Vertailimme kahdeksaa varsin erilaista tablettimallia. Yksi potentiaalinen käyttäjäryhmä tableteille ovat opiskelijat. Vertailun tässä osassa pohdimme, mitä ominaisuuksia tabletilla tulisi olla opiskelukäytössä.
Mikä tabletti laukkuun tai reppuun?
Eräs päällimmäisiä seikkoja on tabletin liikuteltavuus. Selvästi kätevimpiä ovat vertailun pienimmät tabletit, Alcatel Onetouch Hero 8 sekä Sony Xperia Z3 Tablet Compact. Pieninä ja kevyinä ne mahtuvat helposti laukkuun eivätkä painollaan vaivaa kantajaa. Lisäksi Sonylla on etunaan vesi- ja pölytiiviys, eli se ei kavahda kosteutta tai päälle osuvaa vesisadetta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Vertailun isommista tableteista Apple iPad Air 2, Googlen Nexus 9 ja Samsungin Galaxy Tab S 10.5 sekä Tab A 9.7 ovat suunnilleen samankokoisina ja -painoisina vielä kohtuullisen vaivattomia kantaa. Nexus on hieman lyhyempi ja kapeampi kuin iPad tai Samsungit, kun taas iPad on todella ohut. Sen sijaan Lenovon Yoga Tablet 2:n erikoinen muotoilu saattaa olla harmiksi, kun sitä yrittää reppuun tai laukkuun pakata. Lisäksi se on selvästi vertailun raskain laite.
Ehdottoman hyvä idea on panostaa jonkinlaiseen suojaan. Yksi vaihtoehto on erillisellä tablettitaskulla varustettu laukku tai reppu, mutta monikäyttöisempi ratkaisu on erillinen suojakotelo. Tässä kohdassa pisimmän korren vie iPad Air 2, sillä Applen laitteille on tehty paljon erilaisia tarvikkeita. Tarjolla on yksinkertaisia suojamuoveja, nahka- tai alumiinikoteloita sekä sään- ja iskunkestäviä ratkaisuja useissa eri hintaluokissa. Muillekin merkeille on mallikohtaisia koteloratkaisuja tarjolla, joskin hieman rajatummin, ja löytyypä kaupoista myös erilaisia yleismallisia koteloita, joilla laitteen saa suojaan.
Entäs tekstinkäsittely ja muut sovellukset?
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sovellustarjonta on tätä nykyä todella hyvällä mallilla niin Android- kuin iOS-laitteillekin. Monissa laitteissa on jo esiasennettuna jonkinlaisia toimistosovelluksia ja Microsoftin Word sekä muut Office-sovellukset ovat ladattavissa molemmille alustoille. Office-sovellusten maksuttomilla versioilla voi avata ja jonkin verran muokata asiakirjoja. Täydet Office-toiminnot pääsee hyödyntämään, jos käytössä on maksullinen Office 365 -tilaus. Microsoftin lisäksi toimistosovelluksia on tarjolla niin Applelta kuin Googlelta sekä lukuisilta kolmannen osapuolen sovelluskehittäjiltä. Sovelluskaupoista löytyy koko liuta opiskelua helpottavia sovelluksia niin maksuttomina kuin maksullisina. Esimerkiksi muistiinpanojen kirjoittaminen ei välttämättä vaadi kovinkaan kummoista sovellusta.
Toimiiko tabletti läppärin korvikkeena, voinko käyttää oikeaa näppäimistöä?
Jos tarkoitus on tuottaa paljon tekstiä, olkoon kyseessä vaikkapa muistiinpanot tai laajemmat raportit, saattaa kirjoittaminen kosketusnäytöllä käydä nopeasti raskaaksi. Parhainkaan kosketusnäytön virtuaalinäppäimistö ei pese laadukasta fyysistä näppäimistöä. Tähän on onneksi nykyään olemassa useita ratkaisuja, sillä mihin tahansa vertailumme laitteista voi yhdistää bluetooth-yhteydellä toimivan erillisen näppäimistön. Ehkäpä parhaassa asemassa on jälleen Applen iPad Air 2, jolle löytyy markkinoilta useita eri valmistajien näppäimistöratkaisuja. Täysin erillisten näppäimistöjen lisäksi saatavilla on myös näppäimistön ja suojakotelon yhdistäviä ratkaisuja. Myös Samsungin Galaxy Tab S 10.5 sekä Google Nexus 9 ovat hyvässä jamassa, sillä molemmille on ostettavissa valmistajien omat näppäimistön ja suojakannen yhdistelmät. Muiden tablettien kohdalla on mahdollista käyttää yleismallisia näppäimistöjä, joita valmistaa esimerkiksi Logitech.
Tablettivertailun ensimmäisen osan löydät tämän linkin takaa. Vertailun seuraavassa osassa vertailemme vielä kalliiden ja edullisten tablettien eroja.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Artikkeli on toteutettu yhdessä Elisan kanssa. Elisa on toimittanut testilaitteet Mobiili.fille, jonka toimitus on omien näkemyksiensä ja kokemuksiensa perusteella tuottanut tämän artikkelin.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »