Mobiili.fin testaukseen saapui tällä kertaa Asuksen kahdeksantuumainen Fonepad 8 -tabletti, joka toimii tarvittaessa myös puhelimena. Aiemmin tänä vuonna testauksessamme kävi kyseisen laitteen sisarmalli Asus Fonepad 7. Tällä kertaa käymme Fonepad 8:n läpi hieman pikaisemmin.
Tässä vielä muistin virkistykseksi Asus Fonepad 8:n tekniset tiedot:
- Kahdeksan tuuman kosketusnäyttö, jonka tarkkuus on 1280×800 pikseliä
- Pikselitiheys: 189 pikseliä tuumaa kohti
- Intelin neliytiminen Atom Z3530 -suoritin 1,33 gigahertsin taajuudella
- Yksi gigatavu RAM-muistia ja 8 gigatavua tallennustilaa
- Käyttöjärjestelmänä Android 4.4 KitKat
- Kahden megapikselin taka- ja 0,3 megapikselin etukamera
- Eteenpäin suunnatut stereokaiuttimet
- Kaksi micro-SIM-korttipaikkaa
- 15,2 wattitunnin akku
- Fyysiset mitat: 120 x 214 x 8,9 millimetriä
- Paino: 328 grammaa
- Hinta: 229 euroa, tulee saataville joulukuussa
Asus Fonepad 8:aa on vaikea ajatella puhelimena. Se on niin iso, että sen mieltää väkisinkin tabletiksi – ja sitähän se on myös. Fonepad 8:n erikoisuutena on sen kaksi micro-SIM-korttipaikkaa ja tuki normaaleille äänipuheluille ja tekstiviesteille. Kuitenkin testijakson aikana ainoat puhelut, mitä laitteella tein, olivat testipuheluita.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Minun oli tarkoitus kokeilla Fonepad 8:aa puhelimeni korvaajana, mutta se osoittautuikin hankalaksi. Taskuun kahdeksantuumainen tabletti ei sujahda, joten en tiennyt, kuinka olisi saanut järkevästi kuljetettua Fonepadia. Puhelimeksi se ei sovi ainakaan allekirjoittaneelle. Se on vain yksinkertaisesti liian iso.
Perustabletti hyvillä kaiuttimilla
Normaaliksi kahdeksantuumaiseksi tabletiksi Fonepad 8 soveltuu taasen hyvin. Sen näyttö on suhteellisen tarkka, joskin yksittäiset pikselit kykenee erottamaan näytöltä, jos sitä katsoo lähempää. Värientoisto onnistuu mallikkaasti eikä katselukulmissa ole valittamista. Näyttö on toteutettu IPS LCD -tekniikalla. Välillä Fonepadilla oli ongelmia reagoida kosketukseeni, mutta en tiedä, johtuiko se näytöstä vai jostain muusta. Joka tapauksessa välillä näyttö reagoi kosketukseen viiveellä tai ei ollenkaan. Näitä tapauksia oli kuitenkin suhteellisen harvakseltaan, joten käyttökokemusta se ei mahdottomasti huonontanut.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Fonepadin järjestelmäpiiri on halvemman luokan Intelin suoritin, joten mistään huipputehokkaasta laitteesta ei ole kyse. Pääasiassa Intelin suoritin pyöritti laitteen käyttöjärjestelmää mallikkaasti. Joissain kohdissa laite pätki eivätkä kaikki siirtymiset, esimerkiksi aloitusnäytöstä sovellusvalikkoon, eivät sujuneet kovinkaan sulavasti. Myös raskaammissa peleissä Fonepadilla oli välillä ongelmia.
Asus on sijoittanut laitteen etuosaan stereokaiuttimet, joihin on lätkäisty SonicMaster -brändäys – niin kuin moniin muihinkin Asuksen laitteisiin. Kaiuttimet ovat hyvälaatuiset ja niistä lähtee yllättävän paljon potkua – tosin maksimivoimakkuudella joillain taajuuksilla on havaittavissa rätinää, mutta testijakson aikana ei tullut tilannetta, jossa maksimivoimakkuutta olisi tarvittu – aina riitti noin 50 prosenttia maksimeista. Fonepadilla oli mukava katsella elokuvia ja sarjoja, koska äänentoisto oli kunnossa ja kahdeksantuumainen näyttö on mielestäni passeli, kun katsoo lähietäisyydelta ohjelmia.
Vaikka hintaa Asuksen tabletilla ei ole paljoa, on se todella jämäkkä paketti. Se ei nitise väänneltäessä ja se tuntuu mukavalta kädessä. Kumimainen takaosa tuntuu kädessä nahkealta ja pysyy hyvin kädessä. Joskin todella kuivilla käsillä se saattaa olla paikoin liukas. Laitteen fyysiset näppäimet ovat sijoitettu oikeaan laitaan ja näppäinten tuntuma on hyvä. Fonepadin vasemmasta laidasta löytyy taasen luukku SIM-korttipaikoille ja microSD-korttipaikalle. Luukku tuntui hyvin irtonaiselta. Kun jouduin luukun muutamaan kertaan avaamaan, joka kerralla tuntui, että luukku irtoaa – näin ei onneksi käynyt.
Fonepadissa on myös kaksi kameraa. Kameroiden laatu on yhdellä sanalla sanoen surkea. Takakamerassa lienee kaksi megapikseliä ja etukamerassa 0,3 megapikseliä. Etukameralla videopuhelut ja satunnaiset kuvat onnistuvat hyvin, mutta takakameran laatu on todella surkea. Niiden värit ovat epäluonnolliset ja jokaisessa tilanteessa kuviin muodostui paljon rakeilua. Toisaalta tabletti ei ole mikään optimaalinen kuvauslaite, joten sikäli ymmärrän, ettei Asus ole panostanut takakameraan. Mielestäni Asus olisi voinut jättää takakameran kokonaan pois laitteesta ja hilata hintaa vielä vähän alemmaksi, koska en usko, että juuri kukaan takakameraa tulee montaa kertaa käyttämään.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Fonepad 8:n akunkesto on mielestäni normaalilla tasolla. Satunnaisella käytöllä, johon kuului internetin selailua, videoiden katselua YouTuben ja Netflixin kautta, pelailua ja musiikin kuuntelua, akku kesti aina muutaman päivän. Ahkerammalla käytöllä akku loppui jo toisen päivän aikana.
Käyttöjärjestelmänä laitteessa toimii Android 4.4 KitKat. Sen päälle Asus on laittanut oman käyttöliittymänsä. Asus ei ole Samsungin tavoin muuttanut alkuperäistä Androidia yhtä paljoa, mutta ero on kuitenkin selvä. Ulkonäkö on muuttunut melko paljon ja samalla se on muuttunut varmasti raskaammaksi. Joka tapauksessa pääasiassa käyttöliittymä toimii mallikkaasti ilman suurempia jämähtelyjä. Monet siirtymäanimaatiot pätkivät hieman eivätkä ne ole sulavia.
Monet Android-valmistajat ovat poistaneet widget-valikon sovellusvalikon vierestä, mutta Asuksen käyttöliittymässä se on ainakin toistaiseksi. Ylhäältä vedettävässä valikossa on asetuksia joka lähtöön. Ylälaidassa on kolme eri painiketta, joista pääsee laitteen asetuksiin, valikon pika-asetuksiin tai ilmoituksiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kenelle tämä sitten sopii?
Asus Fonepad 8 on hyvin ristiriitainen laite. Perustabletiksi se soveltuu hyvin ja itsekin käytin sitä vain tablettina. Plussaa on toki myös tuki mobiiliverkkoyhteyksille, koska tässä hintaluokassa ei paljoa ole SIM-korttipaikalla varustettuja tabletteja.
Itselleni Fonepad 8 ei sovi – ainakaan puhelimeksi. Tablettiakin hankkiessa katsoisin muita kahdeksantuumaisia vaihtoehtoja. Fonepad 8 voisi sopia mielestäni paremmin ”laukkuihmisille.” Nimittäin laukkuun Fonepad 8 sujahtaisi mukavasti eikä suurempia ongelmia kuljetuksen kanssa tulisi. Taskuun Fonepad 8 ei kovin mukavasti mene – ei myöskään ainakaan oman pukuni povitaskuun.
Fonepad 8 on sen verran painava ja kookas, että pidempien puheluiden puhuminen kannattaa hoitaa mieluummin mikrofonillisten kuulokkeiden kautta. Nopeat puhelut toki onnistuvat helposti pelkän Fonepadin kautta.
Henkilökohtaisesti hankkisin mieluummin tabletin ja älypuhelimen erikseen kuin ostaisin Fonepad 8:n. Toki jos haluaa tabletin, jolla voi myös soittaa ja korvata puhelimen, kannattaa ehdottomasti Fonepadia käydä kokeilemassa kaupassa. Nimittäin kilpailijoita Fonepadilla ei juurikaan ole. Jos vaadit raakaa tehoa ja tarkan näytön, kannattanee sinun jättää Fonepad 8 kauppaan.
Markkinoilla on myös Fonepad 7, joka on lähes vastaava laite kuin Fonepad 8, mutta pienemmällä näytöllä. Kokoeroa laitteilla ei ole paljoa. Tabletit ovat yhtä leveitä, Fonepad 8 on astetta ohuempi ja Fonepad 7 on noin 1,5 senttiä lyhyempi.
Kokonaisuudessaan Fonepad 8 on siis kelpo laite, joka ei kuitenkaan itselleni oikein sovi. Fonepad 8 löytää varmasti oman käyttäjäkuntansa, mutta se tuskin myy useita miljoonia kappaleita – tuskin edes useita satoja tuhansia. Fonepad 8 soveltuu hyvin normaaliksi kahdeksantuumaiseksi tabletiksi, joka tukee niin 3G-verkkoja, puheluita kuin tekstiviestejäkin. Jollekkin tämä voisi sopia aina yhteydessä olevaksi tabletiksi, jolla voi tarpeen tullen soittaakin. Esimerkiksi jos käyttäjällä on samaan liittymään kaksi SIM-korttia, voi hän huoletta jättää puhelimensa kotiin ja ottaa vain tablettinsa mukaan.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »