BiiSafe on vuonna 2011 perustettu suomalainen yritys, joka kehittää turvallisuuteen liittyviä mobiilituotteita ja ohjelmistoja. Yrityksen päätuote on BiiSafe Buddy.
Buddy on pieni ja siro laite, jonka voi kiinnittää esimerkiksi avaimiin tai laukkuun. Laite on vedenpitävä ja jaksaa yhdellä paristolla noin vuoden, eli sen voi huoletta jättää lojumaan vaikkapa avaimenperäksi. Tässä artikkelissa selvitetään hieman, miten ja millaisissa tilanteissa BiiSafe Buddy voi käyttäjäänsä auttaa.
Käyttöönotto
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Buddy yhdistyy puhelimeen Bluetoothin avulla. Käyttäjältä laitteiden parittaminen vaatii BiiSafe Buddy -sovelluksen lataamisen, puhelimen Bluetooth-yhteyden käynnistämisen ja parin sekunnin painalluksen Buddyn keskellä olevasta painikkeesta. Vaiheet ovat helpot ja sovellus löysi laitteen nopeasti.
Tämän jälkeen käyttäjä voi halutessaan tutustua sovelluksen asetuksiin. Erilaisia ilmoituksia ja niiden ilmoitusääniä voi säätää mieleisiksiin. Lisäksi yhdistetylle Buddylle voi antaa erityisen nimen, mikäli samalla puhelimella haluaa seurata useampaa Buddya. Nämä vaiheet eivät ole pakollisia, vaan periaatteessa Buddyn voi heti yhdistyksen jälkeen ottaa käyttöön. Suosittelen kuitenkin tutustumaan asetuksiin, sillä oletuksena laitteet antavat äänimerkkejä kaikesta, mikä voi käytön ensihetkien aikana olla hämmentävää ja pidemmän päälle ärsyttävää.
Avaimet aina hukassa? Ei hätää!
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Buddyn päätarkoitus on auttaa kadonneiden tavaroiden ja läheisten paikantamisessa. Sen voi siis kiinnittää avainnippuun, laukkuun tai käytännössä mihin tahansa.
Tavaroihin kiinnitettynä Buddy voi auttaa sekä ehkäisemään että selvittämään katoamistapauksia. Kun laitteen Bluetooth-yhteys puhelimeen katkeaa, sekä Buddy että puhelin ilmoittavat asiasta äänimerkillä – ellei näitä ilmoituksia kytke asetuksista pois. Tämän tarkoitus on auttaa käyttäjää huomaamaan jo unohdustilanteessa, että jotain tärkeää jäi pois matkasta. Henkilökohtaisesti en näe tälle tarvetta, mutta mikäli ajatus tuntuu hyödylliseltä, ominaisuus toimii juuri kuten sen pitäisikin.
Lisäksi sovellus tallentaa Buddyn viimeisimmän sijainnin aina, kun Bluetooth-yhteys katkeaa. Näillä keinoilla käyttäjän olisi tarkoitus päästä niin lähelle Buddya, että Bluetooth-yhteyden muodostaminen on mahdollista. Tämän jälkeen erillinen näkymä ja Buddysta lähtevä piippaus ohjaavat toivottavasti käyttäjän perille.
Lähellä käytettävä etsintänäkymä ei ole erityisen informatiivinen. Sen sijaan Buddyn piippauksesta voi toki olla apua lähimaille hukkuneen omaisuuden etsinnässä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Entä, jos hukassa onkin puhelin?
BiiSafen mukaan Buddysta voi olla hyötyä myös toiseen suuntaan. Kun laitteen ja puhelimen välillä on Bluetooth-yhteys, käynnistää Buddyn painikkeen painallus puhelimessa erityisen hälytyksen. Merkkiääntä hallitaan median äänenvoimakkuudella, eli se soi vaikka puhelin olisi kytketty äänettömälle. Näin kodin nurkkiin hukkunut puhelin saattaa löytyä ilman perinteistä kaverin apupuhelua.
Kuten sanottua, toiminto vaatii Bluetooth-yhteyden. Buddysta ei siis ole apua, jos Bluetooth on kytketty sohvatyynyjen väliin kadonneessa puhelimessa pois päältä. Mikäli yhteys sattuu olemaan päällä, voi Buddysta todella olla apua. Testeissämme kohtasimme myös tilanteita, joissa yhteys ei jostain syystä suostunut muodostumaan ilman sovelluksen käynnistämistä puhelimesta. Usein homma toimi kuitenkin, kuten pitikin: yhteys palautui Buddyn päästessä tarpeeksi lähelle puhelinta, minkä jälkeen soittoäänen saattoi Buddyn avulla käynnistää. Ominaisuus ei ole mullistava, mutta saattaa olla silti hyödyksi.
Turvaa lapsille ja läheisille
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Buddyn ympärille voi myös halutessaan muodostaa niin sanotun piirin. Kyseessä on joukko käyttäjiä, joille Buddyn haltija voi nopeasti lähettää viestin. Lyhyt painallus Buddysta herättää kaikkien piiriläisten puhelimilla ilmoituksen. Pitkä painallus taas lähettää piiriläisille tekstiviestin, hälytyksen ja Buddyn haltijan sijainnin.
BiiSafen mukaan ilmoitustoiminto tuo turvaa vaikkapa lapselle, joka voisi hädän hetkellä ilmoittaa itsestään nopeasti vanhemmilleen tai muille läheisilleen. Ikävä kyllä se toimii vain, kun Buddy on Bluetooth-yhteydessä puhelimeen. Tämä taas rajoittaa toiminnon mahdollisuuksia kovasti, sillä esimerkiksi lapselle ei kannata lykätä Buddya reppuun ilman, että myös puhelin on mukana ja Bluetooth kytkettynä päälle. Tässä tapauksessa Buddy tarjoaa lähinnä näppärän oikotien käyttäjän sijainnin jakamiseen tekemättä itse mitään sen erityisempää.
Yhteenveto
BiiSafe Buddyn hyviä puolia ovat ehdottomasti yksinkertaisuus ja pieni koko. Laite on vähäeleisen tyylikäs ja kulkeekin sen ansiosta mukana lähes missä vain. Laitteen tarkoitus on ilmoittaa itsestään vain hädän hetkellä, eli kaiken ollessa hyvin Buddyn olemassaolo saattaa unohtua täysin, mikä on tässä tapauksessa erittäin hyvä asia.
Laitteen ominaisuustarjonnasta en kuitenkaan ole aivan varma. Itse en pidä Bluetooth-yhteyksiä jatkuvasti päällä, eli ilmoitusten ja paikannuksen riippuminen lähellä olevasta älypuhelimesta tuntuu hieman epäkätevältä. Samoin Buddyn lähipaikannus on tarkkuudeltaan lähinnä suuntaa antava: eniten avuksi kaikessa etsimisessä ovat Buddyn ja puhelimen äänimerkit.
Omalla kohdallani en siis näe Buddya niin suurena apuna, että sijoittaisin siihen 45 euroa. Mikäli haluat kuitenkin tuoda lisäturvaa läheisillesi tai koet jonkin esineen unohtelun suureksi ongelmaksi, kannattaa laitteeseen ehdottomasti tutustua. Buddy tekee pääosin osin juuri sen, mitä lupaa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »