Android 5.0 Lollipop paljastettiin virallisesti eilen. Uuden version mukana saapuvat uudet laitteet, uudet markkinointikampanjat ja uusi ulkonäkö itse käyttöjärjestelmälle. Android-brändi on aina ollut hieman leikkisämpään päin, mutta jokin on selvästi loksahtanut kohdilleen, sillä alustan imago on juuri nyt toimivampi kuin koskaan.
Kokeilematta voin sanoa, että Lollipop on Android-käyttäjille tärkeä päivitys. Ulkoasu muuttuu siistimmäksi ja selkeämmäksi, käyttöliittymän sujuvuuden odotetaan paranevan, monia tärkeitä toimintoja hiotaan entisestään vanhempiin versioihin verrattuna ja eri Android-laitteiden yhteentoimivuuteen kiinnitetään huomiota.
Päivityksen ohella Google on käynnistänyt mitä mainioimman mainoskampanjan. Videoita on lyhyistä teasereista pidempiin teoksiin asti, mutta kaikki ne koostuvat nopeista leikkauksista, menevästä musiikista, iloisista ja erilaisista ihmisistä sekä kauniista sanoista. Ennen kaikkea materiaalista paistaa läpi ajatus siitä, että erilaisuus on rikkaus, mutta se ei saa estää meitä toimimasta yhdessä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Jalat maassa elävänä ihmisenä tiedostan kyllä, että markkinointi on aina asioiden silottelua ja hyvien mielikuvien luomista. Tässä tapauksessa Android-tiimi on kuitenkin tarttunut juuri niihin seikkoihin, jotka ovat mielestäni olleet alustan vahvuuksia jo vuosia:
- Monipuolinen ja avoin laitekirjo
- Muokkaamisen ja personoinnin vapaus
Toivoisinkin, että ihmiset ymmärtäisivät paremmin, mikä Android todella on. Kyseessä on ajatus, josta on tarjolla kymmeniä ellei jopa satoja erilaisia näkemyksiä. Jokaisen valmistajan Android-puhelin on erilainen. Käytetty teknologia, käyttöliittymän toimivuus ja hintaluokka vaihtelevat tapauksesta toiseen valtavasti, sillä useimmat laitevalmistajat eivät tarjoa laitteissaan Nexus-sarjasta tuttua puhdasta Android-kokemusta. Lisäksi käyttäjä voi usein järjestellä laitteensa sisältöä ja muokata sen ulkonäköä varsin vapaasti.
iOSin tai Windows Phonen vertaaminen yleisesti Androidiin on siis virheellistä siinä mielessä, että esimerkiksi Apple on yksi laitevalmistaja siinä missä Androidia saa lukuisilta valmistajilta, jotka kaikki tarjoavat hieman erilaisen kokemuksen. Kyseisiä käyttöjärjestelmiä tulisikin sen sijaan verrata erikseen TouchWiziin, ZenUI:hin, Senseen, Emotion UI:hin, Xperia UI:hin, puhtaaseen Androidiin ja näin edelleen. Luonnollisesti kaikki Android-laitteet jakavat samalla tiettyjä tärkeitä periaatteita, kuten muokattavuus ja todella joustava tiedostojen käsittely, mutta lopullinen käyttökokemus vaihtelee silti laitteesta toiseen reilusti.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kaikki tämä tarkoittaa tietysti sitä, että Android-laitekenttä on melkoinen sekamelska, mikä ei tee esimerkiksi sovelluskehittäjien työtä helpoksi. Samalla laitteiden määrä voi hämmentää käyttäjää, mikä johtaa esimerkiksi edellä mainittuihin vääriin yleistyksiin. Pienellä perehtymisellä Android-laitteiden joukosta löytyy kuitenkin taatusti jokaiselle jotakin, mikä on nähdäkseni pienen vaivan arvoista.
Tämä viesti tuntuu onneksi tulevan läpi tuoreimmista Android-materiaaleista, mikä on nostanut alustan pisteitä omissa silmissäni rutkasti. Meininki on sekä osuvaa että hyväntuulista. Toivottavasti tulevat laitteet eri valmistajilta tarjoavat entistä paremman tasapainon monimuotoisuuden, ilmaisun vapauden ja yleisen yhteensopivuuden välillä. Lupaavalta näyttää.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »