Apple kertoi tänään WWDC-kehittäjäkonferenssinsa avajaisiksi uusien iOS 9 ja OS X El Capitan -käyttöjärjestelmäversioiden esittelyn ohella myös Apple Watch -kellon uudesta watchOS 2 -käyttöjärjestelmäversiosta.
Tärkein uudistus on tulossa aiempaa tehokkaampien, natiivien asennettavien sovellusten myötä.
watchOS 2 on tulossa päivityksenä Apple Watchille ”syksyllä”, kertoi Apple. Sovelluskehittäjille uudet kehitystyökalut sekä beetaversio päivityksestä tulevat tarjolle tänään.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tähän asti sovelluksia Watchille muut kuin Apple ovat kehittäneet WatchKit-paketilla, joka on tarkoittanut mahdollisuutta laajentaa iPhone-sovelluksia Watch-lisäosalla ja käytännössä kaikki sovelluksen toimintaan tarvittava laskenta on tapahtunut yhä iPhonessa. Nyt tulossa ovat itsenäisemmin suoraan itse kellossa toimivat watchOS-sovellukset.
Jatkossa myös kolmansien osapuolten sovellukset voivat myös käyttää Apple Watchin mikrofonia ja kaiutinta aiempaa laajemmin kuin myös kiihtyvyysanturin liiketietoja ja Taptic Engine -värinämoottoria. Watchin näytöllä voi jatkossa myös toistaa videosisältöä ja kehittäjät voivat hyödyntää pyöritettävää Digital Crown -painiketta omissa käyttöliittymissään.
Tilaisuudessaan Apple poimi uudesta tehokkaammasta sovellustarjonnasta esiin muun muassa Volkswagen-autojen kauko-ohjainsovelluksen, golf-swingin harjoittelusovelluksen sekä Insteon+:n, joka on sovellus kodin älykkäiden laitteiden ja valojen ohjaamiseen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Watch-sovelluksiin tulevien lisätoiminnallisuuksien ohella nyt esiteltyjen natiivisovellusten pitäisi myös olla huomattavasti aiempaa nopeampaa. Watchin ensimmäisen sukupolven, aiempaan WatchKitiin pohjautuneita sovelluksia on yleisesti vaivannut hitaus – johtuen jatkuvasta yhteydenpidosta iPhoneen, jota ei enää uusissa sovelluksissa yhtä lailla tarvita.
Apple esitteli myös uusia kellotauluja Watchille: mistä tahansa kuva-albumin kuvasta voi nyt luoda kellon taustakuvan kuin myös kuva-albumista vaihtuvilla kuvilla, sekä Applen tarjoamista timelapse-videoista eri kaupungeista päivittyvän kuvataustan.
Apple avasi myös mahdollisuuden sovelluskehittäjille tuoda tietoja kellotaululle lisättävinä pikkutietoina (Complications). Näitä voivat olla uusina esimerkiksi lentotiedot tai urheilutulokset muiden kuin Applen sovelluksista. Complications-tietoihin liittyen Apple toi myös Time Travel -toiminnon, joka mahdollistaa tietojen tarkastelun myös tulevaisuuden osalta. Selaamalla kruunupainikkeella voi tarkistaa esimerkiksi tulevan ajan säätiedon tai kalenteritapahtumat kätevästi.
Apple Watch ei aluksi tukenut sähköposteihin vastaamista puheentunnistuksella, mutta tämä tulee myös mahdolliseksi uuden version myötä. Lisäksi mukana on tuki myös FaceTime-äänipuheluille. Normaalien puhelujen puhumistahan Apple Watch on tukenut alusta asti.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kolmansien osapuolten fitness-sovellukset voivat jatkossa myös toimia itsenäisesti kellossa ja niiden tiedot luetaan mukaan yleisiin aktiivisuustietoihin.
Apple Watch tukee watchOS 2:n myötä nyt myös iOS:ään tuotuja uudistuksia, jotka eivät kuitenkaan juuri toistaiseksi koske Suomea, eli navigoinnin osalta joukkoliikennetietoja valituissa kaupungeissa sekä Apple Payn osalta kauppa- ja kanta-asiakaskortteja. Lisäksi myös Watchin Siriin on tuotu tuki Applen HomeKit-kotilaitteille, minkä ohella Sirillä voi nyt käynnistää liikuntaharjoituksen seurannan tai avata sovelluksen vilkaisunäkymän.
Sovelluskehittäjät voivat myös jatkossa hyödyntää HomeKitiä ja HealthKitiä Watch-sovelluksissaan.
Viimeisenä uutuutena watchOS 2:ssa tulee myös herätyskellonäkymä, jossa kello näyttää kellotaulussaan laturissa olleessaan jatkuvasti kellonajan sekä tiedon herätysajasta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Apple Watch ei ole vielä myynnissä Suomessa eikä virallisen myyntiintulon aikataulusta täällä ole myöskään vielä tietoa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »