Erilaiset älykotijärjestelmät tekevät Internet of Thingsin ja älykkäiden kodin laitteiden mukana tuloaan markkinoille. Esimerkkeinä voisivat toimia vaikkapa Applen HomeKit ja Samsungin SmartThings. Tällä kertaa tutustumme kuitenkin kotimaiseen Cozify-järjestelmään.
Cozify on vuonna 2013 perustettu suomalainen yritys, jonka päätuotteet ovat Cozify Hub -keskuslaite ja sen kanssa toimiva sovellus. Cozify tekee kaiken tuotesuunnittelunsa – ja kriittisten piirien valmistuksen – Suomessa. Sovellus on saatavilla iOS-, Android- ja Windows Phone 8.1 -laitteille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Cozify Hubin kautta on mahdollista yhdistää eri valmistajien laitteita yhdeksi järjestelmäksi ja hallita niitä Cozify-sovelluksen avulla. Käyttäjä voi käyttää laitteita suoraan tai muodostaa erilaisia teematiloja, ajastuksia ja sääntöjä, joiden avulla kodin laitteet voivat toimia hyvinkin automaattisesti.
Pelkkä Cozify Hub maksaa 249 euroa. Tämän lisäksi tarjolla on erikokoisia aloituspakkauksia, joissa tulee mukana myös joukko tuettuja laitteita. Testasimme 599 euron hintaista Cozify Large Bundlea, joka koostuu seuraavista paloista:
- Cozify Hub -keskuslaite
- Sonos PLAY:1 -kaiutin
- Kolme kappaletta Osram Lightify -älylamppuja
- Belkin Wemo Insight -valokytkin
- NyCe-monitoimitunnistin
Nämä antavat hyvän läpileikkauksen Cozify-yhteensopivien laitteiden tämänhetkiseen valikoimaan. Tarjolla on toki erilaisia valoratkaisuja, kaiuttimia ja tunnistimia, mutta laitetyypit ovat kattavahkosti edustettuina.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Hubin ja laitteiden asennus
Cozify Hubin käyttöönotto on suhteellisen suoraviivainen prosessi. Laite kytketään verkkojohdolla kodin langattoman verkon luovaan reitittimeen, ladataan sovellus puhelimeen ja kirjaudutaan sisään sovellukseen. Tämän jälkeen sovellus etsii verkosta Hubin ja rekisteröi sen käyttöön.
Jostain syystä sovelluksella oli ensin hieman vaikeuksia löytää reitittimeen kytkettyä Hubia. Onneksi tilanne ratkesi itsekseen nopeasti ja pääsin lisäilemään laitteita järjestelmään.
Laitteiden tapauksessa asennusmenetelmät vaihtelevat. Esimerkiksi Sonosin ja Wemon laitteet otetaan ensin käyttöön valmistajien omien sovellusten avulla. Tämän jälkeen Cozify löytää ne automaattisesti, kunhan laitteet on otettu käyttöön samassa langattomassa verkossa. Yksinkertaisemmilla laitteilla taas sovellus asetetaan 60 sekuntia kestävään hakutilaan, jonka aikana laitteet on kytkettävä päälle.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Useiden tapojen käyttö ristiin voi kuulostaa haastavalta ja aiemmin se olikin hieman työlästä. Nyt homma hoituu kuitenkin hyvin helposti, kiitos uudehkon sovelluspäivityksen. Sen myötä Cozify antaa valita lisättävän laitteen valmistajan mukaan ja ohjeistaa sen jälkeen suoraan tarvittavista toimista. Valikon asettelu parantui siis päivityksessä huomattavasti.
Sovelluksen mahdollisuudet
Cozifyn ytimen luovat teemat ja säännöt. Sovelluksessa on kolme kiinteää teemaa: Kotona, Yö ja Poissa. Näistä vain yksi voi olla päällä kerrallaan, mutta käyttäjä voi itse määrittää kunkin teeman asetukset. Niihin voi siis asettaa tiettyjä valotilanteita ja musiikkia sekä kytkeä laitteita päälle tai pois. Mahdollisuudet riippuvat luonnollisesti käytössä olevasta laitearsenaalista.
Pääteemojen lisäksi käyttäjä voi luoda vapaasti omia teemojaan. Nämä eroavat pääteemoista lähinnä siinä, että omia teemoja on mahdollista kytkeä päälle useita samanaikaisesti. Mikäli useampi oma teema määrittää tilan vaikka yhdelle tietylle valolle, jää viimeisin voimaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Teemoihin on mahdollista lisätä myös ajastuksia. Teeman voi siis asettaa kytkeytymään päälle ja pois tiettyyn aikaan tiettyinä päivinä. Näiden avulla on mahdollista luoda moninaisia tilanteita. Esimerkkinä toimikoot vaikkapa aamuherätykset, joissa valot syttyvät ensin lempeästi ja musiikki lähtee myöhemmin soimaan.
Säännöt taas nimensä mukaisesti määrittävät asioita, jotka tapahtuvat tiettyjen ehtojen täyttyessä. Käyttäjä voi esimerkiksi määrittää valojen värin vaihtelemaan aina musiikin soidessa tai jonkin laitteen käynnistymään havaitun liikkeen perusteella. Säännöt voivat olla voimassa aina tai vain jonkin tietyn teeman ollessa käytössä. Käyttäjän on siis mahdollista vaikkapa saada ilmoitus, kun kotona havaitaan liikettä ja Poissa-teema on kytketty käyttöön. Mahdollisuuksia omille sovellutuksille on paljon.
Käyttökokemus
Cozify-sovelluksen käyttö on hieman epätasainen kokemus. Periaatteessa kaikki palvelun lupaama on tehtävissä, mutta halutusta lopputuloksesta riippuen laitteiden hallinta voi olla hieman haastavaa.
Sääntöjen ja ajastusten määrittäminen onnistui allekirjoittaneelta helpoiten. Samoin laitteiden lisäys on tosiaan varsin vaivatonta, kiitos prosessia parantaneiden päivitysten.
Teemojen luonnissa on sen sijaan omat ongelmansa. Luonnollisinta olisi avata teema ja lisätä sitä kautta tiettyjen laitteiden halutut tilat mukaan. Useimmissa tapauksissa käyttäjän on kuitenkin pakko hoitaa asia laitevalikon kautta, eli asettamalla vaikkapa valot haluttuun tilaan ja lisäämällä tämän jälkeen kyseinen tila haluttuun teemaan. Logiikka tuntuu takaperoiselta ja luonti tapahtuu laite kerrallaan. Huomasinkin kaipaavani suoraviivaisempaa ”kaikki laitteet kerralla oikeaan asetukseen ja tallennnus” -taktiikkaa.
Oman lisähaasteensa tuovat itseluodut teemat, joita on mahdollista kytkeä useita päälle samaan aikaan. Mikäli useampi teema säätää samaa laitetta, jää viimeisin tila voimaan. Teemojen käyttö voi siis johtaa yllättäviin päällekkäisyyksiin, ellei käyttäjä itse suunnittele tilanteita huolella.
Cozifylla ei toki ole pakko puuhailla pelkkien teemojen kanssa, vaan sovelluksella voi myös laittaa yksinkertaisesti laitteita päälle tai pois. Monimutkaisempien laitteiden kanssa käyttäjällä on luonnollisesti enemmän työkaluja käytössään. Käyttökokemus vaihtelee kuitenkin laitteesta riippuen paljon. Osramin älyvalot ovat helposti säädettävissä haluttuun väriin ja kirkkauteen. Sonos-kaiuttimien käyttö Cozifyn kautta on sen sijaan melko kamalaa. Tarjolla on pelkästään haku, jonka tulokset ovat vähän mitä sattuu, sekä viimeisin toistettu soittolista. Pelkkää musiikinkuuntelua kaivatessani pakenin siis poikkeuksetta Sonosin oman sovelluksen pariin.
Cozify-sovellus on myös teknisesti hieman hiomaton. Olen esimerkiksi onnistunut rikkomaan sen toiminnan niin, että tietty teema oli päällä, kun painike ei ollut valittuna ja toisin päin. Tällaiset tilanteet korjautuivat kyllä itsekseen ajan kanssa. Lisäksi sovellus töksähtää aina hieman sivulta toiselle vaihdettaessa.
Yhteenveto
Cozify antaa periaatteessa hyvin mahdollisuuksia erilaisten tilojen luomiseen ja kodin automatisointiin. Lisäksi tuettujen laitteiden valikoimassa on monia laadukkaita tuotteita.
Sovellus on kuitenkin vielä hieman hiomaton kokonaisuus. Useat toiminnot vaativat opettelua ohjeiden kanssa ja teknisiä ongelmia ilmenee ajoittain. Palvelun rakenne ja sulavuus vaativat siis vielä jatkokehittämistä.
Tämän vuoksi onkin ollut mukava huomata, että työtä tehdään jatkuvasti. Kuten aiemmin mainitsin, sovellukseen on tuotu jo testiaikana selkeitä parannuksia. Samoin laitevalikoima laajenee varmasti tulevaisuudessa. Cozifysta tulee siis päivä päivältä parempi palvelu. Lisäksi kotimaisuus takaa sen, että asiakas saa mahdollisiin ongelmatilanteisiinsa apua helposti ja nopeasti.
Tällä hetkellä en välttämättä suosittele tekemään suurimittaisia laitehankintoja ennen kuin sovellusta on päässyt kokeilemaan itse. Palveluun kannattaa kuitenkin perehtyä, mikäli jokin tuettu laite löytyy jo kotoa tai mahdollisuus testiin avautuu muualla. Kyseessä on ongelmineenkin varsin mielenkiintoinen sovellus älykodeista kiinnostuneille.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »