Viime vuoden marraskuussa arvostelimme uusimman Windowsilla varustetun Transformer Book T200TA -hybridilaitteen. Nyt vuorossa on Asuksen vastaava, mutta hieman pienempi ja Androidilla varustettu tabletti: Transformer Pad TF303. Laite on aiemmin arvostellun Transformer Pad TF103:n seuraaja.
Transformer Pad TF303:n tekniset tiedot ovat seuraavat:
- Näyttö: 10,1 tuuman IPS-kosketusnäyttö 1920 x 1200 pikselillä
- Järjestelmäpiiri: Neliytiminen Qualcomm Snapdragon S4 Pro 8064 1,5 gigahertsin kellotaajuudella
- Muisti: Kaksi gigatavua RAM-muistia, 32 gigatavua tallennustilaa
- Kamerat: 5 ja 1,2 megapikseliä
- Liitännät: 1 x USB 2.0, 1 x Micro HDMI, 1 x Micro USB, 1 x microSD, yksi mikrofoni-/kuulokeliitäntä
- Yhteydet: WLAN802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0, Miracast
- Akku: 25 wattituntia
- Käyttöjärjestelmä: Android 4.4 KitKat / ZenUI-käyttöliittymä
- Tabletin koko: 257.4 x 178.4 x 9.9 millimetriä
- Telakan koko: 257.4x 178.4 x 9.9 mm
- Tabletin paino: 595 grammaa
- Telakan paino: 550 grammaa
Tarkemmin sanottuna kyseessä on TF303K. Tabletti on saatavan myös LTE-yhteyksillä ja Intel-suorittimella varustettuna TF303CL-versiona.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Peruslaadukasta rakennetta
Ulkoisesti TF303 on perussiisti ja näppärän kokoinen. Mistään erityisen näyttävästä tai laadukkaasta laitteesta ei voida puhua, mutta mattamuovinen tabletti on silti varsin jämerän oloinen ja tuntuu mukavalta käsissä. Valkoista ja hopeaa yhdistelevä väritys on selkeä eikä rasita silmää. Lisäksi tabletti on vaivaton mukana kuljetettava niin sellaisenaan kuin näppäimistötelakan kanssakin.
Painikkeet on sijoitettu vaaka-asennosta katsoen laitteen vasemmalle puolelle. Virtapainike on tabletin pitkällä sivulla ja äänenvoimakkuuden säädin taas lyhyellä sivulla. Sijoittelu on sekä pysty- että vaakakäytön kannalta hyvä ja napit napsahtavat mukavan selkeästi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Näytön molemmin puolin on sijoiteltu eteenpäin suuntautuvat kaiuttimet. Pisteitä irtoaa lähinnä sijainnista ja siitä, että äänenvoimakkuutta riittää mukiinmenevästi. Äänenlaatu on kuitenkin varsin terävä ja diskantti-painotteinen.
Kaikkien mobiililaitteiden tapaan TF303:ssakin on kamerat etu- ja takapuolella. Näillä saa toki hätätilassa kuvia tai vaikkapa videochatin aikaiseksi, mutta kuvanlaadussa ei ymmärrettävästi ole kehumista. Toisaalta kamerat ovat tänä älypuhelinten aikakautena hyvin toisarvoinen ominaisuus tabletissa kuin tabletissa.
TF303:n näyttö sen sijaan saa hyvät pisteet värien toistosta ja tarkkuudesta. Videoiden ja muun mediasisällön kuluttaminen on siis tabletilla miellyttävää. Näytönkirkkautta kaipaisin kuitenkin lisää, sillä näkyvyys laskee vähänkään kirkkaammissa valo-olosuhteissa helposti.
Pieni näppäimistö yllättää
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
10,1-tuumaisen laitteen alle ei luonnollisesti voi mahduttaa erityisen suurta näppäimistöä. Täytyykin kiitellä Asusta siitä, että tilasta on otettu loistavasti kaikki irti. Painikkeet on aseteltu tilavasti ja niissä on mitä mainioin painalluspalaute. Tämän ansiosta kirjoittaminen onnistuu näppäinten koosta huolimatta hyvin, vaikka toki virhepainalluksia sattuu silloin tällöin.
Touchpad-hiiri sen sijaan ei ole mitenkään erityisen hyvä suoriutuja, vaan sen käyttö on hieman tahmeaa. Toisaalta kaikki sovellukset toimivat paljon paremmin kosketusnäytön kautta, joten hiirelle ei ole käyttöä oikeastaan ikinä. Pidänkin sitä aina kytkettynä pois päältä.
Mistä päästäänkin siihen kummalliseen ongelmaan, että tabletti ”unohtaa” aina unitilassa käytyään touchpadin lukituksen. Hybridin käytyä kiinni hiiri toimii siis taas, vaikka lukitus on edelleen päällä. Tässä vaiheessa ensimmäinen lukitusnäppäimen painaminen ”avaa” lukituksen, eli ei tee mitään, ja toinen painallus lukitsee hiiren taas onnistuneesti. Kyseessä on ikävä bugi, joka aiheuttaa hiirtä käyttämättömille tarpeetonta lisätyötä.
Lukitusnäppäimen lisäksi näppäimistöstä löytyy monia pikavalintoja, kuten kotiruudulle siirtyminen ja äänenvoimakkuuden muuttaminen. Tabletin käyttö on kuitenkin niin kosketuskeskeistä, että näitä ei ainakaan allekirjoittaneella tule käytettyä lainkaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Käytettävyys
Android on hybridilaitteelle lähtökohtaisesti todella hyvä alusta puhtaan mobiilihenkensä vuoksi. Kaiken voi siis tehdä kosketusnäytöltä, eikä käyttäjä joudu turvautumaan näppäimistön tarjoamaan apuun kuin tekstiä tuottaessaan. Tämä tekee siis laitteen käytöstä luonnollista ja sujuvaa. TF303 tuntuu pääasiassa tabletilta, eikä läppäriltä jossa on iso ja irrotettava näyttö.
Samalla alustalla voi kuitenkin tehdä paljon, mitä käyttäjä perinteiseltä läppäriltäkin saattaisi odottaa. Esimerkiksi tiedostojen siirtely ja käsittely onnistuu yllättävänkin sujuvasti. Erilaiset videomuodot toistuvat viimeistään Google Playsta löytyvän VLC-soittimen avulla vaivatta. Kaiken kaikkiaan kohtasin matkoillani hyvin vähän tilanteita, joissa TF303:n tarjonta ei olisi riittänyt, vaikka PC-tason joustavuuteen ei tietysti ylletä.
Tabletin käyttöjärjestelmä on Android 4.4.2 KitKat, jonka päällä pyörii Asuksen oma ZenUI-käyttöliittymä. Pääasiassa ZenUI on miellyttävä käyttää. Sen ulkoasu on raikas ja valmiista sovellusvalikoimasta löytyy useampi hyödyllinen työkalu muun muassa muistiinpanoihin ja näytön värien säätelyyn.
Mukana on kuitenkin myös joitain hämmentäviä seikkoja. Huomasin esimerkiksi, että sekä näytönkirkkauden automaattiasetus että älykäs virransäästötila muuttavat näytön kirkkautta. Käsittääkseni automaattiasetus hoitaa homman ympäröivän valotilanteen mukaan, kun taas virransäästö pudottaa kirkkautta esimerkiksi videosovelluksissa. Tasaisesta kirkkaudesta pitävällä meni siis hetki hahmottaa, miksi kirkkaus vaihteli tietyissä tilanteissa, vaikka kirkkaustaso oli asetettu manuaalisti.
Suorituskyky ja akkukesto
Lähtökohtaisesti Android toimii Asuksen hybridillä hienosti. Hetken miettimisiä kohtaa ajoittain, mutta suurimmaksi osaksi sovellukset avautuvat ja sulkeutuvat ripeästi.
Pelikäytössä TF303 on hieman ylempää keskiluokkaa. Suorituskyky venyy hyvin moniin vahvasti 3D-vetoisiin peleihin, mutta ihan Play-kaupan kärkitarjonnan pariin sillä ei ole asiaa.
Pelikäytön lisäksi TF303:lla on pieni Akilleen kantapää raskaamman verkkoselauksen parissa. 10,1-tuumainen ruutu on jo varsin riittävä täysikokoisten verkkosivujen katsomiseen, mutta ajoittain näiden lataaminen tahmaa hieman hyvälläkin nettiyhteydellä. Hidasteluun vaaditaan kylläkin aktiivinen käyttäjä ja useita avoimia välilehtiä. Vähänkään kevyemmässä käytössä en kohdannut ongelmia, kunhan Wi-Fi-yhteys on kunnossa.
On hyvä huomata, että tabletin TF303CL-versio tarjoaa Intel-suorittimellaan hieman kovempaa 1,8 gigahertsin kellotaajuutta. Hybridin LTE-versiossa voi siis olla piirun verran enemmän potkua. Tätä en kuitenkaan ole päässyt itse kokeilemaan.
Akkukestollaan TF303 ei tarjoa yllätyksiä suuntaan tai toiseen. Yhteen lataukseen mahtuu joko muutama tunti raskasta yhtäjaksoista käyttöä tai pari kolme päivää kevyempää satunnaiskäyttöä. Kun virransäästö on päällä, selviää laite lepotilassa parhaimmillaan useamman päivän yksin niin, että seuraavalla käyttökerralla virtaa on edelleen jäljellä. Pidemmän tauon jälkeen ikävä tosiasia kuitenkin on, että laite on todennäköisesti ladatta uudelleen ennen käyttöä.
Hybridilaite pähkinänkuoressa
Transformer Pad TF303 on varsin mainio monitoimilaite. Näppäimistöllä on yllättävän hyvä kirjoittaa ja tabletti on kokonsa puolesta todella helppo kuljettaa mukana.
Käyttökokemus on sekin pääasiassa sujuva. Android on ehdottomasti parempi valinta tablettikäyttöliittymäksi kuin T200TA:n Windows ja venyy tarvittaessa myös tärkeimpiin tiedostonkäsittelytoimiin.
Suorituskyvyssä jäädään kuitenkin selvästi Asuksen Windows-hybriditarjonnasta jälkeen. Peruskäyttö ja satunnainen pelaaminen onnistuvat hienosti, mutta ajoittainen yskiminen raskaammissa tehtävissä voi silti harmittaa joitain käyttäjiä.
Lopputuloksena on kiitettävä hybridilaite, joka ei kuitenkaan tarjoa mitään mullistavaa. Mikäli kaipaat tablettia hieman peruslättyä laajemmalla tarjonnalla – tai läppärin korviketta hyvin satunnaiseen tietokonekäyttöön – kannattaa Transformer Pad TF303:een tutustua.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »