Älypuhelimet ja tabletit ovat upeita työkaluja niin töissä kuin vapaallakin. Ikävä kyllä mahdollisuuksien määrän hintana on useimmissa moderneissa laitteissa – eritoten älypuhelimissa – heikko akkukesto ja jatkuva lataaminen. Tilannetta voi kuitenkin helpottaa omilla toimillaan. Siksi esittelemmekin tällä viikolla joitakin vinkkejä, joilla mobiililaitteen akkukestoa voi parantaa. Neuvot on mietitty Android-alusta edellä, mutta monet näistä ovat päteviä myös muiden käyttöjärjestelmien laitteissa.
Hillitse näytönkirkkautta
Näytöt ovat kiistatta mobiililaitteiden suurin virtasyöppö. Useimpien puhelinten näytönkirkkaus on oletuksena automaattiasetuksella, jolloin laite säätää kirkkautta ympäröivän valotilanteen mukaan. Hyvin toimiessaan ominaisuus on luonnollisesti kätevä, mutta se saattaa myös pitää ruutua tarpeettoman kirkkaana.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mikäli akkukesto on tiukilla, kokeile vaihtaa kirkkausasetus manuaaliseksi ja asettaa taso niin alas, kuin silmäsi sallivat. Saatat joutua nostamaan kirkkautta tietyissä tilanteissa itse, mutta vastapainoksi säästät todennäköisesti hieman virtaa. Kirkkausasetuksen löydät useimmiten suoraan ilmoituspalkin pika-asetusten yhteydestä.
Harkitse mustia tai tummia teemoja ja taustakuvia
Mobiililaitteissa nähdään pääasiassa kahta erilaista näyttöteknologiaa: LCD:tä ja AMOLEDiä. Ensimmäinen on taustavalaistu kidenäyttö, kun taas jälkimmäisessä käytetään orgaanisia valoa tuottavia materiaaleja. AMOLED-näytöt eivät siis tarvitse taustavalaistusta eivätkä ne valaise kaikkia pikseleitä jatkuvasti.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tämä taas johtaa siihen, että AMOLED-näytöissä mustat pikselit ovat virtapihimpiä, sillä ne eivät vaadi näytöltä minkäänlaisia toimia. Mikäli puhelimesi hyödyntää AMOLED-teknologiaa – joka on esimerkiksi Samsungin suosiossa – voit näin ollen pidentää akkukestoa välttämällä kirkkaita teemoja ja taustakuvia. Täysin musta taustakuva ei ehkä ole inspiroivin vaihtoehto, mutta säästää taatusti virtaa.
Hallitse yhteyksiäsi
Bluetooth, GPS, NFC ja WLAN ovat hyödyllisiä työkaluja, mutta vievät luonnollisesti myös virtaa. Mikäli et käytä paikannusta, NFC-laitteita tai muita mainittuja ominaisuuksia jatkuvasti, ne kannattaa muistaa sulkea pois päältä käyttökertojen välillä. Helpoiten pidät yhteyksistäsi huolta järjestämällä laitteesi pika-asetukset oman mielesi mukaan, jolloin yhteyksien kytkeminen päälle vain tarvittaessa on helppoa ja vaivatonta.
Kytke automaattinen synkronointi pois päältä
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Oletuksena laitteesi synkronoi todennäköisesti erilaisten tilien ja sovellusten tiedot automaattisesti, eli liikennettä tapahtuu vähän väliä. Jälleen kerran ominaisuus tuo sujuvuutta puhelimen tai tabletin käyttöön, mutta samalla taustaprosessit kuluttavat huomattavasti akkua. Mikäli akku on tiukilla eikä esimerkiksi sähköpostikansion päivittäminen itse sovelluksen avaamisen yhteydessä ole kuolemaksi, kannattaa automaattinen synkronointi sulkea pois päältä. Tämäkin hoituu helpoiten yläpalkin pika-asetusten avulla.
Sivuhuomiona kannattaa myös tarkkailla sovellusten ja erityisesti widgetien käyttöä. Esimerkiksi säähän ja sosiaaliseen mediaan keskittyvät widgetit päivittävät itseään jatkuvasti, mikä luo virrankulutusta yhteyksien ja latausten muodossa. Ellet halua kytkeä synkronointeja täysin pois, voit koettaa valita tarkemmin käyttämäsi widgetit ja hallita synkronointitiheyttä sovellusten omista asetuksista. Myös tilien synronointiasetuksiin kannattaa tutustua kohteessa Asetukset -> Tilit. Esimerkiksi Googlen alta löytyy lukuisia palveluita, joiden jatkuva synkronointi voi viedä tuntuvasti virtaa.
Tarkkaile sovellusten virrankäyttöä
Toisinaan vastaan tulee sovellus, joka jää pitkäksikin aikaa taustalle viemään suuret määrät virtaa. Tiukoissa tilanteissa kannattaa siis matkata Asetuksiin ja sieltä Akku-valikkoon, jossa listataan eri sovellusten ja muiden prosessien senhetkinen akunkulutus. Näin saat tietää, mikäli jokin taustalla toimiva sovellus haukkaa tarpeettomasti leijonanosan akustasi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tarpeen tullen voit vähentää sovelluksen virrankulutusta esimerkiksi pyyhkäisemällä sen pois avointen sovellusten listasta, joka aukeaa Androidin kiinteillä toimintapainikkeilla. Tämä toiminto ei välttämättä sulje sovellusta täysin, mutta ainakin prosessit vähenevät ja muistia vapautuu. Sovelluksen täyden sulkeutumisen voit taas pakottaa aiemmin mainitusta Akku-asetusvalikosta klikkaamalla haluttua virtaa vievää sovellusta.
Tutustu laitteesi virranhallintatyökaluihin
Mobiililaitteessasi on todennäköisesti erillinen virranhallintavalikko. Se löytyy Asetuksista esimerkiksi nimillä Virransäästö tai Virranhallinta.
Kyseisessä valikossa voit tehdä monia toimia, hieman laitteestasi riippuen. Siellä saattaa olla mahdollista määrittää, mitkä sovellukset saavat jäädä päälle laitteen näytön sulkeutuessa. Samoin tarjolla pitäisi olla laitteesi sisältämät virtatilat, jotka säästävät akkua eri tavoin. Arkeen fiksuin valinta on useimmiten jonkinlainen älykäs tila, joka tasapainottelee akkukeston ja suorituskyvyn välillä. Tiukkoihin tilanteisiin taas kannattaa napsauttaa päälle laitteen ankarin virransäästötila, joka saattaa kytkeä joitakin toimintoja täysin pois akkukeston pidentämiseksi.
Kaikista tuoreista Android-puhelimeista ja -tableteista löytyy jotakuinkin toisiaan vastaavia mahdollisuuksia, mutta tarkat nimitykset ja sisällöt vaihtelevat laitteesta toiseen. Matkaa siis ihmeessä oman laitteesi Asetuksiin, etsi virranhallintaan viittaava valikko ja tutustu tarjolla oleviin työkaluihin. Näin voit tehokkaimmin toimia tilanteen mukaan ja säästää virtaa elintärkeisiin hetkiin.
Toivottavasti näistä vinkeistämme mobiililaitteen käyttöön on apua sinulle. Muut julkaisemamme vinkit löydät ohjesivuiltamme.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »