Kahdeksan tabletin vertailussamme laitteiden hintahaarukka ulottuu 199 eurosta aina 629 euroon. Vertailun kallein laite on Applen iPad Air 2 16 gigatavun tallennustilalla. 128 gigatavun tallennustilalla varustettu versio iPadistä maksaa jo 829 euroa. Vertailun tässä osassa pohditaan, mitä rahalla saa, kun tablettia ostaa.
Onko laitteen merkillä väliä?
Jos tarkoitus on ostaa tabletti lahjaksi vaikkapa kevään ylioppilaalle ja lahjan saaja on pyytänyt jotain tiettyä merkkiä tai mallia, kannattaa hankkia juuri pyydetty malli. Todennäköisesti lahjan saajalla on hyvä syy tietyn mallin valintaan. Jos on pyydetty iPadiä, ei kannata antaa Android-tablettia, tai toisin päin. Suuri merkitys on paitsi henkilökohtaisilla mieltymyksillä, myös laitteiden ekosysteemeillä. Applen laitteet ovat mainio esimerkki ekosysteemistä. Jos kotoa löytyy jo Mac-tietokone ja taskussa mukana kulkee iPhone, saa juuri iPadistä parhaan hyödyn irti. Yhtä lailla vastaavia etuja saa myös joidenkin muiden valmistajien laitteilla ja ekosysteemeillä. Siksi laitteen valmistajalla on väliä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Miksi maksaa 600 euroa, kun paljon halvemmallakin saa tabletin?
Tablettien hintahaarukka ulottuu tänä päivänä muutaman kympin laitteista lähes tuhannen euron malleihin. Nuuka ostaa äkkiä halvimman mahdollisen, eikä jää miettimään, mikä kalliimmissa laitteissa maksaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Vertailumme laitteet on kaikki varustettu mobiilidatayhteydellä, joka helposti nostaa hintaa 50-120 euroa verrattuna pelkällä Wi-Fi-yhteydellä varustettuihin laitteisiin. Lisäksi laitteiden hintaa katsellessa kannattaa pelkkien komponenttien sijaan miettiä myös käytettävyyttä, jonka takana on suunnittelutunteja, testaamista ja säätöä. Parhaimpien tablettien hintaan sisältyy myös tietyn ajan päähän ulottuva tuki, joka käytännössä ilmenee tulevina ohjelmistopäivityksinä.
Esimerkiksi Googlen Nexus-laitteet sekä Applen iPadit saavat yleensä useita päivityksiä vuodessa ja tuki saattaa helposti ulottua kahden tai useamman vuoden päähän. Edullisimmat tabletit jäävät vaille ohjelmistopäivityksiä. Tällöin esimerkiksi turvallisuushaavoittuvuuksia ei korjata, eivätkä laitteet saa uusia toimintoja tai ominaisuuksia.
Yksi hintaan vaikuttava seikka on käyttöjärjestelmän optimointi. Koska Apple suunnittelee sekä laitteet että niiden käyttöjärjestelmän, on iOS yleensä varsin hyvin optimoitu ja käyttökokemus varma ja sulavasti toimiva. Android-laitteista taas löytyy niin hyvin kuin huonosti optimoituja versioita. Android on moneen eri tarkoitukseen taipuva käyttöjärjestelmä, mutta hyvin toimiakseen se vaatii optimointia, eli työtä, testaamista ja säätöä. Siksi parhaat Android-laitteetkaan eivät ole hinnaltaan halpoja.
Hyviä esimerkkejä rahalle saatavista vastineista vertailussamme ovat Sony Xperia Z3 Tablet Compactin hyvä akkukesto sekä vesitiiviys tai Samsung Galaxy Tab S 10.5:n erinomainen näyttö ja sen erikoistoiminnot, kuten jaetun ruudun moniajo tai sormenjälkitunnistin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
No mikä tabletti sitten kannattaa ostaa?
Mikään vertailumme tableteista ei ole huono, mutta tiettyihin käyttötarkoituksiin toiset soveltuvat muita paremmin.Tabletin vallinnassa kannattaa hintaa enemmän miettiä käyttäjän tarpeita. Vanhan sanonnan mukaan köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa, ja se pätee tässäkin asiassa. Väärin perustein valittu tabletti tuottaa pettymyksen ja jää hyllyyn pölyyntymään, mutta tarpeisiin hyvin vastaava malli voi osoittautua hyvinkin hyödylliseksi tai viihdyttäväksi laitteeksi. Jos tarkoitus on lukea aamun sanomalehdet sähköisessä muodossa, ei laitteelta vaadita paljoakaan. Kun käyttötarkoituksia on enemmän, täytyy valinnassa käyttää harkintaa.
Alcatel Onetouch Hero 8 on peruslaatuinen, kohtuullisen kevyt ja helposti käsiteltävä. Se on helppo napata matkalle mukaan. Suurempia erikoisuuksia se ei tarjoa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Applen iPad Air 2 on yleisesti ottaen yksi parhaista tableteista markkinoilla, mutta se on myös vertailun kallein. Lisäksi sen iOS-käyttöjärjestelmällä on omat rajoituksensa, jotka joillekin saattavat muodostua kynnyskysymyksiksi.
Google Nexus 9 by HTC on 8,9-tuumaisella näytöllään kompromissi isojen ja pienten tablettien välimaastossa. Nexus on laadukas ja hyvin toimiva, mutta ei tarjoa kaikkia niitä toimintoja, joita joistain muista markkinoilla olevista Android-tableteista löytyy.
Huawei MediaPad T1 10 on vertailun edullisin tabletti, mikä näkyy käytössä ja ominaisuuksissa jonkin verran. Se on kuitenkin miellyttävästi muotoiltu ja tyylitelty ja sen akkukesto mediakäytössä on erinomainen.
Lenovo Yoga Tablet 2 on vertailun laitteista parhaiten kotona median kuluttamiseen soveltuva laite. Sen vahvuus ei ole liikuteltavuudessa, mutta se toimii hyvin esimerkiksi videoiden tai kuvien katselussa.
Samsung Galaxy Tab S 10.5 on valmistajansa viime kesän lippulaivamalli, joka ilmestyessään oli Android-tablettien kärkeä. Sen näyttö on edelleen erinomainen ja se tarjoaa muutamia hyviä erikoistoimintoja, mutta aika alkaa olla kypsä sen seuraajien saapumiselle.
Samsung Galaxy Tab A 9.7 on korealaisjätin uutta tablettimallistoa. Se on keskihintainen ja kohtuullisen varmalaatuinen malli. Näytön tarkkuus tai suorittimen teho eivät nouse kärkeen, mutta laitteen rakenne on laadukas ja Samsung esimerkiksi tarjoaa runsaasti maksuttomia sovelluksia yhteistyökumppaneiltaan.
Sony Xperia Z3 Tablet Compact on todella kevyt ja siro. Akkukesto, käsittelyn helppous sekä vesitiiviys ovat selviä valtteja, mutta kokoisekseen laite ei ole erityisen edullinen.
Suuren tablettivertailumme ensimmäisen osan löydät täältä ja tablettien soveltuvuutta reissukäyttöön tai opiskeluun pohdimme täällä.
Artikkeli on toteutettu yhdessä Elisan kanssa. Elisa on toimittanut testilaitteet Mobiili.fille, jonka toimitus on omien näkemyksiensä ja kokemuksiensa perusteella tuottanut tämän artikkelin.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »