Mobiili.fin toimitukseen saapuivat suhteellisen tuoreet Lumia 830- ja 735 -älypuhelimet. Nämä kaksi laitetta sijoittuvat älypuhelimien keskiluokkaan eivätkä ne suurempia yllätyksiä tarjoakaan. Molemmat ovat kuitenkin hintaluokassaan varsin päteviä laitteita, vaikka kilpailijoita riittää todella paljon. Arvostelussa katsastamme kummatkin laitteet yleisesti, vertailemme ominaisuuksia sekä teemme kameravertailun.
Näin alkuun muistinvirkistykseksi Lumioiden tekniset ominaisuudet:
Lumia 830
- Viiden tuuman IPS LCD -kosketusnäyttö 1280×720 pikselin tarkkuudella, joka tekee 294 pikseliä tuumaa kohti
- Qualcommin Snapdragon 400 -järjestelmäpiiri 1,2 gigahertsin taajuudella
- Käyttöjärjestelmänä Windows Phone 8.1 Denim -päivityspaketin kera
- 10 megapikselin takakamera optisella kuvanvakaimella varustettuna ja 0,9 megapikselin etukamera
- Gigatavu RAM-muistia ja 16 gigatavua sisäistä tallennustilaa, jota voi tarvittaessa laajentaa muistikortin avulla parhaimmillaan 128 gigatavun verran
- Akun koko: 2 200 milliampeerituntia
- Fyysiset mitat: 139,4 x 70,7 x 8,5 millimetriä
- Paino: 150 grammaa
- Hinta: alkaen 350 euroa (tarjouksissa n. 300 euroa)
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lumia 735
- 4,7 tuuman AMOLED-kosketusnäyttö 1280×720 pikselin tarkkuudella, joka tekee 312 pikseliä tuumaa kohti
- Qualcommin Snapdragon 400 -järjestelmäpiiri 1,2 gigahertsin taajuudella
- Käyttöjärjestelmänä Windows Phone 8.1 Denim -päivityspaketin kera
- 6,7 megapikselin takakamera ja viiden megapikselin etukamera laajakulmalinssillä
- Gigatavu RAM-muistia ja kahdeksan gigatavua sisäistä tallennustilaa, jota voi tarvittaessa laajentaa muistikortin avulla parhaimmillaan 128 gigatavun verran
- Akun koko: 2 200 milliampeerituntia
- Fyysiset mitat: 134,7 x 68,5 x 8,9 millimetriä
- Paino: 134 grammaa
- Hinta: alkaen 200 euroa (tarjouksissa 179 euroa)
Rakenne
Nokia ja nyt Microsoft on käyttänyt useissa laitteissaan polykarbonaattia. Se on mielestäni laadukas ja kelpo ratkaisu – varsinkin kun mattapintaisuus tuo mukavaa pitoa ja arvokkuutta kiiltävään muoviin verrattuna.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lumia 830:n reunat ovat alumiinia – samoin laitteen fyysiset painikkeet. Se vie Lumia 830:n tuntuman astetta lähemmäksi lippulaivaälypuhelinten tasoa. Laitteen muotoilu muistuttaa todella paljon Lumia 930:n muotoilua. Lumia 830 on tosin astetta ohuempi ja korkeampi kuin Lumia 930. Takakansi on Lumia 830:ssa 930:n tavoin mattapintaista polukarbonaattia. Testikappaleemme on räikeän vihreän värinen. Mielestäni se on varsin tyylikäs ja tuo mukavaa ilmettä älypuhelimeen.
Lumia 735:ssä materiaalina on sitten käytetty ainoastaan polykarbonaattia. Noin sata euroa halvempi laite ei omaa alumiinisia reunuksia. Lumia 735 jäljittelee pitkälti kehuttua Lumia 920:n muotoilua – alunperin muotoilu nähtiin Nokia N9 -älypuhelimessa. Lumia 735 istuu todella mukavasti käteen ja polykarbonaatti tuntuu lämpimämmältä kädessä kuin Lumia 830:n alumiini. Microsoft on valitettavasti jättänyt fyysisen kamerapainikkeen pois laitteesta. Tämä on mielestäni ollut etu Lumia-älypuhelimissa, mutta sitä ilmankin pärjää. Nopeasti kameraan pääsee vaikkapa Action Centerin kautta.
Yllätyin, kun huomasin, että sekä Lumia 830:n että Lumia 735:n takakannet irtoavat. Kumpikaan laitteista ei näytä siltä, että niiden takakannet irtoaisivat. Ne lähtevät melko helposti irti ja napsahtavat mukavasti takaisin paikoilleen. Molemmat laitteet ovat todella jämäköitä ja laadukkaan tuntuisia. Ne eivät nitise lainkaan, ne tuntuvat mukavalta kädessä ja ovat tyylikkään näköisiä.
Microsoft tituleeraa Lumia 830:n ”edulliseksi lippulaivaälypuhelimeksi.” Mielestäni tämä ei ole lainkaan huono kuvaus laitteesta – varsinkin kun monissa paikoissa Lumia 830:aa myydään noin 300 euron hintaan. Vaikka sen sisuskalut eivät olekaan esimerkiksi Nexus 5:n tasoa, sen design ja tuntuma ovat ehdottomasti lippulaivaälypuhelinten tasoa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Näyttö
Lumioiden näyttöjä yhdistää ainoastaan tarkkuus. Molempien näytöissä on 1280×720 pikseliä, joka tekee tarkkuudesta kiitettävän. Monet valmistajat ovat tuonee jopa QHD-näyttöjä älypuhelimiin, mutta normaali HD-näyttö riittää mielestäni vallan mainiosti – yksittäisen pikselin erottaminen näytöllä on erittäin vaikeaa. Pienissä teksteissä on havaittavissa pientä epäterävyyttä, mutta ei haitaksi asti.
Lumia 830:n viiden tuuman näyttö on toteutettu IPS LCD -tekniikalla. Se tuottaa varsin luonnolliset värit, mutta musta on paikon hyvinkin harmahtavaa. Kirkkauttakin riittää varsin mukavasti ja ClearBlackin ansiosta näkyvyys auringonvalossakin on hyvä – siis jos se tähän aikaan vuodesta näyttäytyy. Kokonaisuudessaan siis Lumia 830:n näyttö on hyvä. Se ei ole markkinoiden kärkeä, mutta varsin hyvä. Se vastaa kosketukseen nopeasti eikä testijakson aikana näytön kanssa tullut minkäänlaisia ongelmia.
Lumia 735:n 4,7 tuuman näyttö on taasen toteutettu AMOLED-tekniikalla. Sen tuottamat värit ovat ehkäpä hieman ylikorostuneita, mutta musta on täysin mustaa. Senkin tarkkuus on hyvällä tasolla, mutta silmämääräisesti se näyttää epätarkemmalta kuin Lumia 830:n viiden tuuman HD-näyttö. Tämä johtuu siitä, että AMOLED-näytössä käytetään PenTile -matriisia. Tämä tarkoittaa sitä, että puhelimessa ei käytetä normaalia punainen-vihreä-sininen -matriisia (RGB), vaan näyttöön lisätään yksi vihreä pikseli. Näin ollen näytössä alipikselit menevät punainen-vihreä-sininen-vihreä (RGBG).
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kokonaisuudessaan Lumia 735:n näyttö on kuitenkin varsin mainio. Näytössä on hyvät katselukulmat ja sen kirkkaus on hyvällä mallilla. Minkäänlaisia näkyvyys ongelmia testijakson aikana ei tullut Lumia 735:n näytön kanssa – niin kuin ei tullut Lumia 830:n näytön kanssakaan.
Suorituskyky, käytettävyys, Denimin tuomat uudet jutut…
Molemmat Lumiat omaavat melko keskinkertaista rautaa. Snapdragon 400 -järjestelmäpiiri ja gigatavu RAM-muistia löytyy monista alle 200 euron puhelimista – esimerkiksi monista Android-puhelimista. Tämä ei kuitenkaan sulje pois tosiasiaa, että Windows Phone toimii vallan mainiosti näillä teknisillä tiedoilla. Aiemmin tänä vuonna testailin Lumia 930 -älypuhelinta, jossa on Snapdragon 800 -järjestelmäpiiri ja kaksi gigatavua RAM-muistia. Eroa ei laitteiden välillä juurikaan ole käytettävyydessä. Gigatavun RAM-muisti takaa, että tietääkseni kaikki Windows Phone Storen sovellukset ja pelit toimivat laitteella – joten ongelmia ei tule niin kuin mahdollisesti 512 megatavun RAM-muistin kanssa.
Windows Phone on tuttuun tapaan melko yksinkertainen ja todella sulava käyttöjärjestelmä. Jo aiemmin olemme käyneet läpi Windows Phone 8.1:n ja sen tuomia uusia juttuja arvostelussamme. Lumia Denim -päivitys tuo kuitenkin pari käytännöllistä ja näkyvää ominaisuutta Windows Phoneen.
Nykyään Windows Phonen aloitusnäyttöön/tapahtumaruutuvalikkoon voi lisätä kansioita. Aiemmin Nokia toi Windows Phoneen kansiot sovelluksen avulla, mutta se oli mielestäni heikko ratkaisu – se ei vain toiminut sulavasti. Nyt kun kansiot ovat osana käyttöjärjestelmää, ne toimivat järkevästi ja sulavasti. Suuri plussa Windows Phonelle, koska nyt esimerkiksi uutissovellukset tai sääsovellukset saa helposti yhteisiin paikkoihin ja ne eivät turhaan täytä aloitusnäyttöä. Kuitenkin monelta käyttäjältä löytyy useampi uutissovellus, esimerkiksi Ilta-Sanomat, Iltalehti, Helsingin Sanomat, Kauppalehti…
Denimin mukana esiteltii erilaisia uusia juttuja kameraohjelmistoon. Moment Capture -toiminto tallentaa todella laadukasta 4K-videokuvaa. Rich Capture -toiminnon automaattinen HDR-ominaisuus ja Dynamic Flash -salamavalo mahdollistavat kuva-asetusten säätämisen myös kuvanoton jälkeen. Nämä ominaisuudet eivät ainakaan vielä olleet tulleet Lumia 830- tai 735 -älypuhelimiin.
Niin kuin aiemmin kerroin, Lumia 830- ja 735 -älypuhelimet eivät ole paperilla mitään tehokkaimpia älypuhelimia. Joka tapauksessa tehoa riittää sen verran paljon, että käyttöjärjestelmä pyörii sulavasti – kuten myös sovellukset. Monet raskaat pelitkin, esimerkiksi Asphalt 8, toimivat laitteilla moitteettomasti. Sovellukset avautuvat ripeästi ja kokonaisuudessaan käyttö on mielekästä ja sulavaa. Kun näillä tehoilla kaikki toimii hyvin, miksi tunkea todella tehokasta suoritinta nostamaan hintaa ja kuluttamaan akkua. Näin ollen siis peruskäyttäjälle, jolle ei ole niin väliä, onko puhelimessa tarkin näyttö tai tehokkain suoritin, on Lumia 830 luultavasti parempi vaihtoehto kuin Lumia 930.
Akunkesto ja tallennustila
Kummankaan laitteen akunkesto ei säväytä. Se on kutakuinkin normaalilla tasolla. Lumia 830:n akulla pärjää melko helposti yhden päivän. Kertaalleen jouduin lataamaan Lumia 830:aa kesken päivän – tosin sinä päivänä tuli katseltua toista tuntia TV-sarjoja, mikä kulutti akkua melkoisesti. Yleisesti siis Lumia 830:aa ei tarvitse päivän aikana lataukseen laittaa. Normaalisti iltaisin akkua oli jäljellä noin 20 prosenttia, kun laitoin sen lataukseen.
Lumia 735:n kohdalla on aikalailla samat sävelet. Akku kestää yhden päivän suhteellisen helposti. Sekä Lumia 830:ssa että Lumia 735:ssä on 2 200 milliampeeritunnin akku. Lumia 735:ssä akku kestää ehkä hieman pidempään, mutta suurta eroa laitteiden välillä ei ole. Normaalisti illalla Lumia 735:ssä oli akkua 20-30 prosentin verran.
Olin positiivisesti yllättynyt, kun selvisi, että Lumia 830:ssa on 16 gigatavun sisäinen tallennustila. Se on yllättävän paljon keskiluokan laitteelta. Normaalisti keskiluokassa tallennustilaa on kahdeksan gigatavun verran ja käyttäjä joutuu näin ostamaan lähes aina muistikortin. 16 gigatavun tilan saa kyllä täyteen, jos puhelimeen laittaa paljon musiikkia ja latailee paljon sovelluksia. Sekin on positiivista, että Lumia 830 tukee jopa 128 gigatavun muistikortteja.
Lumia 735:n kohdalla muistikortti tulee luultavasti hankittua. Kahdeksan gigatavun tallennustila täyttyy melko nopeasti, kun siitä on käyttäjälle vapaana vain puolet. Käyttöjärjestelmä haukkaa Lumia 830:n ja 735:n tallennustilasta 3,35 gigatavua – melkein puolet siis Lumia 735:n tallennustilasta. Tähän laittaa vielä päälle esiasennetut sovellukset niin luultavasti neljä gigatavua täyttyy.
Kamera
Lumia 830:ssa on 10 megapikselin kamera, jossa on myös optinen kuvanvakaaja. Optiikan kameraan on tuottanut tuttuun tapaan ZEISS. Kamera on PureView -brändätty ja se kykenee parhaimmillaan Full HD -videokuvaukseen 30 kuvan sekuntinopeudella. Sensorin koko Lumia 830:n kamerassa on 1/3,4 tuumaa. Kameran tukena on LED-kuvausvalo. Lumia 830:n etukamera on VGA-tasoa.
Lumia 735:n takapuolella on 6,7 megapikselin kamera, jossa on Lumia 830:n tapaan ZEISSin optiikka. Takakameran vieressä on LED-kuvausvalo hämäriä olosuhteita varten. Lumia 735:n kameran sensorin koko on myös 1/3,4 tuumaa.
Lumia 735:tä myydään hyvänä selfie-puhelimena. Näin ollen etukamerassa on jopa viisi megapikseliä ja laajakulmalinssin avulla kamera tuottaa normaalia älypuhelinta laajemman kuvan.
Alla on muokkaamattoamia esimerkkikuvia.
Yhteenveto
Voisin sanoa, että Microsoft on melko oikeassa, kun yhtiö kutsuu Lumia 830:aa edulliseksi lippulaivaälypuheliksi. Vielä muutama viikko sitten olisi ollut vaikeampi sanoa tätä, kun laitteen hinta pyöri 360 eurossa. Sillä hinnalla se ei mielestäni ansaitse edullisen lippulaivaälypuhelimen statusta, mutta vajaan 300 euron hinnalla ansaitsee. Varsinkin kun astetta tehokkaampi ja parempi, mutta painavampi ja paksumpi, Lumia 930 maksaa noin 400 euroa. Noin 40 euron erotuksella kannattaa varmasti valita Lumia 930, mutta noin 100 euron erotuksella valintaa kannattaa miettiä enemmän.
Molemmat puhelimet ovat laadukkaasti tehtyjä ja hyvin viimeisteltyjä. Etenkin Lumia 830:n rakenne on hyvin arvokkaan tuntuinen. Se on designiltaan hyvin samanlainen kuin Lumia 930. Suurimmat erot ulkonäössä on takapuolella oleva kameramoduuli. Lumia 830 ja 735 ovat todella jämäköitä puhelimia, jotka tuntuvat mukavalta kädessä.
Lumia 735:n kohdalla hinta ja laatu kohtaavat mielestäni todella hyvin. Se on 200 euron hintainen laite, jossa on laadukas HD-näyttö, hyvät kamerat hintaansa nähden ja jämäkkä rakenne, joka ei ole aivan arkipäivää tässä hintaluokassa. Tähän kun lisätään vielä sisäänrakennettu langaton lataus, niin Lumia 735 on todella kova paketti hintaluokassaan.
Lumia 830:n kohdalla taas laadukkaita kilpailijoita on enemmän. 300 euron hintaluokassa on tällä hetkellä liuta edellisen vuoden lippulaivaälypuhelimia, jotka ovat edelleen varsin päteviä laitteita. Esimerkiksi Nexus 5, Samsung Galaxy S4 ja LG G2 ovat tällä hetkellä noin 300 euron hintaluokassa. Jokaisessa näissä on tehokkaampi suoritin, tarkempi näyttö ja suurempi akku kuin Lumia 830:ssa. Kannattaa siis varmasti tarkistaa useat kilpailijat, jos harkitsee Lumia 830:n ostoa.
Aina kun puhutaan Windows Phonesta, puhutaan myös Windows Phone Storen heikosta sovellusvalikoimasta. Se on kokoajan paranemaan päin, mutta esimerkiksi uusimpia pelejä saa melko pitkään sille odotella – jos ne ylipäätään saapuvat alustalle. Itselle sovellusvalikoima ei kuitenkaan ollut ongelma, koska pelailu älypuhelimella jää suhteellisen vähäiseksi. Varsinkin suomalaiselle Windows Phonen sovellustarjonta on varsin hyvä. Lähes kaikki tärkeimmät perussovellukset löytyvät Windows Phonelle – tosin monet ovat toiminnaltaan heikompia kuin Android- tai iOS-versiot ja Windows Phonen versiota ei päivitetä yhtä tiheään.
Windows Phonen etu on kuitenkin sen yksinkertaisuus ja sulavuus. Windows Phonea on ainakin omasta mielestäni miellyttävä käyttää. Tämä on kuitenkin vain mielipide ja jokainen tietää itse, mistä käyttöjärjestelmästä pitää. Jokaisella käyttöjärjestelmällä on omat vahvuutensa. Lisäksi mielestäni Androidia ei voi verrata yhtenä käyttöjärjestelmänä, koska lähes jokaisella valmistajalla on oma käyttöliittymä Androidin päällä, mikä muuttaa käyttöjärjestelmää melkoisesti.
Windows Phonen suurimpia etuja on se, että se toimii sulavasti myös heikommilla tehoilla. Niin kuin aiemmin sanoin, en huomannut peruskäytössä eroa Lumia 930:n ja 830:n välillä. Myös Snapdragon 200:lla varustettu Lumia 530 toimii sulavasti, vaikka tehoa ei ole lähellekään niin paljoa kuin 400-500 euron Windows Phoneissa.
Lopputulos on siis se, että voin hyvillä mielin suositella kumpaakin laitetta – varsinkin jos hankinnan alla on Windows Phone -älypuhelin. Etenkin Lumia 735 loistaa hintaluokassaan ja Lumia 830 on myös kova luu – etenkin hyvän ja laadukkaan designinsa ansiosta.
Lumia 830
Hyvää:
- Laadukas ja jämäkkä rakenne
- Kameran kuvanlaatu
- Näyttö
- Windows Phone 8.1:n sulavuus ja helppokäyttöisyys
- 16 gigatavun tallennustila
- Langaton lataus vakiona
Huonoa:
- Hinta, 300 eurolla saa monia viime vuoden Android-lippulaivaälypuhelimia
- Kameran ajoittainen hidastelu
- Kuulokkeita ei toimiteta paketin mukana
Lumia 735
Hyvää:
- Näyttö (200 euron hintaluokassa)
- Laadukas ja jämäkkä rakenne
- Windows Phone 8.1:n sulavuus ja helppokäyttöisyys
- Langaton lataus vakiona
- Etukamera
- Kameroiden laatu yleisesti tässä hintaluokassa
- Hinta
Huonoa:
- Näytön PenTile -matriisi tekee kuvasta epätarkemman
- Fyysisen kameranäppäimen puute
- Vilkaisunäytön uupuminen
- Paketin mukana ei toimiteta kuulokkeita tai USB-kaapelia
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »