Huawei aloitti puhelinsarjan, joka nyt kulminoituu uuteen P8-malliin, pari vuotta sitten Ascend P6:lla. P6:ssa oli tehty kompromisseja, jotta siitä oltiin saatu tehtyä tuolloin maailman ohuin älypuhelin vain 6,18 millimetriä paksuna. Viime vuonna nähty Ascend P7 oli jo astetta kokonaisvaltaisempi pakkaus. Nyt P8:n myötä Huawei tuntuu päässeen laadussa, designissa, ominaisuuksissa ja suorituskyvyssä taas hyppäyksen eteenpäin.
Huawei P8
- Android
- Alumiini
- 5,2" IPS-NEO LCD -näyttö
- 13 Mpiks. kamera
- HiSilicon Kirin 930 -piiri
- 2680 mAh akku
Noin kuukausi sitten Lontoossa julkistettu P8 on nyt tulossa myyntiin. Toimitukset ovat alkamassa Suomessakin tämän artikkelin julkaisuhetkellä. Puhelinta myy Huawein ensisijaisena kumppanina Elisa ja hintaa on 499 euroa, mikä on myös aiempaa enemmän. Askel askeleelta Huawei näyttäisi etenevän enemmän kohti premium-hintaluokkaa. Mutta miten P8 pärjää tässä taistossa?
Design
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lyhyesti virsi kaunis: P8 näyttää tyylikkäältä ja tuntuu hyvältä eli laadukkaalta.
Ascend P7:n lasinen tausta on saanut P8:ssa väistyä metallin tieltä. Nyt sekä kyljistään että takaa P8 on alumiinia. Etupuolelta puolestaan löytyy tasainen lasipinta. Takana yläreunassa on pieni siivu muovia, minkä lisäksi kyljillä reunoilla ja alhaalla koko leveydeltään alumiinipinnan rikkovat alun perin aikanaan iPhonen tutuksi tekemät viirut, jotka jakavat antennin osana toimivan rungon useisiin eri osiin.
Eikä iPhone-vertaukselta voi P8:ssa yleisemminkään välttyä. Muotokielessä on selviä vaikutteita Applesta. Ehkä tällaiseksi voidaan laskea myös sampanjankultainen värivaihtoehto, jota testikappaleemme edustaa. Suomeen P8 on nyt aluksi saapunut lisäksi harmaana värivaihtoehtona. Kultaisuus on P8:ssa varsin kevyttä, ja väri näyttääkin tietynlaisessa valossa hopeanharmaalta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
P8:n vasen kylki on tyhjä – lukituspainike, äänenvoimakkuuden säätökytkin sekä SIM-kortti- ja microSD-muistikorttipaikkojen luukut löytyvät kaikki oikealta kyljeltä. Ainakin omaan käteeni lukituspainikkeen sijainti tuntuu sopivalta. Itse painike erottuu myös muotonsa, ympäroivän upotuksensa ja tekstuurinsa ansiosta mukavasti puhelimen reunalta.
P8:n alumiinirakenne tuntuu erittäin vankalta, eikä laatutuntumassa olekaan moitteen sijaa. Kulmikkaiden muotojensa ja kuitenkin myös varsin suuren kokonsa myötä puolestaan käteen P8 istuu vain kohtuullisesti – tosin ohuus, paksuuttahan P8:lla on 6,4 millimetriä, avittaa hieman kokonaistuntumaa.
Etupuolen tavoin myös takaa P8 on täysin tasainen: kamerakaan ei ulone laitteesta lainkaan.
Näyttö
Etupuolta hallitseva P8:n näyttö on kooltaan 5,2 tuumaa ja pikseleitä löytyy 1920×1080 kappaletta, mikä tarkoittaa 424 pikseliä tuumaa kohden. P8:n mittoihin nähden 5,2 tuuman näyttö voidaan pitää kookkaana. Näytönreunukset ovat melko kapeat.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Näyttöjen laatu on saavuttanut huippuälypuhelimissa nykyisin järjestään riittävän tason. P8 ei yllä kärkeen näytön pikselitiheydesssä eikä todennäköisesti monella muullakaan mittarilla kilpaileviin Android-lippulaivamalleihin nähden asioita teoreettisesti teknisten ominaisuuksien perusteella tarkasteltaessa, mutta itselläni ei ainakaan ole P8:n näytöstä yhtään huonoa sanaa.
P8:n näyttö on kirkas, terävä, väritoistoltaan rikas ja kontrastiltaan hyvä. Myös kirkkaassa auringonvalossa se pitää pintansa, ja katselukulmatkin ovat hyvät.
Asetuksista P8:ssa löytyy myös mahdollisuus säätää manuaalisesti näytön värilämpötilaa lämpimän ja kylmän välillä. Asetuksen ääripäät ovat toisiinsa nähden jopa varsin rajuja.
Ohjelmisto
Totutusti Huawei käyttää P8:ssakin omaa Emotion UI -käyttöliittymäänsä, nyt 3.1-versiona. Android-versio on nyt 5.0 Lollipop, mutta sen käyttöliittymäuudistuksia hautautuu Huawein lisäpinnan alle.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Myös edelleen ennallaan on erillisen sovellusvalikon puuttuminen. Huawein Android-sovituksessa kaikki yksittäiset sovelluskuvakkeet tulevat kotinäkymäsivuille, joilla voi olla tietysti myös widget-pienoissovelluksia. Muista Android-puhelimista löytyvä erillinen sovellusnäkymä loistaa poissaolollaan. Tästä osa pitää ja osa ei. Ainakin se vaatii hieman tottumista muista Android-puhelimista Huaweihin vaihdettaessa.
Kokonaisuutena Emotion UI:n käyttöliittymän ilme on varsin suoraviivainen ja eleetön. Erilaisia ohjelmiston teemoja P8 sisältää valmiina kuusi kappaletta. Näitä voi myös mukauttaa itse suhteellisen vaivattomasti yhdistämällä eri palasia, kuten tietyt sovelluskuvakkeet eri teemaan kuin mihin ne alun perin osana kuuluvat.
Yläreunasta alaspäin pyyhkäisemällä esiin tuleva näkymä on P8:ssa jaettu kahtia ilmoituksiin ja pikavalikkoon. Järjestely on selkeä, mutta ei oma suosikkini Android-puhelimissa. Kiva olisi saada valittua yleisimmät pikakomennot samalle sivulle ilmoitusten kanssa.
Huawein käyttöliittymässä ei myöskään ole mukana Android Lollipopin korttikasamaista uutta moniajonäkymää, vaan tyyli on perinteisempi.
Huawei-erikoisuuksia, uusiakin, P8:ssa on muutama. Valitettavasti ne eivät ole aivan ongelmattomia.
Knuckle Sense on itsessään mainio lisäys: se mahdollistaa kuvankaappauksen ottamisen näytön sisällöstä erittäin helposti napauttamalla näyttöä kahdesti rystysellä. Vaihtoehtoisesti rystysellä painaen ja vetämällä voi myös suoraan rajata alueen, jolta kuvankaappauksen haluaa tallentaa.
Valitettavasti tämä “rajaa rystysellä alue näytöltä” –toiminto kuitenkin itselläni tuli liian usein turhaan aktivoituen myös häiritsemään aivan normaalia käyttöäkin sormella koskettaessa. Jollei kuvankaappauksia ota todella usein, lieneekin kokonaisuutena Knuckle Sensestä (jonka toinen nimi on Smart Screenshot) enemmän haittaa kuin hyötyä.
Toinen Huawein lisäys kulkee suomeksi nimellä Puhetietoisuus. Se tarkoittaa, että puhelin kuuntelee jatkuvasti, jos sitä puhutellaan ennakkoon määritetyllä komennolla. Puhuttelun jälkeen voi puhumalla kysyä puhelimelta, missä se on tai pyytää sitä soittamaan jollekulle.
Puhetietoisuudesta ei ollut itselleni mitään hyötyä. Haittaa siitä sen sijaan on, sillä puhelin poimii välillä olevinaan äänikomentonsa television, musiikin tai ihan vain muun puheen äänestä virheellisesti. Sitten se huutelee takaisin, että “mitäkö oikein tarkoitit? en ymmärtänyt” englanniksi. Näin kävi parin viikon aktiivisemman testirupeaman aikana useampaan otteeseen.
P8:n kokeilun kanssa samanaikaisesti itselläni oli tarkoitus testata sen kanssa käyttäen myös Android Wear –älykello Sony SmartWatch 3:a. Aikani tapeltua Android Wear –sovelluksen kanssa ja asiaa ihmeteltyä oli tultava siihen johtopäätökseen, että P8:ssa on vakava virhe Android Wear –tuessa. Kun Android Wear –sovelluksesta puhelimessa asettaa ilmoitukset päälle, pysyvät ne sen hetken ja uusimmat ilmoitukset ilmestyvät kelloon, mutta lähes heti tämä yhteys katkeaa ja ilmoituksia ei kelloon taas enää ilmesty lainkaan tämän jälkeen. Toivottavasti ja todennäköisesti tämä korjaantuu ohjelmistopäivitysten myötä, sillä toistaiseksi P8 ei käytännössä toimivasti tue Android Wearia.
Suorituskyky
Tehokkuus on ollut monesti Huawein älypuhelinten akilleen kantapää – osittain sen takia, että Huawei käyttää usein, myös P8:ssa, omia järjestelmäpiirejään. Ne eivät ole historiassa useasti pärjänneet käytännössä muiden käyttämille Qualcommin piireille.
Nyt P8:n kanssa asiat ovat kuitenkin paremmalla tolalla.
P8 on käytössä vikkelä ja sulava. Myös suorituskykytestissä se saa kelvon tuloksen, AnTuTu Benchmark tarjoaa nyt uusimmalla ohjelmistoversiolla 41 592 pistettä.
Kuoren alta löytyy P8:ssa Huawein oma 64-bittinen HiSilicon Kirin 930 –järjestelmäpiiri. Kyse on 4+4-suoritinytimen arkkitehtuurista, mutta varsin poikkeuksellisesti Huawein piiri sisältää 4 Cortex-A53-ytimen lisäksi 4 Cortex-A53e-ydintä eikä tehokkaampia A57-ytimiä, joita yleensä tällaisessa järjestelyssä on totuttu näkemään. Huawein mukaan se päätyi A53e-ytimiin, jotka ovat käytännössä korkeammalle 2,0 gigahertsiin kellotettuja A53-ytimiä, suorituskyvyn ja akunkeston kompromissina.
Järjestelmäpiiriä tukee kolme gigatavua RAM-muistia. Tallennusmuistia Suomessa myynnissä olevassa P8-versiossa on 16 gigatavua, jota voi laajentaa microSD-muistikortilla.
P8-julkistustilaisuudessaan Huawei listasi pitkän listan asioita ja toimintoja, joiden myötä P8:n pitäisi myös toimia luotettavammin ja nopeammin puhelin- ja Wi-Fi-verkoissa. Suomessa kuitenkin verkot ovat sen verran hyvällä tasolla, että esimerkiksi Huawein lupaus 50 prosentista vähemmän katkenneita puheluja vaikuttaa yhdentekevältä. Eivät puhelut muutenkaan katkea. Myös muut edut, kuten luotettavuus yli 300 km/h:n vauhdissa, eivät ole kovin relevantteja.
Wi-Fi-verkkojen osalta P8 ei tue 5 gigahertsin taajuutta, vaan vain 2,4 gigahertsiä ja 802.11b/g/n-standardin mukaisesti. 4G LTE -verkkojen osalta P8 tukee parasta mahdollista, eli 300 megabitin Cat6-nopeutta carrier aggregation -tekniikalla.
Akun keston osalta P8 on keskiverto, vaikka Huawei kovasti erilaisia virtaa säästäviä ja akunkestoa parantavia ominaisuuksia hehkuttaakin. P8:n akku kestää normaalikäytössä noin 1-1,5 päivää.
Suorituskyvykkyyden osalta voidaan vielä lopuksi todeta P8:n kaiuttimen olevan todella äänekäs. Kaiuttimia on vain yksi, mutta ääntä siitä lähtee varmastikin riittävästi. Suorassa vertailussa esimerkiksi iPhone 6 jää helposti kakkoseksi P8:n rinnalla volyymissa.
Kamera
13 megapikseliä, OIS eli optinen kuvanvakain, RGBW-kenno, f/2,0-aukko, erillinen ISP-kuvankäsittelysuoritin, kaksois-LED-kuvausvalo ja 1080p-videokuvaus. Ne ovat Huawei P8:n kameran tekniset lähtökohdat. Etupuolelta löytyy lisäksi kahdeksan megapikselin kamera selfie-kuviin.
Kamera on se osa-alue ominaisuuksissa, johon Huawei kertoo keskittyneensä eniten tänä vuonna P8:n suunnittelussa.
Nykypäivän älypuhelinkameroista on jo tullut sen verran hyviä, että päivänvalossa ei yleensä enää niin dramaattisia eroja huippumallien välille synny. Painopistettä onkin siirretty hämäräkuvauksen suuntaan, joka saa paremmin esille eroja.
P8:n kameran ominaisuuksista RGBW-kennon, joka normaalin punaisen, vihreän ja sinisen ohella tallentaa myös valkoisen erikseen pitäisi tuoda kuviin lisää kirkkautta, vähemmän kohinaa sekä paremmat värit. Optisen kuvanvakaimen pitäisi kuvien vakauttamisen avulla mahdollistaa pidemmät suljinajat kuvan ilman värähdyksiä. Ja kohtuullisen suuren f/2,0-aukon päästää riittävästi valoa kennolle. Lähtökohdat hämäräkuvaukselle pitäisi olla P8:ssa kunnossa.
Alla P8:n kameran tuloksia vertaillaan Applen iPhone 6:n kameraan muutamin vertailukuvin. P8 pärjää hyvin, ja osassa kuvia se tuo enemmän valoisuutta mukaan kuviin.
Huawei P8:
iPhone 6:
Huawei P8 salamalla:
iPhone 6 salamalla:
iPhone 6:
Huawei P8:
iPhone 6:
Huawei P8:
iPhone 6:
Huawei P8:
iPhone 6:
Huawei P8:
iPhone 6:
Alla on P8:lla kuvattu esimerkkivideo. Optinen kuvanvakainkaan ei kaikkea heiluntaa poista, joskin jonkin verran vähentänee.
Huawei on innovoinut P8:aan kameraan uusina asioina myös Valomaalaus-kuvaustilan, joka käytännössä on automatisoitu pitkän suljinvälin tila ja mahdollistaa tyylikkäiden kuvien ottamisen liikkuvista valoista, kuten ohi menevän auton takavaloista.
Mukavana pikkujippona kameralla voi ottaa kuvan vikkelästi suoraan puhelimen ollessa valmiustilassaan eli näyttö sammuneena painamalla kaksi kertaa äänenvoimakkuuden kytkintä alaspäin.
Erityisesti selfie-kuvauksen osalta mukana on yhä myös tuttu Huawei-ominaisuus, asteikolla 1-10 voimakkuudeltaan liukusäätimellä toimiva kaunistustoiminto. Oheisessa kuvassa kaunistusta ei ole käytetty. Kahdeksan megapikseliä riittää aika tarkkoihin etukamerakuviin. Hyvä etukamera on yksi P8:n vahvuus.
Ehkä mielenkiintoisin uusi lisäys on Ohjaajatila: kolme muuta Android-puhelinta voivat liittyä Wi-Fi-yhteydellä P8:n alaiseksi, ja näin kuvata videota yhtäaikaisesti neljästä eri kuvakulmasta ja toimia ohjaajana: Ohjaajatilassa näytöltä kuvatessa eri kameroiden kuvaa koskettamalla saa valittua, mikä niistä tallentuu valmiille videolle. Ominaisuus toimii ja on mielenkiintoinen. Kannattaa kokeilla, jos P8:n hankkii!
Yhteenveto
P8 on hyvä puhelin Huaweilta.
Parhaita puolia P8:ssa ovat sen tyylikäs design sekä vankan alumiinirakenteen mukanaantuoma ehdottoman korkealuokkainen laatutuntuma. Myöskään näytöstä ei ole huonoa sanottavaa ja kameraan Huawei on selkeästi uutuudessaan panostanut.
Ohjelmistopuolella Huawein suunnittelufilosofia on ennallaan, mikä näkyy tuttuina valintoina, sovellusvalikon puuttumisena sekä osan uuden Android-version käyttöuudistusten poissaolona. Huawein omia ohjelmistolisäyksiä vaivaa se, että niistä tuntuu olevan enemmän haittaa kuin hyötyä.
Luontevimpia saman hintaluokan verrokkeja P8:lle ovat Galaxy A7 Samsungilta sekä viimevuotiset lippulaivat Xperia Z3 Sonylta sekä G3 LG:ltä. Samsungin ja LG:n uudet Galaxy S6 ja G4 edustavat jo tyyrimpää hintakategoriaa. Galaxy A7:ssa ja G3:ssa on suurempi 5,5 tuuman näyttö. P8 on joukon ohuin.
Pitkälti P8:n valintapäätöksessä tulevat kyseeseen, minkälainen design miellyttää omaa silmää sekä sopiiko Huawein Android-tyyli omaan makuun.
Hyvää P8:ssa:
+ Design ja loistava laatutuntuma
+ Tasokas näyttö
+ Kamera ja sen erikoistoiminnot
Huonoa P8:ssa:
– Käyttöliittymä varauksin
– Ohjelmisto-ongelmat
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »