Kesän kynnyksellä testasimme kahdeksan tablettimallia hintahaarukassa 199 – 629 euroa. Kaikki vertailun laitteet on varustettu SIM-korttipaikalla, eli ne voivat käyttää Wi-Fi-yhteyden lisäksi myös liikkuvaa 3G- tai 4G-datayhteyttä. Mukana on seitsemän Android-tablettia sekä iOS-käyttöjärjestelmällä toimiva Applen iPad.
Mukana vertailussa ovat seuraavat laitteet:
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Alcatel Onetouch Hero 8
Suoritin: 8-ytiminen MediaTek
Muisti: 2 gigatavun RAM, 16 gigatavun tallennustila, muistikorttipaikka
Käyttöjärjestelmä: Android 4.4 KitKat
Mitat: 209 x 122 x 7,3 millimetriä, 310 grammaa, 8 tuuman näyttö
Hintaluokka: 299 euroa
Apple iPad Air 2
Suoritin: 3-ytiminen Apple A8X
Muisti: 2 gigatavun RAM, 16 gigatavun tallennustila (saatavilla myös 64 ja 128 gigatavua)
Käyttöjärjestelmä: iOS 8 (päivitettävissä 8.3)
Mitat: 240 x 169,5 x 6,1 millimetriä, 444 grammaa, 9,7 tuuman näyttö
Hintaluokka: 629 euroa
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Google Nexus 9 by HTC
Suoritin: 2-ytiminen Nvidia Tegra K1
Muisti: 2 gigatavun RAM, 32 gigatavun tallennustila (saatavilla myös 16 gigatavua)
Käyttöjärjestelmä: Android 5.0 Lollipop
Mitat: 228,3 x 153,7 x 7,95 millimetriä, 436 grammaa, 8,9 tuuman näyttö
Hintaluokka: 559 euroa
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huawei MediaPad T1 10
Suoritin: 4-ytiminen Qualcomm Snapdragon 410
Muisti: 1 gigatavun RAM, 16 gigatavun tallennustila, muistikorttipaikka
Käyttöjärjestelmä: Android 4.4 KitKat
Mitat: 248,5 x 150 x 8,3 millimetriä, 450 grammaa, 9,6 tuuman näyttö
Hintaluokka: 199 euroa
Suoritin: 4-ytiminen Intel Atom Z3745
Muisti: 2 gigatavun RAM, 16 gigatavun tallennustila, muistikorttipaikka
Käyttöjärjestelmä: Android 4.4 KitKat
Mitat: 255 x 183 x 7,2 millimetriä, 619 grammaa, 10,1 tuuman näyttö
Hintaluokka: 349 euroa
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Samsung Galaxy Tab A 9.7
Suoritin: 4-ytiminen Qualcomm Snapdragon 410
Muisti: 2 gigatavun RAM, 16 gigatavun tallennustila, muistikorttipaikka
Käyttöjärjestelmä: Android 5.0 Lollipop
Mitat: 242,5 x 166,8 x 7,5 millimetriä, 450 grammaa, 9,7 tuuman näyttö
Hintaluokka: 349 euroa
Samsung Galaxy Tab S 10.5
Suoritin: 8-ytiminen Samsung Exynos 5420
Muisti: 3 gigatavun RAM, 16 gigatavun tallennustila, muistikorttipaikka
Käyttöjärjestelmä: Android 4.4 KitKat
Mitat: 247,3 x 177,3 x 6,6 millimetriä, 467 grammaa, 10,5 tuuman näyttö
Hintaluokka: 499 euroa
Sony Xperia Z3 Tablet Compact
Suoritin: 4-ytiminen Qualcomm Snapdragon 801
Muisti: 3 gigatavun RAM, 16 gigatavun tallennustila, muistikorttipaikka
Käyttöjärjestelmä: Android 4.4 KitKat (päivitettävissä 5.0 Lollipop)
Mitat: 213 x 124 x 6,4 millimetriä, 270 grammaa, 8 tuuman näyttö
Hintaluokka: 499 euroa
Miltä ne näyttävät?
Ulkoasultaan yksinkertaisimpia ovat Alcatelin Onetouch Hero 8, Googlen Nexus 9, Samsungin Galaxy Tab A 9.7 ja Sonyn Xperia Z3 Tablet Compact. Näistä erityisesti Nexus on jopa korostetun kulmikas ja koruton.
Tyyliä kaipaavalle Applen iPad Air 2 edustaa tarkkaan harkittua muotoilua. Koristeellisuudesta pitävälle sopii Samsung Galaxy Tab S 10.5. Sen kiiltävä reunus ja kuparinhohtoinen takaosa näyttävät juhlavilta. Huawei MediaPad T1 10:n pyöreät muodot ja takaosan kaksivärisyys tekevät siitä tyylikkään ja tietyllä tavalla rauhallisen näköisen.
Lenovon Yoga Tablet 2 erottuu sen erikoisen saranaratkaisun ansiosta. Alaosaa hallitsee esiin taittuva jalkaosa, jonka avulla laitteen saa pöydälle pystyyn.
Miltä ne tuntuvat?
Applen iPad Air 2 on huomattavan ohut ja hienosti viimeistelty. Googlen ja HTC:n yhteistyönä syntynyt Nexus 9 on tukevaa tekoa ja kohtuullisen jämerästi viimeistelty.
Samsungilta mukaan otettiin kaksi tablettia, joista kärkilaite Galaxy Tab S alkaa olla jo vuoden vanha malli. Tab S:n tuntuma ei yllä sen hohdokkaan ulkonäön tasolle, sillä sen muovimateriaalit tuntuvat hieman halvoilta. Uudempaa sukupolvea edustaa Tab A, joka on selvästi eri maata, eli edullisemman luokan laitteeksi suunniteltu. Sen runko on varsin koruton ja napakan tuntuinen. Tab A:ssa on myös kuvasuhde 4:3, kun aiemmin Samsung on käyttänyt kuvasuhdetta 16:10. Uusi kuvasuhde tuntuu luontevammalta sekalaisessa käytössä.
Vertailun edullisin laite, Huawein MediaPad, on pyöreän muotoilunsa ansiosta mukava pidellä, vaikkei laatutuntuma vertailun kärkilaitteille pärjääkään.
Lenovon Yoga Tablet 2 on porukasta painavin. 600 grammaa ei välttämättä kuulosta hurjalta, mutta painavan tabletin käsittely käy helposti tukalaksi, eikä laitteen erikoinen muotoilukaan auta asiaa.
Pienten tablettien ystäville soveltuvat Alcatel Onetouch Hero 8 ja Sony Xperia Z3 Tablet Compact. Alcatel on kahdeksantuumaisella näytöllä varustettu ja kohtuullisen kevyt laite. Silti edelle menee Sony. Xperia Z3 Tablet Compact on 8,1 tuuman näytöllä varustettu, mutta vain 6,4 millimetriä paksu ja painaa vain 270 grammaa. Laite on hämmentävän siro, mutta tuntuu silti tukevalta ja laadukkaalta.
Onko erikoisuuksia?
Lenovon Yoga Tablet 2 eroaa saranaratkaisullaan muista. Laitteen takaa kiertyy esiin pieni lippa, jonka avulla tabletin saa pystyyn pöydälle. Lipassa on myös reikä, josta laitteen voi asettaa vaikka seinälle roikkumaan. Lenovon laite onkin muita enemmän videoiden ja valokuvien katseluun kotioloissa soveltuva laite.
Applen, Googlen ja Samsungin huippulaitteet ovat kohtuullisen suuria ja selvästi premium-luokkaan asettuvia laitteita. Ne ovat tehokkaita ja kaikissa on erinomainen näyttö. Erityisesti Samsung on panostanut näytön laatuun Tab S -mallissaan. Tab S:n näkyvin piirre on sen 10,5-tuumainen Super AMOLED -näyttö, joka tarjoaa parhaan väritoiston kaikista vertailun laitteista. Myös näytön tarkkuus on omaa luokkaansa, 2560 x 1600 pikseliä. Samsungin uudempi Tab A on selvästi edullisemman luokan laite, jonka näytön tarkkuus on vain 1024 x 768 pikseliä.
8,9-tuumainen Nexus ja 9,7-tuumainen iPad nousevat esiin suorituskyvyllään. Nexuksesta löytyvä Nvidian suoritin sekä iPadissä käytetty A8X kuuluvat markkinoiden tehokkaimpiin mobiilisuorittimiin. Molemmissa käyttöjärjestelmä toimii varsin sujuvasti ja sovellukset käynnistyvät ripeästi.
Nexukselle ominaista on ”puhdas” Android-käyttöjärjestelmä. Siinä ei ole niin sanottua bloatwarea, eli laitevalmistajien asentamia ylimääräisiä sovelluksia. Jotkin valmistajien lisäykset ovat kuitenkin oivallisia. Yksi esimerkki on jaetun ruudun moniajo Samsungin huipputabletilla. Kun Nexus voi pyörittää näytöllä vain yhtä sovellusta kerrallaan, saa Galaxy Tab S:n näytölle samaan aikaan auki esimerkiksi nettiselaimen ja kalenterin.
Yksi erikoisuus kahdessa vertailun laitteista on sormenjälkitunnistin. Galaxy Tab S 10.5 käyttää Samsungin vanhaa tunnistinta, joka edellyttää laitteen alareunassa sijaitsevan kotinäppäimen pyyhkäisyä. Järjestelmä ei ole erityisen miellyttävä käyttää, sillä pystysuuntainen pyyhkäisy ei ole luonteva isoa tablettia käytettäessä, eikä pyyhkäisyllä toimiva lukija ei ole kovin varmatoiminen. iPad Air 2 viekin voiton, sillä pyöreän kotinäppäimen tunnistin lukee sormenjäljen kun sormi lasketaan painikkeelle, sormen asennosta riippumatta.
Mielenkiintoinen erikoisuus vertailun laitteista on Sony Xperia Z3 Tablet Compact, joka on vesitiivis. Laite on IP65/68 -luokiteltu, eli Sonyn voi siis halutessaan napata vaikka suihkuun, kylpyyn tai vesisateeseen. Kyseessä on ohuudestaan ja keveydestään huolimatta tehokas laite, jonka akkukesto erottuu edukseen.
Miten sujuu käyttöönotto?
Minkä tahansa tabletin käyttöönottoon kannattaa varata hieman aikaa. Odotettavissa on verkkoyhteyksien valinta, sisäänkirjautumisia ja koko läjä päivityksiä. Päivitysten kanssa menee sitä enemmän aikaa, mitä enemmän valmistaja on asentanut lisäsovelluksia. Tällä rintamalla vähiten tavaraa on Nexuksessa ja iPadissä. Lisäksi käyttöönoton yhteydessä kannattaa tarkastaa, onko tarjolle tullut käyttöjärjestelmän päivitystä. iPad päivittyi testijakson aikana iOS:n versioon 8.3 ja Sonyn Android päivittyi KitKatista Lollipopiksi.
Kestääkö akku?
Akkukestoa testattiin YouTube-videotestillä. Heikoimmin suoriutui Alcatel, josta virta loppui jo alle kuuden tunnin kohdalla. Seuraavaksi heikoin oli Samsungin Tab A, joka hyytyi noin kahdeksan tunnin kohdalla. Nexus 9 pääsi hieman yli yhdeksän tunnin toistoon. iPad Air 2 pärjäsi hieman yli 10 tuntia, kun taas Samsung Tab S jaksoi jauhaa täydet 11 tuntia. Hieman Samsungia pidemmälle jaksoi Sony, sen edelle kiri Huawei ja vertailun ykköseksi nousi Lenovo, jonka Yoga Tablet 2 jaksoi näyttää videota yli 12 tunnin ajan.
Arkikäytössä ja erityisesti valmiustilassa parhaiten menestyi iPad, jota satunnaisessa käytössä saattoi yhdellä latauksella käyttää helposti viikon. Android-tableteista parhaiten pärjäsi Sony, joka sekalaisessa käytössä jaksoi mukavasti neljä tai viisi päivää. Muiden kohdalla akku kaipasi latausta yleensä kahden tai kolmen päivän jälkeen.
Onnistuuko valokuvaus?
Tablettien käyttö kuvaamiseen jakaa mielipiteet. Hyvänä puolena voi pitää sitä, että isolta näytöltä on helppo katsella kuvattavaa kohdetta. Silti monien mielestä tableteilla ei kuulu isommin kuvata, vaikka vain siksi, että se saattaa näyttää hölmöltä. Kaikista vertailun tableteista kamera kuitenkin löytyy, mutta kuvien laadusta käy heti ilmi, että tabletin hinnan noustessa nousee myös kameran laatu. Totuus kuitenkin on, etteivät parhaatkaan tablettien kamerat pärjää nykyaikaisten älypuhelimien kameroille, ”oikeista” kameroista puhumattakaan.
Entäs viihde ja e-kirjat?
Kaikkein yleisimmät viihdesovellukset ovat tarjolla molemmille käyttöjärjestelmille, niin Androidille kuin iOS:lle.
E-kirjojen lukemiseen soveltuvat mukavasti pienet tabletit, Alcatel ja Sony, joita on mukava käyttää yhdellä kädellä pidempienkin lukuhetkien ajan. Elokuvien katselussa taas esille nousevat iso, laadukas näyttö sekä äänentoisto. Selvästi paras näyttö on Samsungin Tab S:ssä, mutta muuten elokuvien katseluun parhaiten soveltuu Lenovo, joka on varustettu erillisellä tukijalalla sekä ehkäpä vertailun parhailla kaiuttimilla. Mitään hifielämyksiä tai isoa bassonjyrinää on turha odottaa taulutietokoneelta, mutta erikoisen muotoilunsa ansiosta Lenovon tabletissa on parhaiten tilaa kaiuttimille. Elokuvakäyttöä tukee myös laitteen hyvä akkukesto.
Jos viihdekäyttö tarkoittaa pelejä tai muita viihdesovelluksia, täytyy huomioon ottaa paitsi sovellustarjonta, myös laitteen teho. Kuten aiemmin tuli jo mainittua, on Applen iPadille yleisesti ottaen paras viihdetarjonta, mutta suosituimmat sovellukset yleensä löytyvät sekä Androidille että iOS:lle. Suorituskyvyn osalta selvästi kärkeen nousevat iPad Air 2 sekä Nexus 9.
Tablettivertailun seuraavissa osissa tutustumme tablettien soveltuvuuteen opiskelijalle sekä vertailemme kalliiden ja edullisten tablettien eroja.
Artikkeli on toteutettu yhdessä Elisan kanssa. Elisa on toimittanut testilaitteet Mobiili.fille, jonka toimitus on omien näkemyksiensä ja kokemuksiensa perusteella tuottanut tämän artikkelin.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »