Apple käynnisti uuden Apple Music -palvelunsa tämän viikon tiistaina, ja palvelun kypsyttelyä sekä ensiaskeleita ovat suurella mielenkiinnolla seuranneet niin Apple-fanit kuin musiikin ystävät ja tekijätkin. Vastaanotto on ollut vaihtelevaa.
Apple Musicin kanssa yhteensopivia laitteita tässä vaiheessa ovat iOS 8.4:llä varustetut iPhonet, iPadit ja iPod Touchit sekä Mac- ja Windows-tietokoneet. Tietokoneilla palvelun käyttö onnistuu iTunesin uusimmalla 12.2-versiolla. Apple TV sekä Android saavat Apple Musicin myöhemmin tänä vuonna. Palveluun tutustuminen käy helposti, sillä kolme ensimmäistä kuukautta ovat maksuttomia. Täältä löydät ohjeet, kuinka voit peruuttaa maksullisen tilauksen automaattisen uusimisen.
iOS 8.4:n uusi Musiikki-sovellus tarjosi heti ensimmäisellä käynnistyksellä mahdollisuuden tilata palvelu joko yhdelle käyttäjälle 9,99 euron kuukausihintaan tai perhetilauksena 14,99 euron kuukausihintaan. Perhetilauksena, iCloudin perhejaon kautta, voi yhtä tilausta käyttää enintään kuusi perheenjäsentä. Spotifyn henkilökohtainen tilaus on samanhintainen ja Spotify Family -tilauksessa jokaisen perheenjäsenen voi lisätä puolella hinnalla, eli kaksihenkisessä perheessä hinta on molemmissa lähes sama, mutta isomman perheen kohdalla Apple Music tulee edullisemmaksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ensivaikutelma Apple Musicista on jokseenkin sekava. iOS:n vanhaan Musiikki-sovellukseen on aiemman sisällön, eli käyttäjän kappaleiden ja soittolistojen lisäksi ympätty myös kaikki Music-palvelun mukana tullut uusi sisältö, kuten suositellut soittolistat, Beats 1 -radiokanava sekä Connect-palvelu, johon muusikot voivat lisätä sisältöä faniensa ihasteltavaksi. Sovellus on siis täynnä jos jonkinmoista tavaraa, eli ainakin sovelluksen uuden ulkoasun omaksuminen vaatii aikansa. Itse käytin aiemmin sujuvasti vuorotellen sekä Spotifyta että Applen omaa sovellusta, eikä uusi Musiikki-sovellus vastaa oikein kumpaakaan.
Uudistettu Musiikki-sovellus kysyy Musicin käyttöönoton yhteydessä mieltymyksiä musiikkilajeista ja niitä edustavista artisteista, ja alkaa niiden pohjalta luoda suosituksia ja tarjota soittolistoja. Ensimmäisellä kokeilulla, painotettuani mieltymyksiäni metallimusiikkia kohtaan, alkoi sovellus luonnollisesti tarjota lisää metallia kuunneltavaksi, ja tästä syntyi nopeasti ähky. Oma musiikkimakuni on varsin laaja, ja vaikka rockia etupäässä kuuntelenkin, kaipaisin silti sekaan muitakin suosituksia ja vaihtelua. Sovelluksessa on kuitenkin mahdollista käydä lisäämässä suosikkeihin omasta musiikkikirjastosta löytyviä levyjä, ja kun olin metallilevyjen sekaan merkinnyt myös liudan kotimaisia pop-bändejä ja Leevi & The Leavingsin kaltaisia klassikoita, alkoivat sovelluksen suosittelemat listatkin monipuolistua.
Tätä kirjoitettaessa suositeltujen listojen päällimmäisenä on ”Suomalaiset pophitit: 2007” ja sen perässä ”Esittelyssä Trivium”, joten valinnanvaraa alkaa olla. Muita tarjottuja listoja ovat esimerkiksi ”Metallia niille, joita metalli ei kiinnosta” ja ”Muse: pintaa syvemmältä”, eli listoille on todella harkiten haettu erikoisempiakin kappaleita, pelkän hittitykityksen sijaan. Eräs merkille pantava seikka on kuitenkin listojen lyhyys. Edellä mainitut listat sisältävät 15-22 kappaletta per lista, ja lyhyempiäkin listoja löytyy. Esimerkiksi 12 kappaleen listaa on vaikea varsinaisesti mieltää soittolistaksi, sillä yksi kokoelmalevykin olisi luultavasti pidempi. Tässä Music häviää selvästi Spotifylle, joka tarjoaa kymmenien kappaleiden pituisia listoja. 12 kappaleen lista Apple Musicissa tarjoaa kuunneltavaa noin tunniksi, kun taas Spotifyn 46 kappaleen listan parissa menee helposti vaikkapa koko seesteinen iltapäivä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Apple Musicin ja Spotifyn välillä on luonnollisesti jonkin verran eroja myös niiden sisältämien levyjen suhteen. Osa levyistä löytyy Spotifysta, muttei Musicista, ja toisin päin. Esimerkkinä voisi mainita vaikkapa Taylor Swiftin levyn 1989, joka löytyy Musicilta sen jälkeen, kun Swift älähti Applelle musiikintekijöille kuuluvista korvauksista. Apple pyörsi aiemman päätöksensä olla maksamatta tekijöille mitään kolmen kuukauden maksuttomalta kokeilujaksolta, ja Swift toi levynsä Musiciin, muttei edelleenkään Spotifyhin.
On vaikea suositella varsinaisesti kumpaakaan sovellusta. Jos käyttäjällä on jo ennestään runsas musiikkikirjasto iTunesissa ja paljon Applen laitteita käytössä, tuo Apple Music ikään kuin yhden luukun periaattella suoratoistopalvelut vanhan musiikkikirjaston oheen. Jos taas musiikkia on ollut tapana kuunnella suoratoistona, eikä tallennettua kirjastoa juuri löydy, ei hirveästi ole syitä vaihtaa Spotifysta (tai muusta vastaavasta palvelusta) Musiciin. Kolmen kuukauden maksuton tutustumisjakso onneksi mahdollistaa riskittömän tutustumisen Apple Musiciin.
Vastarannankiiskeille lohdutuksena voi sanoa, että ison osan Apple Musicin tuomasta uudesta sisällöstä saa myös piiloon Musiikki-sovelluksesta. iOS-laitteen asetuksista, Musiikki-kohdan takaa, löytyy kytkin, jota kääntämällä saa Apple Musicin piiloon sovelluksesta. Näin sovelluksesta saa piiloon suoratoistosuositukset ja -sisällön, mutta Connect ja Radio jäävät sinne edelleen. Myös Connect on mahdollista piilottaa, asetusten Yleiset -> Rajoitukset kohdasta. Kun rajoitukset ottaa käyttöön, voi valikosta napsaista Apple Music Connectin pois käytöstä, ja tällöin sovellukseen tulee Connect-kohdan tilalle tutut soittolistat.
Itse en vielä ole tehnyt päätöstä, jatkanko Spotifyn Premium-asiakkaana vai vaihdanko Musiciin. Ensimmäiseksi Musicille pitää antaa aikaa päästä kunnolla vauhtiin. Alun perusteella sanoisin, että hienosäätöä tarvitaan vielä jonkin verran. Yritystä Applella kuitenkin on, ja kyseessä on yhtiö, jonka asema musiikkimarkkinoilla on varsin merkittävä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »