Tuoreimpien Xperia-lippulaivojen arvostelusarjassa on tähän mennessä käsitelty laitteiden ulkonäköä, laatutuntumaa ja käyttöliittymää sekä suorituskykyä ja akkukestoa. Nyt pureudumme vuorostamme laitteiden kuvausominaisuuksiin. Lukuisat esimerkkikuvat saavat luvan kertoa, kuinka hyviä otoksia 20,7 megapikselin takakameroilla oikein saa erilaisissa kuvaustilanteissa.
Päivänvalossa kaikki hyvin
Valoisat maisemakuvat ovat helpoin kuvaustilanne melko lailla kameralle kuin kameralle, mutta niissä voidaan silti tarkkailla kuvien laatua, värien toistoa ja kameran toimintanopeutta. Xperia Z3 ja Xperia Z3 Compact selviävät näistä testeistä hyvin. Hyvässä valotilanteessa värit tallentuvat luonnollisesti ja kuvia kestää kokojensa puolesta jopa zoomata jälkikäteen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kamera kuitenkin käynnistyy molemmissa puhelimissa hieman hitaahkosti. Viivettä ei ole kriittisen paljon, mutta kiireellisimpiin kuvaustilanteisiin laitteiden kanssa voi olla vaikea ehtiä. Onneksi asiaa helpottaa hieman se, että kameran saa milloin tahansa päälle pitämällä kyljen kameranäppäintä hetken pohjassa, oli laite lukittu millä menetelmällä tahansa. Mikäli lukitusmenetelmä on peruspyyhkäisyä vahvempi, ei kameran kautta onneksi pääse käsiksi puhelimen muihin ominaisuuksiin – edes vanhoihin kuviin. Laitteen tiedot pysyvät siis suojassa.
Bonuksena Xperioilla voi ottaa sekä kuva- että videokaappauksia laitteen näytöstä huomattavan helposti. Pitkällä virtapainikkeen painalluksella avautuvasta valikosta voi käynnistää kumman ominaisuuden tahansa. Näytön videotallennus nappaa lisäksi laitetta ympäröivän äänen talteen, eli puhelimilla on helppo tehdä esimerkiksi laitteen käyttöön ohjeistavia videoita. Hyödynsin ominaisuutta arvostelusarjan edellisessä osassa laitteiden käyttöliittymän esittelyyn.
Salamaliipasin herkässä
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Vähänkään hämärämmissä tilanteissa ensimmäinen huomio on, että automaattiasetuksellaan salama laukaistaan aivan liian herkästi. Molemmat puhelimet yrittävät tarjota salamaa olosuhteissa, joissa tarkan ja luonnollisemman kuvan saa edelleen suhteellisen vaivattomasti ilman. Näissä tilanteissa päädyin siis kytkemään salaman kokonaan pois päältä.
Yllätyin itse asiassa positiivisesti puhelinten kyvystä repiä valoa irti myös todella pimeistä kuvaustilanteista, vaikka rakeutta ilmaantuu hämärässä otettuihin kuviin auttamattomasti. Seuraavat koekuvat on otettu yöllä terassilla, johon kajastaa vain kaukaisten katulamppujen valoa:
Aiempien osien kommenteissa mainittua värivirhettä ei tunnu kummankaan puhelimen salama aiheuttavan. Sen suhteen salamaa uskaltaa siis käyttää, mikäli kaikkia puhelimia vaivaava epätasainen valotus ei haittaa lopputuloksessa.
Kaikki tämän artikkelin koekuvat on otettu puhelinten Intelligent Auto -tilalla, joka onnistuu pääasiassa varsin hyvin päättelemään tilanteen vaatimat kuvausasetukset. Tarvittaessa kuvausasetuksia on kuitenkin mahdollista säätää myös käsin, jolloin voi toki päästä vieläkin parempiin tuloksiin muun muassa kirkkauden, tarkkuuden ja valkotasapainon suhteen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Vedenalainen kuvaus on hauska lisä laitteen tarjontaan
Sekä Xperia Z3 että Xperia Z3 Compact ovat vedenpitäviä 1,5 metrin syvyyteen asti ja kestävät uittamista makeassa vedessä noin puoli tuntia. Tämä ominaisuus yhdessä fyysisen kamerapainikkeen kanssa mahdollistaa kuvien ja videon ottamisen myös veden alla.
Päivitys klo 18.37: Aiemmin puhelimet saivat tässä artikkelissa noottia siitä, että näytön häiriökosketukset veden alla tekivät kuvaamisesta vaikeaa. Olin asiasta kovasti ihmeissäni, mutta manuaalin kanssakaan en löytänyt mitään erillistä kuvaustilaa vesileikkejä varten. Paitsi tietysti heti artikkelin julkaisun jälkeen. Kameran asetuksista löytyy siis Touch Block -tila, jolla näytön saa kytkettyä vedenalaista kuvaamista varten reagoimattomaksi. Pahoittelen lukijoillemme virhettä, joka menee osittain kiireisen arvostelusyksyn piikkiin ja osittain taas sen, etten ole itse omistanut Xperia-puhelimia aiemmin. Muuten tila olisi toki ollut jo ennestään tuttu. Joka tapauksessa, on mukava todeta ettei hyvältä vaikuttavilta puhelinpaketeilta tarvitse tässäkään asiassa korottaa pisteitä.
Alla pari esimerkkikuvaa veden alta:
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kyseessä on kirkasta hanavettä ja silti kuvien värit jäävät hieman sameiksi. Mitään luontodokumenttien arvoista materiaalia puhelimilla ei siis välttämättä oteta. Tästä huolimatta laitteiden vedenpitävyys tarjoaa kiehtovan mahdollisuuden vedenalaisen materiaalin tallentamiseen.
Yleisesti kuvien laatu mallien välillä on varsin samalla tasolla. Esimerkiksi niityllä otetussa esimerkkikuvassa Xperia Z3 vaikuttaa tallentaneen värit hieman kirkkaampina kuin Zperia Z3 Compact, mutta ero on tässäkin tapauksessa pieni. Vaatimattomammat etukamerat tuottavat odotettuja tuloksia, jotka eivät yllätä suuntaan taikka toiseen. Kuvien laadusta ei siis löydy selkeää etua kummankaan mallin suuntaan.
Arvostelusarjamme seuraavassa ja viimeisessä osassa tiivistämme huomiot molemmista puhelimista yhteen pakettiin ja arvioimme, kenelle laitteet voisivat lopulta sopia.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »