Suomessa Marshall Londonia myy yksinoikeudella Sonera. Tilaus onnistuu verkkokaupasta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Puhelinmarkkinoille saadaan jälleen nyt uusi tulokas, kun Marshallin vahvistimista alkunsa saanut brändi laajenee nyt viime vuosina nähdyistä kuulokkeista ja kompakteista kaiuttimista seuraavaksi myös älykkäämpien laitteiden suuntaan.
Lontoossa julkistetun ensimmäisen Marshall-puhelimen Londonin takaa löytyy ruotsalainen vuonna 2008 perustettu Zound Industries, joka tähän asti on tehnyt muun muassa kuulokkeita ja muita lisävarusteita useilla eri brändeillä.
Suomessa Marshall-puhelinta myy yksinoikeudella Sonera.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mutta miksi Marshall-puhelin?
Julkistustilaisuudessa lavalla uutuuden esitelleen Zoundin perustajaosakkaan ja johtajan Konrad Bergströmin mukaan älypuhelinten markkinat ovat nyt kypsyneet tilaan, jossa puhelimista on tullut hyödykkeitä. Tekniikka on toisin sanoen valmista. Tähän kohtaan kannattaa hänen mukaansa iskeä markkinoille Marshall-puhelimella, jossa suuri painoarvo on legendaarisella musiikkibrändillä.
Tavoitteena on tehdä Marshall-puhelimista maailman parhaimpia musiikkipuhelimia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Bergström nauratti julkistustilaisuuden yleisöä kysymällä, kuinka moni menisi ja ostaisi kaupasta Samsungin t-paidan. Ei varmaan kauhean moni, mutta sen sijaan Marshallin nimellä paitoja myydään ja se on ”cool”. Puhelin on myös loogista jatkoa aiemmille Marshall-kuulokkeille, -kaiuttimille ja muille lisävarusteille.
Marshall-puhelimessa musiikki on luonnollisesti kaiken keskiössä, mikä tulee näkymään myös puhelimen markkinoinnissa muutamin tavoin. Eri artistien kanssa on tarkoitus tehdä yhteistyötä. Lontoossa lavalla nähtiin muun muassa Motörheadin kitaristi Phil Campbell revittelemässä kitarasoololla.
Älypuhelinmarkkinan ja tekniikan lisäksi viime vuosina on kypsyneet myös älypuhelinten kehittämiseen tarvittava ekosysteemi. Käyttöjärjestelmäksi kelpaa nyt ”hyllystä otettuna” Android ja teknisen laitealustankin saa puhelimelleen lähtökohdaksi hyvin helposti. Tämän ja syntyneiden kehitysverkostojen myötä nyt Marshall-puhelimen tekeminen on myös tullut mahdolliseksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Marshall-puhelimen vaatimasta kehitystyöstä merkittävä osa on myös tehty Suomen Oulussa Creoir-yrityksen toimesta. Creoir on alihankintana puhelimia suunnitteleva yhtiö, ja aiemmin se on tehnyt yhteistyötä muun muassa Jollankin kanssa.
Marshall Londonissa on päähuomio on suunnattu hyvin luonnollisesti musiikkitoimintojen parantamiseen sekä itse laitteen että myös ohjelmiston osalta.
Ulkoisesti puhelimen design on myös tietysti saanut vaikutteita pinnoitukseensa ja tummaan väritykseensä Marshallin pitkästä historiasta. Kädessä puhelin tuntuu peruslaadukkaalta, eikä suurempaa valitettavaa ole. Korkean hintaluokan älypuhelimissa on lähes järjestään saavutettu nykypäivänä riittävä taso ja erot jäävät pieniksi. Kiitosta Londonille täytyy antaa kumimaisen pinnan tarttuvuudesta: liukkaus ei ole ongelma tässä puhelimessa.
Etupuolelta Londonista löytyy asiansa ajava 4,7 tuuman kosketusnäyttö 1280×720 pikselin tarkkuudella. Tällä saralla ei siis ole tarjolla mitään erikoista, kuten ei muutenkaan teknisen perustan osalta: Marshall London sisältää Qualcommin neliytimisen Snapdragon 410 -järjestelmäpiirin, 2 gigatavua RAM-muistia, 16 gigatavua sisäistä tallennusmuistia sekä microSD-muistikorttipaikan ja tukee 4G LTE -yhteyksiä sekä 2,4 ja 5 gigahertsin taajuuksilla Wi-Fi 802.11n:ää.
Takakameran tarkkuus on Londonissa kahdeksan megapikseliä ja etukameran kaksi.
Takakuori on Marshall Londonissa irroitettava ja alta paljastuu helposti vaihdettavissa oleva 2 500 milliampeeritunnin akku. Yksityiskohdat, kuten akkuun kirjattu teksti, ovat pieniä asioita yksinään, mutta lisäävät oman osansa kokonaisuuteen eroja muista, ”tavallisista” puhelimista.
Ulkoisesti panostus musiikkitoimintoihin näkyy Marshall Londonissa käytännössä kolmessa kohtaa: 1) kahdessa 3,5 millimetrin audioliitännässä 2) pyöritettävässä äänenvoimakkuuden säätimessä sekä 3) puhelimen yläreunasta löytyvässä M-painikkeessa. Lisäksi Marshall Londonista löytyy etupuolelta stereokaiuttimet, mutta tämä ei ole puhelimissa aivan uutta enää – erityisesti HTC on kunnostautunut tällä saralla aiemmin.
Ainakaan itse en muista missään puhelimessa nähneeni kahta audioliitäntää, joten tältä osin Marshall London on varsin uniikki. Kahdesta kuulokeliitännästä voi olla erilaisia hyötyjä: se mahdollistaa toki kuuntelemisen kuulokkeilla yhdessä vaikkapa kaverin kanssa ilman erillisiä adaptereita, haluttaessa Marshallissa myös eri äänenvoimakkuudella tai vaikkapa toisen liitännän kytkemisen kaiuttimiin ja toisen kuulokkeisiin, jolloin voi poimia Marshall-puhelimeen tulevalla DJ-sovelluksella ennakkoon tulevia kappaleita oikeasta kohdasta.
Äänenvoimakkuutta voi Marshall Londonissa säätää portaattomammin kuin monissa muissa puhelimissa, kun rulla tarjoaa painikkeita enemmän eri tasoja. Käytännössä rullan suurempi vaikutus jäänee kuitenkin toiminnallisuuden sijaan hauskaksi kosmeettiseksi yksityiskohdaksi. Painamalla rullaa saa avattua myös kameran.
Rullan yläpuolelta sivulta, läheltä yläkulmaa löytyy myös virta/lukituspainike. Sijainti ei ole paras mahdollinen, ja ehkä paras ratkaisu olisikin ollut rullan toimiminen lukituspainikkeena. Nyt äänenvoimakkuusrullalle on annettu lukituspainiketta parempi paikka puhelimen reunalta.
Myöskään puhelimen yläreunasta aivan keskeltä löytyvän M-painikkeen sijainti ei tunnu alkuun kovin kätevältä, joskin tältä osin kyse saattaa olla myös asiaan tottumisesta.
M-painikkeesta aukeaa varsin yksinkertainen näkymä musiikin (tai muun) toiston ohjaukseen. Mukaan ei ole lähdetty tuomaan esimerkiksi soittolistojen valinta/vaihtomahdollisuuksia, vaan on pitäydytty tiukasti perusasioissa. Julkistustilaisuudessa kerrottiin, että näin toimimalla on saatu pidettyä muutkin osapuolet tyytyväisinä ja avoimina idealle.
M-painikenäkymän kautta voi nyt pysäyttää/jatkaa toistoa sekä siirtyä eteen/taaksepäin. Lisäksi tarjolla on pikakuvakkeet nauhoitukseen, ekvalisaattoriin sekä Marshallin sisältösivuille. Marshall tulee ajan myötä rakentamaan verkkoon musiikkiin liittyviä sisältöjä, jotka löytyvät tätä kautta.
M-näkymän alareunasta löytyy vielä joukko asetuspikavalintoja, nekin musiikkipainotuksella. Esimerkiksi Bluetooth-asetuksiahan tarvitaan usein juuri nimenomaan langattomien kaiuttimien/kuulokkeiden kanssa kuunnellessa.
M-painikkeen kautta pääsee myös valitsemaan käytössä olevan toistolähteen, kuten alta kuvasta näkyy.
Ohjelmistopuolen musiikkipanostuksista julkistustilaisuudessa vahvasti esille nostettiin yhden ekvalisaattorin eli taajuuskorjaimen mukanaolo. Sen asetukset kattavat siis kaiken kuuntelun, eivät vain yhtä sovellusta. Valittavana on tuttuun tyyliin erilaisia esiasettetuja, musiikkityylin mukaisia vaihtoehtoja sekä vapaa säätö- ja tallennusmahdollisuus.
Myös nauhoitusmahdollisuus on Marshall Londonissa monia muita puhelimia kätevämmin esillä. Puhelimen mikrofoneja, joita on mukana kaksi kappaletta, kehuttiin myös kovasti poikkeuksellisen laadukkaiksi.
Pinnan alla Marshall Londonissa äänentoistosta vastaa Wolfson WM 8231 -piiri. Paremmaksi väitetyn äänenlaadun, sekä 24 bitin ja 192 kilohertsin toiston ja häviöttömien FLAC-tiedostojen tuen, ohella erillisen äänipiirin pitäisi yhdessä kehitystyön ja Android-käyttöjärjestelmässä hiljattain tapahtuneiden päivitysten kanssa johtaa myös pienempiin latensseihin äänenkäsittelyssä.
Pienempien latenssien myötä esille nostettiin myös mahdollisuus puhelimen kytkemiseen kitaraan vahvistinemulaattoriksi.
Ohjelmiston perusta Londonissa on Androidin Lollipop-versio, eikä suurempaa määrää ”turhia” valmiita sovelluksia mukana ole.
Kokonaisuutena Marshallin puhelin oli ihan mukava tuttavuus. Sitä on markkinoitu ”vallankumouksellisena”, mutta aivan sitä se ei kyllä ole. Mutta virkistävä ja muutamilla omilla tavoillaan erilainen poikkeus massasta se kuitenkin on. Ulkoisesti designiltaankin puhelin onnistuu olemaan riittävästi erilainen.
On mukavaa, että markkinoilla on tarjolla erilaisia vaihtoehtoja erilaisiin makuihin. Ja Marshallin puhelimen ostamalla voi ainakin kätevästi erottaa itsensä massasta.
Hintaa Marshall Londonilla on 549 euroa, mikä on varsin paljon jos asiaa tutkaillaan sen teknisten perusominaisuuksien perusteella. Marshallin nimi, erottuva ulkonäkö sekä muutamat musiikkierikoisuudet saattavat kuitenkin olla joillekin riittävästi Marshall Londonin hankkimiseksi, jos musiikki on keskiössä omassa puhelimen käytössä. Saman hintaluokan kilpaileviin suurten nimien puhelimiin nähden joutuu tinkimään kameran tasosta, suorituskyvystä sekä esimerkiksi käytön helppoudesta sormenjälkitunnistuksen uupuessa.
Operaattorikumppanina Londonin tuo myyntiin useissa maissa TeliaSonera, Suomessa siis Sonera, joka myy puhelinta täällä yksinoikeudella. Vakiona myyntipaketissa tulevat lisäksi mukana Marshallin ”tavallista laadukkaammat” nappikuulokkeet.
Puhelimen markkinoimiseksi käynnistyy Marshall-bussikiertue Lontoossakin läsnä olleella tummanpuhuvalla kaksikerrosautolla, jonka äänentoistossa riittää potkua. Kiertua saapuu aikanaan myös Helsinkiin.
Marshallin puhelinsuunnitelmien ei pitäisi myöskään loppua nyt nähtyyn Londoniin, vaan jo nyt julkistuksen yhteydessä luvattiin lisää. Myös London on saamassa joukon ohjelmistopäivityksiä, jotka tulevat vielä kasvattamaan puhelimen musiikkitoimintoja. Esimerkiksi aiemmin mainittu DJ-sovellus on tulossa päivityksenä vasta puhelimen julkaisun jälkeen.
Lisäksi tulevaisuudessa siintävät tulevat uudet puhelinmallit, joista ei kuitenkaan tarkempaa tietoa vielä annettu julki.
Suomessa Marshall Londonia myy yksinoikeudella Sonera. Tilaus onnistuu verkkokaupasta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »