Otetaanpas tämä heti alkuun pois kuljeksimasta: Applen iPad Air 2 saattaa hyvinkin olla markkinoiden paras tabletti tällä hetkellä. Makuja ja tarpeita on tietysti erilaisia, eli aivan kaikille se ei ole paras vaihtoehto, mutta keskivertokäyttäjälle kyllä. Se, että iPad Air 2 saattaa olla markkinoiden paras, ei kuitenkaan tarkoita, etteikö se voisi olla parempikin. Lisäksi, valitettavasti, samalla voidaan todeta, että taulutietokoneiden eli tablettien kehitys ehkäpä hakee hieman suuntaa tällä hetkellä.
Apple käytännössä loi tabletit vuonna 2010. Missään nimessä ei ensimmäinen iPad ollut kaikkien aikojen ensimmäinen taulutietokone, mutta kokonaisuus oli sen verran erinomaiseksi hierottu, että suuri yleisö kiinnostui ja moni huomasi yllättäen ”tarvitsevansa” tabletin. Ennen iPadiä monet olivat innoissaan miniläppäreistä. Itse asiassa Applenkin arveltiin esittelevän kosketusnäytöllä varustetun miniläppärin, mutta sen sijaan yhtiö tiputti laitteesta fyysisen näppäimistön ja pakkasi kokonaisuuden kohtuullisen pieneen ja kevyeen pakettiin, jota oli miellyttävä käyttää. Suuren yleisön silmissä syntyi uusi tuoteryhmä, joka soveltui erinomaisesti median kuluttamiseen ja vähäisemmissä määrin myös tuottamiseen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ensi tammikuussa tulee kuluneeksi viisi vuotta ensimmäisen iPadin julkaisusta, ja tuona aikana markkinoille on ilmestynyt jos jonkinlaista taulutietokonetta. On nähty isoja ja pieniä, hyviä ja huonoja, halpoja ja kalliita. Applen laitteet ovat aina kuuluneet niihin parempiin ja kalliimpiin, ja jo kahden vuoden ajan iPadiäkin on ollut tarjolla kahdessa eri koossa. Viime vuonna Apple esitteli täysin uudistetun iPad Airin sekä iPad mini Retinan, joka ehkä hieman yllättäenkin sai saman järjestelmäpiirin kuin Air. Tänä vuonna iPad minin kolmosversio sai surullisen mitättömiä päivityksiä, lähinnä sormenjälkitunnistimen ja uuden värivaihtoehdon. iPad Air sen sijaan sai perusteellisemman päivityksen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
iPad Air 2 on 1,4 millimetriä edeltäjäänsä ohuempi, noin 30 grammaa kevyempi ja roimasti tehokkaampi. Käyttöjärjestelmänsä osalta Air 2 ei silti saanut erityisen merkittäviä uudistuksia. iOS 8.1 toi toki tullessaan useita parannuksia iOS 7:ään nähden, mutta esimerkiksi huhuttu jaetun ruudun moniajo jäi edelleen puuttumaan. Peruskäytössä Air 2 on hyvin pitkälti vastaava kuin edeltäjänsä, eikä useimpien sovellusten kohdalla käytettävyydessä ole mitään eroa aiempaan. Niinpä viime vuonna Airin ostaneella ei juurikaan ole syytä vaihtaa uudempaan malliin. Apple ei ilmeisesti yritäkään Air 2:lla tai mini 3:lla saada vanhoja asiakkaita päivittämään, vaan hakee tableteilleen edelleen uusia ostajia. Tältä kannalta ajateltuna Air 2 ja mini 3 ovat varsin päteviä laitteita.
Hintaa pätevillä laitteilla toki on. iPad Air 2:n hinnat alkavat 509 eurosta, jolla saa 16 gigatavun tallennustilalla varustetun Wi-Fi-mallin. Mobiilidatayhteys lisää hintaa 120 euroa ja tallennustilan nosto 64:än tai 128 gigatavuun nostaa hintaa vastaavasti sadalla tai kahdellasadalla eurolla, eli kalleimmillaan Air 2 maksaa 829 euroa. Aiemmin valikoimissa olleita 32 gigatavun versioita ei Air 2:sta ole tarjolla, eli tallennustilan lisäys on aiempaa edullisempaa. Muistikorttipaikkaa iPadissä ei edelleenkään ole, eikä sellaista kannata tulevaisuudessakaan odottaa näkevänsä.
9,7-tuumaisen näytön resoluutio Air 2:ssa on sama kuin muissakin Retina-näytöllisissä iPadeissä, eli 2048×1536, pikselitarkkuus on 263 pikseliä tuumalla, näyttö on tyypiltään LED-taustavalaistu IPS ja tukee edelleenkin monen sormen kosketuseleitä. Pituus ja leveys ovat samat kuin edeltäneessä Airissa, eli 240×169,5 millimetriä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kuten edellä mainittiin, Air 2 on noin kolmekymmentä grammaa edeltäjäänsä kevyempi. Wi-Fi-mallilla massaa on 437 grammaa ja LTE-versiolla seitsemän grammaa enemmän. iPad mini 2:een tai 3:een verrattuna eroa on edelleen sata grammaa, minkä kyllä huomaa, kun laitetta pitelee yhdellä kädellä. Positiivista kuitenkin on, että Air 2 on edeltäjäänsä kevyempi. Positiivista ei ole, että keveyden kustannuksella on uhrattu akkukestoa. Testeissä Air 2 on jäänyt alkuperäisestä Airista esimerkiksi videotoistossa jopa pari tuntia. Omassa testikäytössäni en huomannut ongelmia akkukeston kanssa, ja laitteella pääsee kyllä luvattuun yli kymmenen tunnin käyttöaikaan. Silti on harmillista, että Applen valitsi uutuuteen aiempaa pienemmällä kapasiteetilla varustetun akun. Pienemmän akun lisäksi Air 2 tuntuu keventyneen myös kotelointinsa osalta. 1,4 millimetriä pois paksuudesta on aika paljon. Osan ohennuksesta tuo ensimmäistä kertaa iPadeissä käytetty laminoitu näyttö, eli näytön ja etupaneelin välistä on karsittu ilmarako, jolloin kuva näyttää piirtyvän kauniisti suoraan lasin pintaan.
Laitetta käyttäessä varsin nopeasti käy ilmi, että myös rakenteita laitteen sisällä on ohennettu.Laite ei käsissä tunnu yhtä tukevalta kuin alkuperäinen Air, ja laitteen takakansi värisee selvästi kun kaiuttimista ääntä kantautuu. Tämä värinä syö aika paljon premium-tuntumaa hintavalta tabletilta. Lisäksi käyttäjien raportoimat häiriöt näytössä ovat aivan todellisia. Testilaitteessa häiriöitä ilmenee muutamissa kohdissa hieman voimaa käyttämällä. Häiriöiden laajuus ja herkkyys tuntuu olevan laitekohtaista, mutta itse olen tähän mennessä käpistellyt viittä laitetta, joista kaikissa on häiriöitä esiintynyt. Testilaitteessa häiriöiden esiin saaminen vaatii hieman voimaa, mutta ei siltikään mitään erityisen väkivaltaista vääntelyä. Erään myymälän esittelylaite sen sijaan esitteli häiriöitä pelkällä takakannen naputtelulla, ja lähes koko näytön korkeudelta. Häiriöt esiintyvät pystysuunnassa näytön oikealla laidalla, muutaman senttimetrin etäisyydellä näytön reunasta. Laitteen akku sijaitsee etupuolelta katsoen vasemmalla, kun taas oikealla puolella sijaitsee emolevy, jonka piirit tai komponentit siis ilmeisesti ottavat kontaktia näytön alapinnan kanssa. Vaiva ei juurikaan ilmene arkikäytössä eikä todennäköisesti aiheuta isompia ongelmia pidemmälläkään aikavälillä, mutta joka tapauksessa kyseessä on vaiva, jota ei saisi ilmetä tämän hintaluokan laitteessa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Muuten laite kyllä tuntuu miellyttävältä. Viimeistely on hienoa ja materiaalit tuntuvat sormissa hyviltä. Air 2 on saanut näyttöönsä käsittelyn, joka jonkin verran vähentää heijastuksia sekä sormenjälkiä, ja ainakin sisävalaistuksessa näyttöä onkin mukavampi katsella kuin vanhan Airin kiiltävää näyttöä. Marraskuinen sää ei valitettavasti ole antanut mahdollisuutta testata näyttöä aurinkoisella säällä. Täysin kiilloton uusikaan näyttö ei kuitenkaan ole, joten noisin kuvitella, että suorassa auringonpaisteessa näyttö on lähinnä vain hieman vähemmän vaikea lukea kuin vanhemmassa mallissa.
Ulkoisia muutoksia laitteessa ovat ohennuksen sekä yksittäisten mikrofoniasetteluiden lisäksi kotinäppäimeen lisätty sormenjälkitunnistin sekä äänenvoimakkuuspainikkeiden siirtäminen ja sivukytkimen katoaminen. Äänenvoimakkuuspainikkeiden yhteydessä on aiemmissa iPad-malleissa ollut sivukytkin, josta on voinut vaihtoehtoisesti joko vaientaa kaikki äänet tai lukita näytön vaaka- tai pystyasentoon. Nyt tuo kytkin on poissa ja äänettömyyden sekä näytön lukituksen voi näpäyttää päälle näytön alareunasta esiin pyyhkäistävästä ohjauskeskuksesta. Itse olisin mielelläni nähnyt fyysisen kytkimen säilyvän, mutta toki pienellä totuttelulla sen puutteen kanssa oppii elämään. Pieni epäselvyys itselleni on jäänyt, sillä laitteen saa mykistettyä, kun äänenvoimakkuutta pienentävää painiketta pitää hetken pohjassa, mutta en ole varma onko bugi vai ominaisuus se, että ilmoitusäänet kuuluvat silti. Kuitenkin, kun laitteen ohjauskeskuksesta laittaa äänettömälle, eivät ilmoitusäänetkään kuulu.
Sormenjälkitunnistin on toki tervetullut lisä, sillä kyseessä on iPhone 5S-, 6- ja 6 Plus -malleista tuttu Touch ID, joka on paras tunnistin mitä mobiililaitteista tätä nykyä löytyy. Tunnistin lukee sormenjäljen nopeasti ja kulmasta riippumatta, eli tunnistin toimii hyvin myös tablettikäytössä, eikä laitteen tai sormen asennon kanssa tarvitse taitella ylimääräisiä. Sormenjälkitunnistin on eittämättä mukava pieni yksityiskohta, mutta oman kokemukseni perusteella se ei tabletissa ole niin suuri bonus kuin puhelimessa. Kotikäytössä ei tabletin suojaaminen välttämättä ole ensinkään tarpeellista, mutta paljon tabletin kanssa reissaavalle nopea ja helppo lukituksen avaaminen tietysti on hyvä lisä. Lisäksi, jos ja kun Apple Pay joskus laajenee Suomeen asti, voi Touch ID:llä hyväksyä verkkomaksuja. Kauppojen kassoilla maksaminen ei iPad Air 2:lla ymmärrettävästi tule onnistumaan jatkossakaan.
Olisi hienoa, jos Apple toisi iPadiin mahdollisuuden useammalle kuin yhdelle käyttäjätilille, jolloin esimerkiksi perheen lapsille voisi näiden sormenjäljillä avata omat kotivalikot, mutta ainakaan toistaiseksi näin ei ole ollut. Rahamies tai -nainen tietysti ratkaisee ongelman hankkimalla jokaiselle perheenjäsenelle oman tabletin, mutta monessa perheessä edes aikuisten ja lasten erilliset käyttäjätilit voisivat olla hyvä uudistus.
Sisuksiltaan iPad Air 2 on saanut vähintäänkin mukavan päivityksen viimevuotiseen Airiin nähden. Apple on jälleen palannut käyttämään isossa iPadissä iPhonesta eriävää järjestelmäpiiriä. Kun iPhone 6:n ja 6 Plussan A8-piirissä käytetään kaksiytimistä suoritinta 1,4 gigahertsin taajuudella, löytyy iPad Air 2:n A8X-järjestelmäpiiristä kolme paranneltua versiota samoista ytimistä, ja kellotaajuus on nostettu 1,5 gigahertsiin. Toiseksi, kun uusissa iPhone-malleissa käytetään neliytimistä Imagination Techonologiesin PowerVR GX6450 -grafiikkapiiriä, on niitä hieman muokattuina sovitettu iPad Air 2:n A8X-piirille peräti kaksin kappalein, ja ytimiä on yhteensä kahdeksan. Lisäksi iPad Air 2 on lopultakin saanut monen fanin haikaileman lisäyksen käyttömuistinsa määrään. RAM-muistia on nyt kaksi gigatavua. Suorituskyky iPad Air 2:lla on aivan omaa luokkaansa. iOS on perinteisesti ollut varsin sulavasti ja nopeasti toimiva käyttöjärjestelmä, mutta nyt, tehokkaan raudan kanssa se on vielä sulavampi ja nopeampi. Lisätty muistin määrä myös esimerkiksi vähentää selaimen välilehtien uudelleenlataamista. Tehokas rauta ei kuitenkaan pelasta käyttöjärjestelmän bugeilta, sillä laite kaatui ja käynnisti itsensä uudelleen täysin odottamatta, ilman erityisen merkittävältä tuntuvaa rasitusta, kolmesti kolmen viikon testijaksolla. Toivoa sopii, että asia korjaantuu lähiaikoina ilmestyvällä iOS:n 8.1.1-päivityksellä.
Tuntuu jopa oudolta, että uusi iso iPad on niin tehokas, sillä muihin iOS-laitteisiin verrattuna sen suorituskyky on lähes kuin toiselta planeetalta, eikä käyttöjärjestelmä silti tuonut mitään mullistavia uutuuksia, joilla suorituskyvystä otettaisiin kaikki irti. Epäilemättä tehon lisäämiselle on kuitenkin olemassa jokin syy, jonka selviämistä jäämme tässä vaiheessa odottelemaan. Näkisin, että jossain vaiheessa iOS tulee väkisinkin saamaan merkittäviä uudistuksia, jotka vievät iPadin lähemmäksi ”oikeaa” tietokonetta, ja siinä vaiheessa suorituskykyä vaaditaan selvästi enemmän kuin mihin aiemmissa iOS-laitteissa on totuttu. Ehkä Air 2 siis hieman enteilee tulevaa.
Uusien iPad-mallien esittelyn yhteydessä Air 2:n suorituskykyä havainnollistettiin kuvanmuokkaussovelluksilla. Muutoinkin tilaisuudessa asetettiin kuvaukselle varsin paljon painoarvoa, ja toki Air onkin saanut uusitun kameran. Takakameralla saa nyt napsittua kahdeksan megapikselin kuvia ja etukamera tallentaa edelleen 1,2 megapikseliä kerrallaan, mutta nyt aiempaa isomman aukon kautta. Itse en kannata laajamittaista valokuvausta tablettien kanssa ja ärsyttäviä ovat ihmiset, jotka ruuhkaisissa tilanteissa isolla taululaitteella kuvaavat ja samalla blokkaavat näkymän takanaan olevilta. Jos kuitenkin tuntuu siltä, että Pariisin-reissulla parhaan kuvan Mona Lisan edessä olevasta turistimassasta saa juuri isolla tabletilla, tai että perheen nuorimman juniorin syntymäpäivät saa ikuistettua mukavammin taulutietokoneella kuin älypuhelimella tai peräti oikealla kameralla, niin iPad Air 2 tarjoaa edeltäjäänsä enemmän megapikseleitä ja muutenkin parannetun kameran. Kameraa toimii nopeasti ja asiallisten kuvien nappaaminen onnistuu sujuvasti, mutta esimerkiksi huippumallin kännykkäkameroille Applen tabletin kamera ei vertailussa pärjää. Lisäksi salamaa ei iPadin kameroiden yhteydessä edelleenkään ole. Muutamia Air 2:lla napsittuja kuvia löytyy tämän linkin takaa, ja samassa kansiossa on vertailun vuoksi myös vanhalla Airilla otettuja kuvia.
Kuten alussa tuli todettua, iPad Air 2 saattaa hyvinkin olla markkinoiden paras tabletti, mikä ehkä enemmänkin kertoo kilpailun tasosta kuin Applen uutuuden ylivertaisuudesta. iOS on sulava käyttis ja Air 2 tehokas laite, mutta nyt ei kummastakaan oteta aivan kaikkea irti. Lisäksi uutuuden reilu ohennus tuntuu lähinnä naurettavalta, koska laatu kärsii selvästi. Toki laite tuntuu miellyttävältä pyöritellä käsissä, mutta paljon mieluummin valitsisin muutaman millin kymmenyksen paksumman laitteen, jossa olisi parempi akkukesto ja tukevampi kotelointi.
Olen itse mieltynyt enemmän pienempiin tabletteihin, ja siksi tuntuukin hieman surulliselta, että iPad minin päivitys jäi kovin minimaaliseksi. Valmistajan kannalta minin pieni päivitys on ymmärrettävä, sillä viimevuotisen iPad mini Retinan kate oli selvästi pienempi kuin Applen muilla laitteilla, ja tuota katetta halutaan nyt selvästikin nostaa, mutta asiakkaan kannalta päätös on lähinnä aliarviointia.
Kaiken kaikkiaan, vaikka olen saattanut armottomin sanakääntein Air 2:n uudistuksia ja uudistumattomuuksia ruotia, on kyseessä silti erinomainen tabletti peruskäyttöön. Median kuluttaminen, kuten lehtien lukeminen, videoiden ja kuvien katselu, netin ja sosiaalisen median selaaminen, hoituu todella, todella hienosti. iPadeille tarjolla olevat sovellukset ovat ensiluokkaisia ja laite tarjoaa varmasti iloa ja hyötyä pitkään.
Loppuyhteenvetona voisi sanoa, että jos kotoa löytyy jo Retina-näytöllä varustettu iPad, erityisesti viimevuotinen Air, ei uusi Air 2 välttämättä tarjoa mullistavaa uudistusta. Jos ensimmäisen tabletin hankkiminen kuitenkin kiinnostaa tai suunnitelmissa on vaihtaa vaikkapa halpismallista premium-luokkaan, iPad Air 2:a voi vilpittömästi suositella.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »