Aloitetaan vaikka siitä, että erehdyin. Erehdyin, kun eräissä ”vuotokuvissa” esiintynyttä iPhone 6 -kloonia arvioin klooniksi rumien yksityiskohtien perusteella. Pidin itseäni asiantuntijana ja arvelin, ettei Apple tekisi puhelimestaan niin rumaa, tarkoittaen takaosan leveitä antennikehyksiä ja ulkonevaa kameran linssiä. Erehdyin molempien suhteen. Silmä on kuitenkin tottunut, kun vuotokuvia on tullut katseltua jo pitkään, ja nyt, kun laitetta on muutaman päivän hypistellyt käsissään, ei kokonaisuus enää näytä niin pahalta. Etuosa pyöreämuotoisine etupaneeleineen näyttää varsin hyvältä, eikä takaosakaan niin pahalta näytä, kun laitetta pitelee käsissään. Kauneus on toki katsojan silmässä, ja toisaalta pyöreät muodot tuovat kyllä tietyllä tavalla mieleen vanhat, nelosta edeltäneet iPhone-mallit, mikä saattaa kovimmat fanit saada nostalgiselle tuulelle.
Apple iPhone 6
- iOS
- Alumiini
- 4,7" IPS LCD -näyttö
- Sormenjälkilukija edessä
- 8 Mpiks. kamera
- Apple A8 -piiri
- 1810 mAh akku
Ulkonäköä miellyttävämpi on laitteen tuntuma kädessä. Pyöreät muodot tuntuvat kädessä miellyttäviltä, mutta takaosan alumiini on todella liukas, eikä laite tarjoa samanlaisia suoria tarttumapintoja, kuin iPhone 5 tai 5S, joten on ymmärrettävää, jos keskustelupalstoilla käyttäjät ovat huolissaan siitä, että laite luiskahtaa kädestä helposti. Kaikenlaisia ratkaisuja tähän tietysti löytyy. Itse olen suosinut laadukkaita, koko takaosan peittäviä tarroja, joilla saa personoidun ulkonäön lisäksi pitävämmän pinnan sekä suojan naarmuja vastaan. Lisäksi markkinoilta löytyy pilvin pimein kevyempiä ja järeämpia suojakuoria, Applen omista versioista alkaen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Edellä mainittuihin alumiiniin ja järeisiin suojakuoriin liittyen, monille varmasti on tullut tutuksi myös ”bendgate” sekä viimeisimpänä ”hairgate”, jossa ihmiset valittavat naamakarvojensa tai hiustensa jäävän kiinni puhelimeen puhelujen aikana. Itse en ole partani havainnut takertuvan ja mitä taipumiseen tulee, niin kaksi vuotta sitten myös iPhone 5:n raportoituun taipuvan housuntaskussa, mutta lopulta tuo taisi jäädä aika pienen piirin murheeksi. Selvää on, että mikä tahansa puhelin tai muu laite taipuu, kun siihen riittävästi voimaa kohdistetaan, mutta en näiden iPhone-mallien kohdalla olisi erityisen huolissani. Varsinkin, jos joku puhelintaan kuljettaa etutaskun sijaan takataskussa, niin se nyt on joka tapauksessa, minkä tahansa puhelimen kohdalla, tyhmää. Ei näiden laitteiden päälle ole tarkoitus istua.
Uusien iPhone-mallien huomattavin mullistus on tietysti koko. Kaksi vuotta sitten alkuperäisen iPhone-mallin 3,5-tuumainen näyttö kasvatettiin neljään tuumaan. Tuolloin kokoa ylistettiin suurimmaksi, mitä yhdellä kädellä pystyy käyttämään. Nyt hypättiin kuitenkin roimasti isompaan kokoluokkaan, mikä varmasti houkuttelee uusia ostajia iPhone-leiriin, mutta saattaa samalla hämmentää tai harmittaa pienempien laitteiden ystäviä. Lieneekin paikallaan sanoa, ettei 5S ole missään nimessä huono vaihtoehto hankkia uutena vielä tässäkin vaiheessa. Itsekin pidän pienistä puhelimista, ja iPhone 5S on edelleen ihastuttavan siro ja kevyt laite, tarjoten tehokkaan 64-bittisen A7-piirin, jolla varmasti pärjää mukavasti vielä muutaman vuoden.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Uusien iPhone 6- ja 6 Plus -mallien isot näytöt ovat saaneet laajasti huomiota ja monet Android-leirin irvileuat tietysti mielellään muistavat mainita, että isoja näyttöjä on muilla valmistajilla ollut valikoimissaan jo pitkään. Tämä on yksi näkökulma asiaan. Toinen näkökulma on se, että Apple toi isot näytöt tarkoituksella vasta nyt ja avasi samalla ovia uusille markkinoille. Nyt ei näytön pienuus ole enää este iOS-puhelimen hankkimiselle. Myyntilukuennätykset kertovat, että isot näytöt on otettu hyvin vastaan.
Eräs kätevä seikka uusissa, isommissa iPhone-malleissa on Saatavuus-toiminto, jossa kotinäppäimen kaksosnäpäytys, ei siis painallus vaan näpäytys, laskee näytön yläosassa olevan sisällön, esimerkiksi yläosan sovelluskuvakkeet tai nettiselaimen osoitepalkin, alemmaksi näytöllä, jolloin niihin ylettyy peukalolla helpommin. Toiminto on näppärä, kunhan sitä tottuu käyttämään.
Jostain syystä iPhonet saavat aina osakseen myös rankkaa vastustusta ja arvostelua. Usein vastustajat vetoavat Applen käyttämään ”vanhentuneeseen” teknologiaan. Tämä on hieman kyseenalainen käsite, kun uusien mallien näytöt, kamerat ja järjestelmäpiirit saavat suitsutusta osakseen riippumattomien testaajien osalta. Applella ei olekaan ollut tarkoitus käyttää laitteissa uusinta mahdollista teknologiaa, vaan sellaisia ratkaisuja, jotka toimivat käyttäjän kannalta varmasti ja miellyttävästi. Applella design ei ole ulkokuoren kaunistelua ja erikoisuuksien ripottelua speksilistalle, vaan käytetyille ratkaisuille on olemassa tarkkaan harkittu syynsä. Samalla toki käyttäjä joutuu joskus tyytymään siihen, mikä on Applella katsottu tärkeimmäksi. Tästä lisää myöhemmin tekstissä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Hyvä esimerkki Applen huolella mietityistä ratkaisuista on viime vuonna käyttöön otettu sormenjälkitunnistin, Touch ID. Se ei missään nimessä ollut maailman ensimmäinen tai tarkin sormenjälkitunnistin, mutta silti se on yhä tänä päivänäkin paras älypuhelimissa nähty ratkaisu lukituksen avaamiseen. Sormenjälki luetaan samalla kun sormella on painettu kotinäppäintä näytön herättämiseksi. Ei pyyhkäisyjä, ei sormen asettelua, vain yksi painallus ja lukitus aukeaa. Käyttömukavuus on ensiluokkaista. Tunnistus ei ole sataprosenttisen varma, vaan se on laboratorio-olosuhteissa saatu huijattua tulostetulla sormenjäljellä. Toisaalta myös pahimman kilpailijan, Samsungin, sormenjälkitunnistin huijattiin samalla tavalla. Kuitenkin, vaikkei Touch ID olekaan sataprosenttisen varma, on se riittävän varma lähes kaikille asiakkaille. Käytännön tilanteissa se pitää puhelimen sisällön turvassa varkailta tai ilkivallan tekijöiltä.
Kun iPhonen speksilistaa katselee ja vertaa sitä kilpailijoihin, saattaa hinta alkaa hämmästyttää. Kilpailijoilla luvut vaikkapa suorittimen tai kameran kennon kohdalla ovat isompia ja hinnan kohdalla pienempi. Lukuja on kuitenkaan turha vertailla suoraan keskenään, kun laitteet käyttävät toisistaan poikkeavia käyttöjärjestelmiä ja sovelluksia. Apple on yhdistänyt oman rautansa omaan käyttöjärjestelmäänsä, ja lopputulos on pitkälle optimoitu. Tämä on seikka, joka teknologia-aiheisia sivuja lukiessa turhan usein unohtuu. Esimerkiksi akun kestosta ei voi päätellä mitään vertaamalla kahden käyttöjärjestelmältään poikkeavan laitteen akkujen kapasiteettia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Virtapuolella uusi iPhone käyttää yli 15 prosenttia isompaa akkua kuin edeltäjänsä 5S ja uusi A8-järjestelmäpiiri kuluttaa kevyellä kuormalla vähemmän virtaa kuin edeltäjänsä A7. Apple lupaa iPhone 6:lle esimerkiksi videotoistoa tunnin pidempään, kuin 5S:llä. Akkukesto riippuu kuitenkin hyvin paljon käytöstä. Pelikäytössä akku tyhjenee nopeasti, samoin kuin esimerkiksi käyttämällä puhelinta Wi-Fi-tukiasemana. Uusimman iPhonen akkukesto ei parannuksista huolimatta vieläkään lyö ällikällä. Testilaite on ollut päivittäin latauksessa, eikä erityisen ahkeralla käytöllä akku kestä edes koko päivää. Akkukestoon syvennytään tarkemmin lähiaikoina julkaistavassa vertailussa iPhone 6:n sekä Samsung Galaxy Alphan välillä.
Mielestäni ylivoimaisesti parasta iPhone 6:ssa, kuten edeltäjissäänkin, on ollut käytön sujuvuus. Käyttöjärjestelmän optimointi raudalle pitää huolen siitä, että näyttö reagoi kosketuksiin upeasti ja sovellukset aukeavat ilman ylimääräisiä miettimistaukoja. Lisäksi iPhone-laitteiden vähäinen kirjo helpottaa sovelluskehittäjien työtä. Toisaalta Apple itsekin asettaa tiettyjä vaatimuksia sovelluksille, että ne pääsevät App Storeen tarjolle, ja vaikka sieltä tätä nykyä löytyykin valitettavan paljon harrastelijakoodaajien alkeellisia viritelmiä, on iso osa sovelluksista todella hyvin toteutettuja.
Selvää tietysti on, ettei Applen iOS-käyttöjärjestelmäkään ole virheetön, eivätkä tietysti kaikki sovelluksetkaan. Sovellusten virheistä voi syyttää vain niiden tekijöitä, mutta viimeisimmät iOS 8 -sähläykset ovat olleet jopa huolestuttavan bugisia. Jo vuosi sitten suuren ulkonäkömullistuksen kokenut iOS 7 vaati paljon pieniä viilauksia, ja nyt näyttää, ettei iOS 8 ole sen paremmin onnistunut. Apple julkaisi ensimmäisen korjauspäivityksen, iOS 8.0.1:n hyvin nopeasti uusien puhelimien myynnin alkamisen jälkeen, mutta päivitys aiheutti vakavia ongelmia juuri uusissa puhelinmalleissa, ja niinpä Apple ottikin päivityksen nopeasti pois jakelusta. Seuraava 8.0.2-päivitys julkaistiin jälleen ripeästi, mutta yhä edelleen siinä on kiusallisia virheitä. Käyttäjät ovat valitelleet muun muassa Bluetooth-ongelmista ja itse olen testilaitteessa havainnut Safari-selaimella haluttomuutta kääntyä vaaka-asentoon, vaikka laitetta kuinka kääntelisi ja ravistelisi. Toivoa sopii, että ensi viikolla ilmestyväksi huhuttu iOS:n versio 8.1 korjaisi näitä vaivoja. Käyttöjärjestelmä itsessään olisi erinomainen, jos Apple vain saisi bugit nitistettyä.
Ilmiselvien pikkuvikojen lisäksi Applea ja sen puhelinta vaivaavat myös tietoisesti tehdyt rajoitukset. Uusin iOS 8 on avannut käyttöjärjestelmää ennennäkemättömän paljon ja kolmannen osapuolen sovelluskehittäjät ovat saaneet käyttöönsä lukuisia uusia rajapintoja, jotka mahdollistavat esimerkiksi oletusnäppäimistön vaihtamisen ja pienoissovellusten käyttämisen ilmoituskeskuksessa. Kuitenkaan edelleenkään iOS ei ole yhtä avoin kuin Android, mikä toisaalta lienee hinta, jonka joutuu maksamaan, että käyttöjärjestelmä säilyy ripeänä ja sulavana.
Eräs uutuus iPhone 6:ssa ja 6 Plussassa on NFC-siru, jonka käyttö ainakin ensimmäisen vuoden ajaksi on rajattu vain Applen omaan Apple Pay -mobiilimaksutoimintoon. Niinpä Suomessa iPhonen NFC-siru jää tässä vaiheessa täysin merkityksettömäksi, sillä Apple Paytä ei tänne kannata aivan hetkeen vielä odotella. Itse olen hyvinkin skeptinen sen saapumisen suhteen.
Apple Pay on itsessään kuitenkin hyvä esimerkki siitä, että Apple ei tuonut laitteeseensa vain yhtä lisäsirua speksilistan täytteeksi, vaan kehitti ympärille kokonaisen maksujärjestelmän. Tosin samalla esimerkiksi NFC-oheislaitteiden käyttö iPhonella jää ainakin toistaiseksi vain haaveeksi. Applella tietysti NFC-kaiuttimien sijaan toivotaankin käytettävän AirPlay-äänentoistoa ja tiedostonsiirto hoituu NFC-tönimisten sijaan AirDropilla muutaman metrinkin etäisyydeltä.
Osa käyttöjärjestelmän rajoitteista on kuitenkin jopa turhauttavia. Eräs itseäni pitkään turhauttanut pikkuseikka on värinähälytyksen poistamisen monimutkaisuus. Jo aikoinaan Nokian Symbian-puhelimissa varsin kätevä ominaisuus olivat profiilit, joille saattoi määritellä soittoääniä, värinähälytyksiä ja muita vastaavia, ja joita saattoi vaihtaa kohtuullisen helposti. Nykyaikaa taas saattaisivat olla sijaintiin perustuvat ja muutenkin helposti vaihdettavat profiilit, mutta iPhone ei tällaisia tue. Saan laitteen helposti äänettömäksi kyljessä sijaitsevasta kytkimestä, mikä toki on plussaa, mutta jos äänien lisäksi haluaa myös värinähälytyksen pois käytöstä, pitää niitä käydä asetusvalikon kautta askartelemassa.
Huomautus 10.10.2014 klo 20.31: Värinähälytyksessä kyse oli tilanteista, joissa värinähälytysen haluaisi pois käytöstä esimerkiksi työpäivän ajaksi, mutta muulloin se olisi käytössä, hälytysäänestä tai äänettömyydestä riippumatta. Pikavalintaa värinähälytykselle ei ole, joten tällaisissa tilanteissa se pitää kytkeä aina päälle tai pois asetusvalikon kautta. Ei iso vaiva, mutta esimerkki pienistä, loppujen lopuksi täysin turhista rajoitteista.
Eräs huomattava rajoite, mutta samalla myös mahdollisuus, on laitteen hallinnassa käytettävä iTunes-tietokoneohjelmisto. Monien mielestä on silkkaa typeryyttä, että musiikkia tai videoita laitteeseen saa vain erillisen tietokoneohjelmiston kautta, eikä suoraan tiedostohallinnan kautta. Tässä on kuitenkin kyse yksinkertaisesti Applen oman ekosysteemin korostamisesta, eikä siis kannata odottaakaan, että iTunes jonnekin katoaisi.
Kun ekosysteemi tuli jo kertaalleen mainittua, lienee tässä kohdassa paikallaan painottaa, että ekosysteemi on Applen laitteissa A ja O. Tietysti on mahdollista käyttää vaikkapa iPhonea, Android-tablettia ja Windows-tietokonetta, sillä tiedostot, kalenterit ja yhteystiedot saa tätä nykyä siirtymään kolmannen osapuolen pilvipalveluiden kautta, mutta parhaiten laitteet pääsevät oikeuksiinsa, kun kaikki edustavat samaa ekosysteemiä. Ekosysteemissä ei ole kyse vain käyttöjärjestelmästä tai sovelluksista, vaan lisensoiduista, yhteensopivista laitteista, esimerkiksi AirPlay-yhteensopivista soittimista tai AirPrint-yhteensopivista tulostimista, sekä keskenään kommunikoivista laitteista. Juuri näissä yhteensopivissa laitteissa Apple johtaa marssia kilpailijoihin verrattuna.
Yhteensopivuuksista puhuttaessa, uuden iOS 8:n sekä Mac-tietokoneille tulossa olevan Yosemite-käyttöjärjestelmän Handoff- ja Continuity-ominaisuudet ovat toimintoja, joita ei muilta vielä löydy. Kyse ei ole siitä, että käyttöjärjestelmän ulkonäköasetukset päivittyisivät kaikille laitteille pilven kautta, tai siitä, että selaimen kirjanmerkit pysyisivät pilven kautta ajan tasalla kaikilla laitteilla, vaan kyse on paljon pidemmälle viedystä yhteistyöstä. Continuityn myötä puheluja voi soittaa ja vastaanottaa tai tekstiviestejä lähettää puhelimen lisäksi myös iPadillä ja Mac-tietokoneella. Vastaavia toimintoja on myös monille ohjelmille ja sovelluksille niin, että niiden käyttö jatkuu sujuvasti laitteelta toiselle. Myös ulkopuoliset sovelluskehittäjät voivat Continuitya hyödyntää sovelluksissaan. Esimerkiksi liikkuvan toimiston tarpeisiin tämä soveltuu erinomaisesti.
Kaiken kaikkiaan uusi iPhone on erinomainen laite. En sano, että se olisi markkinoiden paras, mutta ehkä vähiten huono. Mikäli Apple piakkoin saa kitkettyä iOS:ää vaivaavat bugit, pääsee iPhone todella oikeuksiinsa. On kuitenkin tärkeää muistaa, ettei laite missään nimessä sovellu kaikille. Jokaisella on omat tarpeensa, eikä iPhone esimerkiksi tarjoa minkäänlaista erityistykea styluksille, vaan laite on suunniteltu sormella käytettäväksi. Joillekin tärkeää saattaa olla myös Androidin avoimempi käyttöjärjestelmä, joka tarjoaa mahdollisuuden muokata sitä enemmän käyttäjän mieltymysten mukaiseksi. Itse taas olen yksinkertainen kaveri, joka käyttää mielellään yksinkertaisia laitteita. Sellaisia, jotka eivät tarvitse arpomista tai säätämistä, vaan joiden käyttöönotto ja käyttö sujuvat mukavasti ja helposti.
Kuten alussa jo mainitsin, ei koko enää ole rajoite iPhonen hankkimiselle, sillä valikoimista löytyy nykyään myös 5,5-tuumaisella näytöllä varustettu iPhone 6 Plus, mutta muut seikat saattavat silti kallistaa kelkkaa toisten valmistajien puhelimien suuntaan. Eräs tällainen varmasti on hinta, sillä iPhone ei missään nimessä ole edullinen puhelin. Suositushinnat alkavat 699 eurosta, jolla saa 16 gigatavun tallennustilalla varustetun iPhone 6:n. Positiivista on, että Apple muutti tallennustilaratkaisuja uusissa malleissaan. 32-gigatavuinen versio putosi pois, ja sadan euron lisäsijoituksella tallennustila nousee jo 64 gigatavuun. Toisella satasella tila nousee peräti 128 gigatavuun. 200 euroa on kuitenkin kova hinta tallennustilalle, sillä Apple itse tuskin maksaa montaakaan euroa 112 gigatavun lisämuistista. Kun vielä näytön koon kasvattaminen lisää hintaa sadalla eurolla, ulottuu hintahaarukka siis 999 euroon, jolla saa siis 128 gigatavun tallennustilalla varustetun iPhone 6 Plussan. Applen kannalta mukavaa on, että jotkut ostavat kyseisen mallin yksinkertaisesti vain siksi, että se on kallein, ja kallein on joillekin tietysti paras.
Edeltäjäänsä nähden iPhone 6 ei välttämättä tuonut ainakaan suomalaisostajalle paljoa muuta kuin isomman näytön. Järjestelmäpiiri on hieman tehokkaampi, mutta toisaalta isompi näyttö ja lisääntyneet pikselit vaativat veronsa, eli käytännön teho ei noussut aivan samassa suhteessa kuin suorittimen tai grafiikkapiirin lisääntynyt suorituskyky antaisi ymmärtää. Toisaalta jo iPhone 5S oli todella hyvä laite, eli iPhone 6 ei ole välttämättä vallankumouksellinen laite, mutta pitkälle viety evoluution tulos. Kaikille se ei sovellu, mutta tavalliselle käyttäjälle se on erinomainen valinta, sillä laite on todella helppo käyttää ja tarjoaa muutenkin miellyttävän käyttökokemuksen. Applen uusinta, iPhone kutosta, on helppo suositella.
Tulen vielä syventymään iPhonen toimintoihin, akkukestoon sekä näytön ja kameran laatuun erillisissä vertailuissa Samsung Galaxy Alphan sekä iPhone 6 Plussan kanssa. Kysy kommenteissa, jos jokin laitteessa jäi askarruttamaan.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »