Asuksen jo varsin laajaksi kasvanut 2-in-1-laitteiden valikoima on saanut jälleen uuden jäsenen, kun Transformer Book T300 Chi on saapunut markkinoille. Uusi hybridihirmu lupailee korkeammasta hintaluokastaan kovaa suorituskykyä, monipuolisuutta ja tyylikästä muotoilua. Mobiili.fin tehtävänä on luonnollisesti tarkastaa, kuinka hyvin lupaukset pitävät kutinsa.
Testatun T300 Chin tarkat tekniset tiedot ovat:
- 12,5 tuuman kosketusnäyttö 2560 x 1440 pikselillä
- Intel Core M -suoritin
- Neljä gigatavua LPDDR3 RAM-muistia
- Intel HD Graphics 5300 -näytönohjain
- 128 gigatavua SSD-tallennustilaa
- HD web-kamera
- Liitännät: 2 x Micro USB, 1 x Micro HDMI, 1 x SD-kortinlukija, 1 x yhdistetty audioliitäntä, 1 x verkkolaitteen liitin
- 38 wattitunnin akku
- Koko laitteen koko: 317,8 x 191,6 x 16,5 millimetriä
- Koko laitteen paino: 1,43 kilogrammaa
Transformer Book T300 Chi on saatavilla myös vaihtelevilla muisteilla, näytöntarkkuuksilla ja Windows 8.1 Prolla varustettuna. Hinnat lähtevät liikkeelle 799 eurosta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Design
Transformer Book T300 Chi on ehdottomasti eräs tyylikkäimpiä hybridilaitteita, joita olen nähnyt. Metallinharmaaksi jätetyt timanttileikatut reunat tuovat mukavasti särmää muuten hyvin vähäeleiseen ulkonäköön.
Tabletin selkämys on täysin metallinen ja koko laite on todella jykevä. Sormella painelu ei saa aikaan lainkaan taipumista, vaikka tabletti onkin varsin ohut. Ohuus ja jykevyys tuottavat tosin pieniä ongelma laitteen avaamisessa. Yhdellä kädellä näytön nostaminen ei onnistu millään ja kahdellakin saa joskus hapuilla hetken, jotta tiivisti yhdessä olevat puoliskot saa erotettua.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tällä kertaa Asus on yhdistänyt tabletin ja näppäimistön Bluetooth-teknologialla. Tämän ansiosta telakka on pelkkä magneettinen pidike tabletille ja näin ollen ennätysohut. Useimmista Transformer-laitteista tuttu pulska telakkaliitäntä on siis tiessään ja ensisilmäyksellä T300 Chitä voisikin luulla ihan tavalliseksi ultrakannettavaksi. Ulkonäön ja valmistuslaadun saralla on siis selvästi tehty hyviä päätöksiä.
Näppäimistön laatu
Samoin näppäimistö jättää hyvän maun suuhun. Painikkeet ovat riittävän isoja ja tarjoavat terävän painalluspalautteen, minkä ansiosta kirjoittaminen on sujuvaa. Ainoastaan nuolinäppäimet ovat jääneet hyvin pieniksi, mutta ymmärrettävästi laitteen koko vaatii kompromisseja jossain.
Touchpad-hiiri ei saa aivan näppäimistön veroisia kehuja. Sen käyttäminen ei ole mitenkään karmaiseva kokemus, mutta liukas pinta ja jäykät painikkeet jäävät hieman häiritsemään. Lisäksi hiirilevy on pinta-alaltaan pieni, mikä vaivaa luonnollisesti useimpia tämän kokoluokan läppäreitä ja hybridejä. Käytänkin laitetta paljon mieluummin kosketusnäytön kuin hiiren avulla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Käytettävyys
Windows 8.1 on jakanut koko elinkaarensa ajan mielipiteitä. Tämä ei ole ihme, sillä koko käyttöjärjestelmä on hieman kahtia jakautunut. Kosketusoptimoitu Metro-näkymä ja vanhan koulun työpöytä ovat nimittäin kuin kaksi omaa maailmaansa.
Tämä olisi hyväksyttävää, jos tilanteesta riippuen käyttäjä pärjäisi pelkällä tiili- tai työpöytänäkymällä. Windowsin heikon sovellusvalikoiman vuoksi useimman käyttökerrat vaativat kuitenkin loikkimista työpöytäsovellusten ja uudempien Windows 8.1 -sovellusten välillä, mikä tuntuu pidemmän päälle työläältä.
Parhaimmillaan kokemus on hyvinkin sulava ja kosketusoptimoidulla puolella Windows 8.1 tekee paljon oikein. Tämän osion kritiikki koskeekin yleisesti kaikkia Windows 8.1 -laitteita. Toiveissa on, että Windows 10 tekee kokemuksesta huomattavasti yhtenäisemmän ja kullekin laitteelle sopivan. Sitä odotellessa: jos pidät kovasti Windows 8.1:stä muilla laitteilla, pidät siitä myös Transformer Book T300 Chillä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Eräs odottamaton ongelma ilmaantuu kuitenkin uudesta Bluetooth-näppäimistöstä. Aiemmissa Transformer-laitteissa tabletin telakointi näppäimistöön on sulkenut virtuaalinäppäimistöt täysin pois käytöstä. T300 Chillä tekstikenttien koskettaminen näytöllä herättää kuitenkin ruudulle virtuaalinäppäimistön, vaikka fyysinen vaihtoehto olisi käytössä. Useimmissa tilanteissa ensimmäinen painallus näppäimistöltä kadottaa turhat kirjoitusvälineet näytöltä eikä sen kummempia ongelmia tule. Pahimmillaan kursori saattaa kuitenkin hämmentyä ja loikata kokonaan muuhun kenttään, minkä lisäksi näkymän turha ylös-alas-loikkiminen on aina hieman rasittavaa.
Ongelmaa ei tule vastaan, jos näppäimistön kanssa käyttää hiirtä. Itse pidän kuitenkin kaikissa tilanteissa enemmän kosketusnäytön käytöstä, joten tilanne saa aikaan hieman harmaita hiuksia. Toivottavasti tulevat päivitykset tuovat helpotusta näppäimistöjen ristikäyttöön.
Suorituskyky ja akkukesto
T300 Chi tarjoaa hyvin sulavan Windows-käyttökokemuksen. Paikasta toiseen liikkuminen, verkkoselaus ja ohjelmien moniajo onnistuvat nopeasti ja näppärästi.
Raskaammissa tehtävissä ja peleissä voima loppuu kuitenkin helposti kesken. Lisäksi tabletti lämpenee tuntuvasti yhdestä kulmastaan jo kevyessä pelikäytössä. Kuuma alue asettui ainakin minulla juuri oikean käden kohdalle laitteen ollessa vaakatasossa, mikä voi tehdä pitkistä pelihetkistä epämiellyttäviä.
Akkukesto jää sekin yllättävän heikoksi. Videotestissämme laite nuupahti alle neljän tunnin suoratoiston jälkeen, mikä on heikompi tulos kuin huomattavasti halvemmalla T200TA:lla. Kevyemmällä arkikäytöllä pärjää toki hieman pidempään, mutta suurista eroista ei ole kyse. Kokonsa puolesta T300 Chi on ehdottomasti helpommin kannettava, mutta laitteen matkapotentiaalia vähentää huomattavasti, jos akkua saa olla latailemassa kesken päivän.
T300 Chi pähkinänkuoressa
Ulkoisesti Transformer Book T300 Chi on eräs vakuuttavimpia hybridejä markkinoilla. Laadukkaasti valmistettua ja hoikkaa tablettia kantaa mukanaan mielellään ja ilman huolia.
Teho- ja akkuosastolla tabletin tarjonta on kuitenkin keskinkertaista. Huono suoriutuja T300 Chi ei missään nimessä ole, mutta hinnan huomioon ottaen siltä voisi odottaa enemmänkin.
Hinta nouseekin tämän Asus-hybridin kohdalla avainkysymykseksi. T300 Chi jakaa aiemmin arvostellun Surface Pro 3:n ongelman: laite on laadukas, mutta omassa hintaluokassaan sen ostoa on vähän vaikea perustella.
Microsoftin lippulaivahybridi onkin hyvä vertailukohta, sillä sen saa halvimmillaan lähes samaan hintaan kuin T300 Chin. Vaikka läppärin korvikkeena T300 Chi toimii paremmin, kiitos laadukkaan näppäimistön, antaa Surface Pro 3 enemmän vaihtoehtoja ja tuntuvasti enemmän tehoa. Mikäli olet valmis satsaamaan tuhatta euroa lähentelevän summan nimenomaan hybridilaitteeseen, suosittelisin ennemmin Surface Pro 3:sta. Muussa tapauksessa loisin katseeni joko samasta hintaluokasta löytyviin ultrakannettaviin tai halvempiin hintaluokkiin, joista löytyy monia hyviä hybridivaihtoehtoja jo pelkästään Asuksen omasta valikoimasta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »