Seurasin suurella mielenkiinnolla Applen eilisiltaista julkistustilaisuutta, jossa päivänvalon näkivät iPad Air 2 ja iPad mini 3. Petyin lopulta reippaasti.
Viime vuonna yllätyin positiivisesti, kun iPad mini Retina sai saman järjestelmäpiirin ja näytön resoluution kuin isompi Air. Mielestäni sen enempää puhelimissa kuin tableteissakaan ei koon pitäisi sanella muita ominaisuuksia, kuten vaikkapa suorittimen tehoa. Luonnollisesti pienempään kokoon ei saada esimerkiksi isoa akkua mahtumaan, ja toisaalta pienemmällä ruudulla voi siitä näytön resoluutiosta tinkiä, tarkkuuden silti kärsimättä. Kuitenkaan muilta osin en hyväksy sitä ajatusta, että pienemmän laitteen ostajan pitäisi tinkiä tehosta tai ominaisuuksista. Siksi Retina-mini, eli iPad mini 2 osui aivan nappiin. Nyt on tilanne toinen.
Hyvin vähän on viimevuotisten mallien omistajilla tarvetta nyt päivittää. iPad mini 3:ssa uutta ovat sormenjälkitunnistin sekä yksi uusi värivaihtoehto. Sormenjälkitunnistin tablettiin on mielestäni enintään ”ihan kiva”, eikä missään nimessä yhtä ratkaiseva mukavuus kuin puhelimessa. Mikäli 16:n tai 32 gigatavun tallennustila riittää, ei ole mitään järkeä maksaa sitä sadan euron erotusta, joka mini 3:n ja mini 2:n välillä on. Surullista, joskin varmasti tarkkaan laskelmoitua on, että isommat tallennustilat, 64 ja 128 gigatavua, ovat tarjolla vain uuteen versioon. Nähtäväksi jää, pysyykö mini 2 valikoimissa vai myydäänkö nyt vain vanhat varastot loppuun.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Jos iPad mini 3:n päivityksen heikkous on selvästi nähtävissä, niin jossain määrin petyin myös isompaan iPad Air 2:een. Ymmärrän tietysti, että ohuus näissä laitteissa on silkkaa seksiä, ja kaupassa esittelylaitteita hypistellessä tulisi tietysti valittua se ohuempi ja (nimellisesti) kevyempi versio, mutta aivan hirveästi uusia juttuja ei päivitys käyttäjälle tuonut. Missä viipyy se huhuttu jaetun ruudun moniajo? Uudet kamerat saivat osakseen paljon hehkutusta ja ilmeisesti laitteessa riittää hyvin potkua kuvien ja videoiden käsittelyyn, mutta minä kun hieman jopa inhoan ajatusta tabletilla kuvaamisesta. Jotain ”tablettimaisempaa” uudistusta olisin kaivannut.
Sitten on tietysti se ohuus. Uusi Air 2 on 1,4 millimetriä edeltäjäänsä ohuempi. Ensimmäiseksi tulee mieleen uusien iPhone-mallien bendgate, ja seuraavaksi mieleen nousee akkukesto. Toiminta-ajan luvataan uutuudella olevan saman kuin edeltäjälläänkin. Olisiko akkukestoa saatu pari tuntia lisää, jos laite olisi ohentunut vaikka vain millimetrin?
Mikä pahinta, tämä iPadien mielestäni vaisuksi jäänyt päivitys ei ole ainoa väsymisen merkki tablettimarkkinoilla. Mielessäni toivoin kesällä, että Samsungin Galaxy Tab S:t olisivat jollain tavalla räjäyttäneet tajunnan ohuudella, keveydellä, tehokkuudella ja erinomaisilla näytöillä, mutta niiden suurimpana ongelmana on Samsungin TouchWiz-käyttöliittymä, joka imee kaiken ilon muuten oivallisten tablettien käytöstä. Seuraavaksi asetinkin toivoni uuteen Nexus-tablettiin, mutta jostain, ehkä hieman selittämättömästä syystä HTC:n Nexus 9 jättää minut kylmäksi. Viime vuonna julkaistu päivitysversio Nexus 7:stä oli mielestäni kerrassaan nerokas, sopivan pieni mukana kuljetettavaksi, hyvällä näytöllä varustettu, kohtuullisen tehokas, puhtaalla Androidilla ja ennen kaikkea todella sopuisaan hintaan. Nexus 9 ei kuitenkaan ole erityisen ällistyttävä, eikä ainakaan minussa herätä mitään mainittavaa mielenkiintoa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Applen iPad-myynnin on uutisoitu takkuavan ja toimitusjohtaja Tim Cookin mukaan kyse on vain pienestä hidastetöyssystä, mutta kyllä minulle alkaa tulla sellainen olo, ettei tablettimyyntiä virkistä yksikään valmistaja nykyisellä tarjonnalla.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »