Honor 6 on tuore halvemman hintaluokan älypuhelin Huaweilta. Yhtiö haluaa kuitenkin brändätä laitesarjan jatkossa omana tuotteenaan, eli Huaweita ei laitteen yhteydessä mainita lainkaan. Honor 6 lanseerattiin Eurooppaan lokakuun lopulla, jolloin Mobiilin toimituskin otti laitteeseen nopean ensikosketuksen. Nyt on kuitenkin tullut aika syväluotaavammalle arvostelulle. Honor 6 koostuu paperilla seuraavista osista ja ominaisuuksista:
- Mitat: 139.6 x 69.7 x 7.5 millimetriä
- Paino: 130 grammaa
- Näyttö: 5 tuuman näyttö 1920 x 1080 pikselillä
- Järjestelmäpiiri: Hisilicon Kirin 920, jossa neljä 1,7 gigahertsin Cortex-A15-ydintä ja neljä 1,3 gigahertsin Cortex-A7-ydintä
- Muisti: 3 gigatavua RAM-muistia ja 16 gigatavua sisäistä tallennustilaa (laajennettavissa microSD-kortilla)
- Akku: 3100 milliampeerituntia
- Kamerat: 13 megapikselin takakamera, 5 megapikselin etukamera
- Yhteydet: Bluetooth 4.0, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, 4G LTE Cat.6, NFC joissain malleissa, mutta ei Suomessa myytävässä
- Käyttöjärjestelmä: Android 4.4 Kitkat / Huawei Emotion UI 2.3
Honor 6:n kantava ajatus on tarjota tinkimätöntä suorituskykyä verrattain halpaan hintaan. Puhelin maksaa 299 euroa ja se kilpailee siis selkeimmin OnePlus Onen kanssa. Toinen vertailukohta on Huawein laadukkaampaan rakenteeseen panostava Ascend P7, joka ikänsä puolesta alkaa lähestyä samaa hintaluokkaa. Ainakin nämä puhelimet tullaan siis pitämään mielessä arvostelun edetessä.
Arvostelu jakaantuu tällä kertaa kahteen osaa. Tässä artikkelissa selvitetään sekä ulkoiset että sisäiset avut. Seuraava artikkeli taas pyhitetään kameralle ja esimerkkikuville. Lopuksi koostamme vielä huomiot yhteen selkeään pakettiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Design ja ulkoinen laatutuntuma
Honor 6:n ulkoinen olemus käytiin jo melko kattavasti läpi ennakkoartikkelissa, mutta kerrataan silti tärkeimmät huomiot. Designiltaan kyseessä on yksinkertainen laite, joka on saatavilla sekä mustana että valkoisena. Honor 6 ei eroa välttämättä edukseen muista markkinoiden puhelimista, mutta siinä ei ole myöskään rasittavia kauneusvirheitä. Se ei innosta eikä ärsytä.
Honor 6:n etu- ja takapaneeleja peittää lasia jäljittelevä peite, joka tuntuu hyvältä mutta kerää kevyttä kulumaa varsin helposti. Muilta osin kuori on muovia. Kylkiä peittää lähes kaikilla puolilla harmaa, harjatun teräksen näköiseksi tyylitelty somiste. Näissä laitteen hinta näkyy selkeimmin, sillä kevyt muovi tuntuu kieltämättä hieman halvalta. Samalla laitteen rakenne on kuitenkin jykevä, eli sen rikkoontuminen ei erityisesti huoleta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Muovisen rakenteensa ansiosta laite on kevyt. Lisäksi sen pyöreät kulmat ja kylkiä pyöristävät somisteet tekevät siitä miellyttävän pidellä. Näiltä osin laitteen käyttö on siis mukavaa, vaikka premium-fiilis jääkin uupumaan. Lasia jäljittelevä takakuori on myös hieman liukas.
Henkilökohtaisena huomiona on sanottava, että viisituumainen näyttö on aika lailla täydellinen älypuhelimelle. Yhden käden käyttö ei ole tässä koko luokassa enää ihanteellista, mutta onnistuu kuitenkin tarvittaessa. Varsinkin, kun Huawein puhelimissa voi hyödyntää tärkeimpien ominaisuuksien saavuttamiseen näytölle vapaasti sijoiteltavaa kelluvaa painiketta. Samalla näyttö on kuitenkin sen verran kookas, että mediasisällön katsominen on miellyttävää.
Painikkeet löytyvät tuttuun Huawei-tapaan laitteen oikealta sivulta. Molemmissa on karhea tekstuuri, joten ne erottuvat sileästä kyljestä helposti. Ylälaidan äänenvoimakkuuden säädin myös napsahtaa kiitettävästi.
Hämmentävästi sen alla sijaitseva virtapainike jää palautteen suhteen heikoksi suoriutujaksi. Herkkyys on hyvä ja painallukset rekisteröityvät vaivatta, mutta sormen kulmasta riippuen palaute jää usein täysin saamatta, mikä aiheuttaa vaistomaisia ja pian turhaksi paljastuvia kaksoispainalluksia. Painike ei ole käyttökelvoton ja tuntuman puutteeseen tottuu, mutta asia harmittaa silti, varsinkin aluksi. Ero volyymi- ja virtapainikkeiden välillä on sen verran suuri, että kyseessä voi hyvinkin olla kappalekohtainen vika. Tätä en ilman toista laitetta voi kuitenkaan todentaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Näyttö
Honor 6:n näyttö ei jätä juurikaan toivomisen varaa. Tarkkuus on erittäin kiitettävä, väritoisto komeaa katsottavaa ja kirkkautta riittää tarvittaessa hyvinkin valoisiin olosuhteisiin. Lisäksi näytön katselukulmat ovat varsin laajat. Eritoten hinnan huomioon ottaen kyseessä on todella laadukas paneeli.
Käyttöliittymä
Honor 6:ssa on Android 4.4.2:n pohjalle rakentuva EMUI 2.3 -käyttöliittymä. Kyseessä on raikas ja varsin kevyesti puhtaasta Androidista muokattu ratkaisu, jonka erikoisin piirre muihin Android-versioihin verrattuna on sovellusvalikon puute. Sen sijaan kaikki sovellukset elävät kotiruuduilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kyseessä on edelleen kaksiteräinen miekka. Mikäli sovelluksiaan ei jaksa järjestää, lähtee kotiruutujen sekasorto helposti hanskasta. Hetken oman mielen mukainen kansiointi saattaa kuitenkin asiat mallille, jossa niiden ylläpitäminen on helppoa. Eritoten pidän siitä, että sovellukset voi poistaa laitteesta täysin raahaamalla ne kotiruudulla roskakoriin. Kaikki, mikä auttaa käyttäjää välttämään asetusvalikossa seikkailun, on hyväksi.
Toimituksemme kohtasi EMUI-käyttöliittymän viimeksi Huawei Ascend P7 -arvostelun aikaan. Pääasiassa kaikki toimii täysin samoin, mutta joitakin pieniä eroja kuitenkin on. P7:ssä loistaneet valmiit teemat ovat jälleen läsnä, mutta jostain syystä niitä on tarjolla vain kolme. Uskon kuitenkin, että tulevat päivitykset tuovat lisää vaihtoehtoja.
Lisäksi ilmoituspalkki on nyt jaettu kahtia. Ylälaidan oikealta puolelta pyyhkäisemällä pääsee käsiksi pika-asetuksiin ja vasemmalta taas ilmoituksiin. Toki osioiden välillä voi vaihtaa vapaasti myös valikon ollessa vedettynä alas. Henkilökohtaisesti pidän enemmän siitä, että tärkeimmät pika-asetukset ja ilmoitukset ovat nähtävissä samalla kertaa. Honor 6:n ratkaisu alkaa kuitenkin toimia paremmin ajan kanssa, kun toimintojen jako tarttuu selkärankaan.
Suorituskyky ja akkukesto
Honor 6:n ehdottomia valttikortteja ovat sen tehot. Kahdeksanytiminen suoritin ja varsin runsas RAM-muistin määrä takaavat, ettei puhelin yski kovemmassakaan käytössä.
Ero esimerkiksi Ascend P7:ään on huomattava. Perinteinen sovellussurffaus sujuu kuin vettä vain, enkä ole todistanut puhelimen hidastelevan tällaisessa käytössä vielä koskaan.
Honor 6 on kuitenkin testiaikana käynnistänyt itsensä pari kertaa uudelleen kesken käytön. Selvästi vasta julkaistun puhelimen ohjelmistossa on vielä joitain pikkubugeja korjattavana. Tapaukset ovat olleet harvinaisia ja hoituvat nopeasti, mutta katkaisevat toki laitteen käytön ikävästi. Toivottavasti tulevat käyttöjärjestelmäpäivitykset parantavat Honor 6:n luotettavuutta tällä alueella.
Perussovellusten kierrättämisen lisäksi laite kykenee myös raskaiden 3D-pelien pyörittämiseen. Esimerkkinä annettakoon vastikään julkaistu World of Tanks Blitz -verkkomoninpeli, joka toimii Honor 6:lla hienosti.
OnePlus One -puhelin tarjoaa Honor 6:n verrattuna perinteisemmän Snapdragon-järjestelmäpiirin, joka on kellotaajuudeltaan tehokkaampi. Honor 6:n hinnalla voi siis saada OnePlussalta vielä hieman paremmalla suorituskyvyllä ja 64 gigatavun tallennustilalla varustetun laitteen – mikäli One-puhelimen onnistuu saamaan käsiinsä. Tehojensa puolesta myös Honor 6 riittää kuitenkin varmasti kovallekin käyttäjälle.
Akkukestoltaan Honor 6 on varma perussuorittaja. Akku kestää yhden päivän hieman kovempaakin käyttöä, mutta innokkaat peli- ja leffafanit joutuvat kyllä pitämään laturia mukana välilatauksia varten. Videoita voi kuitenkin katsoa yhdellä latauksella tauotta lukuisia tunteja. Sonyn uusista Xperia Z3 -puhelimista jäädään siis jälkeen, mutta ala-arvoinen akkukesto ei missään nimessä ole. Varsinkin, kun tiukoissa tilanteissa puhelimen voi kytkeä tehokkaaseen Ultra-virransäästötilaan, joka kytkee kaiken paitsi puhelut ja viestit pois käytöstä.
Toistaiseksi puhelin on siis ollut paljolti positiivinen kokemus, paria kaatumistapausta lukuunottamatta. Arvostelun toisessa osassa testaamme, millaisia valokuvia ja videopätkiä Honor 6:lla saa aikaiseksi.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »