Honor 4X on Huawein valmistama halvemman hintaluokan ”phabletti” eli ison kokoluokan älypuhelin. 5,5 tuumainen laite jatkaa Honor-tuotesarjaa, joka Suomen markkinoilla sai alkunsa viime vuonna julkaistusta Honor 6:sta. Honor 4X asettuu kuitenkin noin 229 euron hintaisena entistä halvempaan hintaluokkaan. Tällä hinnalla käyttäjälle tarjoillaan seuraava kattaus:
- Mitat: 152,9 x 77,2 x 8,7 millimetriä
- Paino: 165 grammaa
- Näyttö: 5,5 tuuman IPS LCD -näyttö 1280 x 720 pikselillä
- Järjestelmäpiiri: Kahdeksanytiminen ja 1,2 gigahertsin Hisilicon Kirin 620 -piiri
- Muisti: 2 gigatavua RAM-muistia ja 8 gigatavua sisäistä tallennustilaa (laajennettavissa microSD-kortilla)
- Akku: 3000 milliampeerituntia
- Kamerat: 13 megapikselin takakamera, 5 megapikselin etukamera
- Yhteydet: Bluetooth 4.0, Wi-Fi 802.11 b/g/n, 4G LTE
- Käyttöjärjestelmä: Android 4.4.2 KitKat / Huawei Emotion UI 3.0
Design
Ei varmasti tule yllätyksenä, että tämän hintaluokan laite on premium-materiaalien sijaan peitelty muovikuoriin. Tässä tapauksessa ulkoinen laatu on kaksipiippuinen juttu. Kokonaisuutena Honor 4X on sirohko, mutta silti varsin jykevän oloinen laite, jonka käyttöön tuo joustavuutta irroitettava takakuori ja erittäin helppokäyttöiset SIM- ja microSD-korttipaikat.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Samalla puhelin natisee hieman tietyistä kohdista painaessa. Erityisesti herkkiä natinalle ovat takakuoren liitokset puhelimen molemmilla kyljillä.
Tyylillisesti Honor 4X jatkaa laitesarjan yksinkertaista linjaa. Puhelin on hyvin vähäeleinen, mikä voi joko vaikuttaa tyylikkäältä tai tylsältä, käyttäjästä riippuen. Muotoilun kannalta erikoisin ratkaisu lienee takakuoren teksturointi, joka tuo edes hieman ilmettä laitteelle. Eritoten valkoisena Honor 4X:n selkämys kameroineen ja logoineen on kieltämättä tyylikäs. Lisäksi kuviointi antaa hieman lisäpitoa ja tuntuu mukavalta kädessä.
Oikealle kyljelle sijoitetut painikkeet ovat hyvin koholla laitteen pinnasta ja napsahtavat selkeästi. Niiden käyttäminen on siis helppoa. Erityisen hyvin sormi löytää virtapainikkeen, joka istuu erikseen korotetulla alueella.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Laitteen etupuolta koristaa 720p-tason HD-näyttö ja sarja kapasitiivisia toimintapainikkeita. Honor 4X tarjoaa hyvää kirkkautta, laajoja katselukulmia ja kohtalaista väritoistoa. Näytön tarkkuus on toki huippumalleja vaatimattomampi, mutta riittää silti hyvin monenlaiseen mediakäyttöön.
Videoiden katselun tueksi – ja tietysti musiikin kuunteluun – Honor 4X tarjoaa yhden laitteen päätyyn sijoitetun kaiuttimen. Ääntä laitteesta lähtee kiitettävästi, mutta äänenlaatu ei luonnollisesti yllä kovin täyteläiseksi.
Käyttöjärjestelmä ja suuren näytön vaikutus
Honor 4X:n käyttöjärjestelmänä toimii toistaiseksi Android 4.4 KitKat, jonka päällä pyörii Huawein uusin EMUI 3.0 -käyttöliittymä. Pääasiassa kyseessä on aiemmista Huawei-laitteista tuttu kokemus, jota värittävät esimerkiksi laaja ja monipuolinen teemavalikoima, keveys ja erillisen sovellusvalikon puute.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Viimeiseen olen henkilökohtaisesti jo niin tottunut, että ratkaisu tuntuu varsin mukavalta. On kuitenkin hyvä huomata, että perinteisempään Android-puhelimeen tottuneelle ratkaisu voi tuntua oudolta ja vaatii aluksi hieman omaa järjestelmällisyyttä. Avuksi EMUI 3.0 tarjoaakin yhdellä pyyhkäisyllä esiin tulevan pikahaun, jolla kaivatun sovelluksen löytää nopeasti ikonin sijainnista huolimatta.
Uutta käyttöliittymän 3.0-versiossa on pääasiassa minimalistinen ja moderni ulkoasu, minkä ohella myös laitteen omien sovellusten toiminnot on joiltakin osin uusittu. Pääasiassa kaikki toimii hienosti ja näyttää hyvältä.
Näytön kokoluokan Honor 4X ottaa huomioon erityisellä Yksikätinen käyttö -tilalla. Tämän ollessa päällä kaikki näppäimistöt tiivistetään joko vasempaan tai oikeaan alakulmaan näytöllä. Ominaisuus ei tietenkään pelasta kaikissa tilanteissa, mutta kirjoittaessa ainakin allekirjoittaneen peukalo ylsi ominaisuuden avulla näppäimistön kaikkiin kulmiin.
Erikoinen yksityiskohta taas on ilmoituspalkki, joka tuntuu toimivan eri tavoin eri laitteissa. Honor 6:ssa palkin alasveto toi esiin joko Ilmoitukset tai Pikavalikot riippuen siitä, kummalta puolelta näyttöä käyttäjä pyyhkäisi. Honor 4X:ssä ilmoituspuoli tulee kuitenkin aina ensin esiin, jos tarjolla on poistamattomia ilmoituksia. Ratkaisu tuntuu omaan makuuni hieman kömpelöltä pikavalintojen kannalta. Eritoten, kun EMUI ehdottaa aktiivisesti taustalla ”turhaan” pyörivien sovellusten sulkemista akun säästämiseksi, minkä vuoksi ilmoitusalue on harvoin täysin tyhjä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Akkukesto ja tehot
Puhelimen koosta huolimatta Honor 4X:ssä on vain 3000 milliampeeritunnin akku, kun pienemmässä Honor 6:ssa on tarjolla 3100 milliampeerituntia. Ratkaisu tuntuu hassulta, sillä yli viisituumaisella laitteella on nimenomaan tarkoitus tehdä paljon eri asioita ja kuluttaa mediaa, mikä luonnollisesti vaatii enemmän energiaa. Toki Honor 4X säästää hieman virtaa esimerkiksi vaatimattomammalla näytöntarkkuudellaan.
Akkutestissämme Honor 4X:llä katsottiin YouTube-videota näytön kirkkaus täydellä asetuksella. Tätä rääkkiä puhelin jaksoi hieman reilun viisi tuntia, mikä on kohtalainen tulos. Perinteisemmässä päiväkäytössä akku jaksaa kyllä hyvin yhden päivän ajan. Kovemman luokan peli- ja elokuvaihmisillä laturin tarve saattaa kuitenkin iskeä jo kesken päivän.
Onneksi EMUI 3.0 tarjoaa monenlaisia työkaluja virrankulutuksen hallintaan. Käyttäjä voi halutessaan määrittää, mitkä sovellukset saavat jäädä taustalle myös näytön ollessa suljettuna. Kovimpiin hätätilanteisiin avuksi löytyy Ultra-virransäästötila, joka kytkee pois kaikki muut toiminnot paitsi puhelut ja viestit.
Suorituskyvyiltään Honor 4X on suhteellisen kiitettävä tapaus. Huawein omaa tuotantoa oleva Kirin 620 -piiri ei ole malliston kärkeä, mutta taipuu silti hyvin sekä sovellussukkulointiin että raskaampien sovellusten pyörittämiseen. Ihan kaikki huippupelit eivät laitteella tule toimimaan, mutta toisaalta jo pienehkö tallennustila toisi ongelmia suurten pelien asennuksessa. Keskiverto arkikäyttö hoituu laitteella kuitenkin loistavasti.
Kamera
Honor 4X:n taakse on sijoitettu 13 megapikselin kamera, jonka tueksi kamerasovellus tarjoaa joitakin yleisiä kuvaustiloja. Mukana ovat esimerkiksi Panoraama ja hankalissa valotilanteissa auttava HDR-tila. Ominaisuus- ja asetustarjonta on kuitenkin varsin yksinkertainen, mikä saattaa ajaa monet kokeilemaan myös kolmannen osapuolen kamerasovelluksia.
Kuvien laatu on pääasiassa ”ihan hyvää”, eli huipputuloksia on vähän vaikea saada. Suttuisuutta ja kontrastiheikkouksia esiintyy helposti vähänkään haastavammissa olosuhteissa. Pimeässä avuksi on todennäköisesti otettava salama, joka taas useimpien älypuhelinten tyyliin valaisee kuvat hieman väkivaltaisesti.
Etukamera ajaa sekin asiansa ilman sen kummempia yllätyksiä suuntaan tai toiseen. Tälläkin puolella tarjolla on erillinen panoraama-tila, jonka avulla selfieen saa mahtumaan enemmän kavereita.
Kaiken kaikkiaan kyseessä on keskitason kuvaaja, joka tyydyttänee simppeleitä arjen muistoja nappailevat käyttäjät oikein hyvin. Puhelinkameroiden kärkikahinoihin Honor 4X:llä ei kuitenkaan ole asiaa.
Loppupäätelmät
Honor 4X:ssä on paljon hyvää. Raikkaalla EMUI 3.0 -käyttöliittymällä varustettu puhelin toimii sulavasti ja sovelluksesta toiseen siirtyminen on ripeää. Lisäksi kookkaan näytön tarkuus ja kirkkaus ovat riittäviä miellyttävään mediakäyttöön.
Samalla halpa hintaluokka tuo mukanaan joitakin väistämättömiä puutteita. Honor 4X:n kohdalla muovikuorten natina herättää kysymyksiä ulkoisesta laadusta, vaikka tuntuma muuten on luotettava. Sisäisen tallennustilan vähyys taas saattaa tehdä aktiivisten käyttäjien arjesta ajoittain haastavaa eikä kookkaampi akku olisi toki haitannut.
Kokonaisuutena Honor 4X antaa kuitenkin kiitettävästi vastinetta rahalle. Sitä kannattaa siis ehdottomasti harkita, mikäli kaipaa kahden- ja kolmensadan euron välimaastoon osuvaa jättipuhelinta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »