Yksityisten ihmisten oikeuksia verkossa puolustava Electronic Frontier Foundation (EFF) on arvioinut yhteensä lähes 40 suosittua viestintäsovellusta niiden turvallisuuden perusteella. Arviointi tuo hyvin esille, kuinka haavoittuvaisia viesintäsovellukset saattavat olla, siitäkin huolimatta, että ihmiset saattavat niiden välityksellä lähettää hyvinkin arkaluontoista tai arvokasta tietoa. Jotkin palvelut saattavat mainostaa itseään turvallisina, olematta kuitenkaan erityisen hyvin salattuja.
Arvioinnissa otettiin huomioon seitsemän tekijää, kuten että liikkuuko data sovellusten välillä salattuna, pääseekö palveluntarjoaja sisältöön käsiksi, voiko muiden käyttäjien henkilöllisyydestä varmistua tai onko sovellusten käyttämä koodi riippumattomien osapuolten arvioitavissa heikkouksien varalta. Tarkastelluista 39 sovelluksesta ja palvelusta kaikkiaan kuusi läpäisi kaikki seitsemän arviointikohtaa. Nämä kuusi sovellusta olivat ChatSecure, CryptoCat, Signal/Redphone, Silent Phone, Silent Text ja TextSecure, jotka ovat kaikki erityisen turvalliseen viestintään suunniteltuja sovelluksia. EFF arvioi Applen iMessage- ja FaceTime-palvelut parhaiksi vaihtoehdoiksi suurelle yleisölle, joskin molemmat saattavat olla haavoittuvaisia hienostuneesti toteutetuille täsmäiskuille.
Monet sovellukset, kuten Googlen Hangouts, Facebookin viestikeskustelut, Snapchat ja WhatsApp eivät salaa viestien sisältöä niin, ettei palveluntarjoaja pääsisi niihin käsiksi. Jotkin palvelut, kuten Mxit, QQ ja Yahoo Messengerin työpöytäversio eivät salaa viestejä millään tavalla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
EFF kampanjoi tällä hetkellä verkossa tapahtuvan viestinnän paremman salaamisen puolesta, ja toivookin, että sen nyt julkaisema arviointitaulukko innostaisi palveluntarjoajia parantamaan viestinnän turvallisuutta ja kisailemaan kärkisijoista arviointitaulukossa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »