on merkittävä.
Parlamentin omilla sivuilla päätöksen vaikutuksista Edward Snowdenin asemaan todetaan seuraavasti:
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”EU:n jäsenvaltioiden tulee pidättäytyä rikossyytteistä Edward Snowdenia kohtaan, taaten hänelle suojelua ja estäen rikossyytteistä johtuvat luovutusvaatimukset tai luovutukset kolmansien osapuolien kautta, tunnustaen hänen asemansa kansainvälisten ihmisoikeuksien puolustajana.”
Tasaisessa äänestyksessä lopputulos jäi lopulta muutamasta äänestä kiinni. Parlamentin 751 edustajasta 285 äänesti lausunnon puolesta ja 281 sitä vastaan. Tyhjää äänesti 72 edustajaa ja kokonaan poissa äänestyksestä oli 113 edustajaa. Puolueista vahvimmin päätöstä olivat läpiajamassa ympäristö- ja vasemmistopuolueet, kun taas parlementin suurin puolue, keskustaoikeistolainen EPP, äänesti lähes yhtenä rintamana päätöstä vastaan.
Ratkaisevassa roolissa päätöksen läpiajamisessa olivat Ranska ja Itävalta, joiden paikalla olleista edustajista yli 70 prosenttia äänesti päätöksen puolesta, jättäen päätöstä vastustavat Iso-Britannian ja Puolan edustajat lopulta vähemmistöön. Suomalaisten europarlamentaarikkojen äänet jakautuivat seuraavasti:
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Puolesta:
Anneli Jäätteenmäki (kesk)
Heidi Hautala (vihr)
Liisa Jaakonsaari (sdp)
Merja Kyllönen (vas)
Nils Torvalds (rkp)
Vastaan:
Jussi Halla-Aho (ps)
Petri Sarvamaa (kok)
Pirkko Ruohonen-Lerner (ps)
Sirpa Pietikäinen (kok)
Tyhjää:
Miapetra Kumpula-Natri (sdp)
Paavo Väyrynen (kesk)
Poissa:
Hannu Takkula (kesk)
Henna Virkkunen (kok)
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tuore lauselma ei ole jäänyt huomaamatta Edward Snowdenilta, joka iloitsi äänestystuloksesta Twitterissä, todeten sen olevan ratkaiseva tekijä tilanteen muuttumisen kannalta.
Hearing reports EU just voted 285-281, overcoming huge pressure, to cancel all charges against me and prevent extradition. Game-changer.
— Edward Snowden (@Snowden) October 29, 2015
Euroopan unionin nyt antama lauselma on vain osa laajempaa kokonaisuutta, sillä esimerkiksi Euroopan unioni tuomioistuin (ECJ) otti aiemmin kielteisen kannan Yhdysvaltoja koskevaan Safe Harbour –sopimukseen. Sopimuksen perusteella kansalaisten yksityistietoja on luovutettu eurooppalaisilta yrityksiltä yhdysvaltalaisille, sillä ehdolla että Yhdysvallat takaa riittävän tietosuojan. NSA-vakoilukohussa tulleiden tietojen jälkeen Euroopan unionin tuomioistuin katsoi, ettei Yhdysvaltoihin voi luottaa tietosuojaan liittyvissä asioissa, ja sopimus on täten mitätöitävä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »