Tänään julkistetussa Operaatio Elop -kirjassa käsitellään monia Nokian ongelmista, jotka lopulta johtivat yhtiön matkapuhelinpuolen romahdukseen. Yhtenä mielenkiintoisena yksityiskohtana kirjassa käsitellään Windows Phone -yhteistyöhön liittyviä ongelmia, ja sitä miten todellisuus jäi lopulta kauas Nokian odotuksista.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kun Windows Phone yhteistyö Microsoftin ja Nokian välillä julkistettiin 11. helmikuuta 2011 olivat kummankin yrityksen odotukset korkealla. Nopeasti realiteetit tulivat kuitenkin Nokialle vastaan ja Windows Phone -käyttöjärjestelmä osoittautui keskeneräisyydessään monella tapaa pettymykseksi. Esityö käyttöjärjestelmän ominaisuuksien arvioinnissa oli monien Nokian työntekijöiden mielestä jäänyt puutteelliseksi, eikä Microsoftilta saatu kaivattua apua ongelmien ratkaisemiseksi.
Windows Phone 7:n suurin ongelma oli monissa muissa älypuhelimissa tutuksi tulleiden ominaisuuksien puuttuminen. Käyttöjärjestelmä ei tukenut esimerkiksi videopuheluihin tarkoitettua etukameraa, sovellusten moniajoa, omien soittoäänien luomista, FM-radion käyttöä tai multimediaviestien standardeja.
Nokialle erittäin kriittinen ongelma Windows Phone 7:ssä oli myös se, että käyttöjärjestelmä vaati toimiakseen kalliimpia komponentteja, eikä tästä syystä soveltunut halvempien älypuhelinten käyttöjärjestelmäksi. Toisaalta Nokialla oli myös vaikeuksia haastaa kilpailijoiden lippulaivamalleja, koska Windows Phone 7 ei tukenut korkeampia näytön tarkkuuksia. Puhelimia ei lisäksi saatu julkaistua kaikilla markkina-alueilla, sillä Windows Phone 7:n maa- ja kielikohtainen tuki oli erittäin rajoittunutta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ratkaistakseen Windows Phone 7:ää koskevia ongelmia Nokia tarjoutui antamaan Microsoftille resursseja kriittisten puutteiden korjaamiseksi. Neuvottelut eivät kuitenkaan johtaneet tuloksiin, sillä Microsoft ei halunnut paljastaa suomalaisyhtiölle ohjelmistokoodinsa tarkempaa sisältöä. Näin ollen korjauksien tuominen viivästyi ja myös monet Nokialle strategisesti tärkeät kumppanit vähensivät tukeaan Microsoftin kanssa koettujen ongelmien suorauksena.
Yhteistyöongelmat Microsoftin kanssa kestivät ilmeisesti aina matkapuhelinpuolen myymiseen asti ja esimerkiksi heinäkuussa 2013 julkistetun Lumia 1020 -mallin kehityksen epäiltiin kärsivän käyttöjärjestelmään liittyneistä ongelmista. Nokia ilmoittikin myyvänsä matkapuhelinpuolensa Microsoftille 3. syyskuuta 2013 ja keskittyvänsä itse jatkossa liiketoimintansa muihin osiin. Nykyään Nokian liiketoiminta koostuu kartta-, verkko- ja patenttitoiminnasta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »