Samsungin metallikehyksinen uutuuspuhelin Galaxy Alpha, tai oikeammin Galaxy ALPHA, saapui testiin tällä viikolla, eikä liene sattumaa, että laite tuli myyntiin samoihin aikoihin Applen uusien iPhone-mallien kanssa. Galaxy Alphan suositushinta on 649 euroa, eli kyseessä on hintaa myöden premum-laite, joka on tehty kilpailemaan iPhone 5S:n ja 6:n kanssa.
Galaxy Alpha on tietyllä tavalla uusi pelinavaus Samsungille. Metalloidun muovin sijaan laitetta ympäröi tyylikäs ja miellyttävän tuntuinen koneistettu alumiinikehys. 4,7-tuumainen näyttö omaa ”vain” 720p-tarkkuuden, eikä laitteessa ole muistikorttipaikkaa. Laitteen ei siis ole tarkoitus ollakaan speksilistan pituudella tai isoilla luvuilla pröystäilevä lippulaiva, vaan siisti, siro, kevyt ja ”riittävän tehokas” laite käyttäjälle, joka ei ymmärrä tai ole kiinnostunut suorittimen laskentatehosta tai näytön pikselitiheydestä. Samaan ideologiaan osin perustuu myös Applen iPhone-mallien menestys, ja Galaxy Alphalla Samsung epäilemättä haluaakin napata oman siivunsa iPhone-mallien myyntiluvuista. Itsekin mielelläni spekuloin ominaisuuksilla ja suorituskykylukemilla, mutta silti jokapäiväiseen käyttöön valitsen laitteet ennemmin toimivan ja mukavan designin perusteella. Esimerkiksi puhelimissa arvostan juuri keveyttä ja siroutta, mutta en toisaalta halua liikaa tinkiä ominaisuuksista tai suorituskyvystä. Siksi ymmärrän Galaxy Alphan ideologiaa hyvin.
Vaikkei Galaxy Alphan näytön koko tai pikselitiheys viekään sitä älypuhelimien kärkeen, ei rautapuolen suorituskyvystä kuitenkaan ole tingitty. Alpha on ensimmäinen puhelin, jossa käytetään Samsungin 20 nanometrin teknologialla valmistettua Exynos 5430 -järjestelmäpiiriä. Piiri on paitsi virtapihi, myös tehokas. Ennen julkaisua vuotaneet luvut esimerkiksi AnTuTu-testisovelluksesta ovat sijoittaneet Alphan Android-puhelimien kärkipäähän. Suorituskykymittausiin on tarkoitus Mobiili.fi:n testissä syventyä vielä tarkemmin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ulkonäöltään Alpha on ehkä hieman ristiriitainen. Joidenkin mielestä yksinkertainen muotoilu tuo mieleen vanhan Galaxy SII:n, mutta omasta mielestäni viistotuilla reunoilla varustettu alumiinikehys tuo ensimmäisenä mieleen iPhone 5:n tai 5S:n. Galaxy Alphan kulmissa on hieman ekstramateriaalia, joka erottaa ulkonäköä iPhonesta jonkin verran ja Samsungin mukaan myös suojaa laitetta pudotuksissa, jos laite pääsee kulma edellä putoamaan. Galaxy Alpha on samaan aikaan mielestäni tyylikäs, mutta ehkä hieman vanhahtavan näköinen, johtuen juuri mielleyhtymästä kaksi vuotta vanhaan iPhone-malliin. Makuasioista on toki turha kiistellä, eikä Alpha kokonaisuutena missään nimessä rumakaan ole.
Mielestäni iso plussa laitteessa on sen sirous. Alpha on vain 6,7 millimetriä paksu ja painaa 115 grammaa. Vaikkapa iPhone 5S-malliin verrattuna laite on siis lähes millin ohuempi ja reilusti isommasta näytöstäänkin huolimatta vain kolme grammaa painavampi. Uuteen iPhone 6 -malliin verrattuna Alpha on 0,2 milimetriä ohuempi ja peräti 14 grammaa kevyempi. Galaxy Alpha on siis tehokkaaksi ja moderniksi älypuhelimeksi huomattavan ohut ja kevyt. Housuntaskussa se on todella huomaamaton. Itse asiassa jopa niin huomaamaton, että välillä tulee erikseen tarkastettua, että laite siellä taskunpohjalla vielä on.
Kuten edellä jo mainittiin, on Alphassa yhtenä merkittävänä uutuutena alumiinin käyttö laitteen ulkopinnassa. Kehys on miellyttävän tuntuista alumiinia, joka on sormissa liukas, mutta kulmikkaista reunoista saa silti pitävän otteen. Irroitettava takakansi Alphassa on Galaxy S5:stä tuttua pehmeää muovia. Värisävyjä on tarjolla viisi, ja takakannen materiaali on sitä pehmeämpi, mitä tummempi väri on kyseessä. Valkoinen on kovin ja liukkain likaantumisen estämiseksi, mutta sekin tuntuu sormiin hivenen pehmeänä. Musta testilaite on siis takakanneltaan pehmein ja tarjoaa hyvän tarttumapinnan. Etupaneeli on yksiosainen ja kiiltävä, ja reunoja koristaa takakantta jäljittelevä kuviointi. Alumiinikehyksen reuna asettuu aavistuksen etupaneelia korkeammalle, eli reunan tuntee sormilla, mikä luultavasti on suunniteltu ominaisuus, jolla tarkoitus on estää etupaneelin naarmuuntumista, kun puhelin asetetaan pöydälle etupaneeli alaspäin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Artikkelin lopussa on vielä lueteltuna Samsung Galaxy Alphan tärkeimmät ominaisuudet. Testijakson aikana on tarkoitus perusteellisesti selvittää, riittääkö laitteessa premium-tuntumaa arkikäytössä myös pidemmän päälle. Lisäksi Alpha tullaan asettamaan vertailuun sekä iPhone 5S:n että iPhone 6:n kanssa. Testilaitteen mukana tuli myös kaksi Samsungin älykelloa, Gear 2 ja Gear Fit, jotka eivät enää ole aivan uusinta uutta älykellojen saralla, mutta tarkoitus on tutustua myös niiden sielunelämään ja arvioida, voisiko nykyisenkaltaisilla älykelloilla olla tulevaisuutta.
Kommenteissa voit kysyä Alphan suhteen askarruttavia asioita tai toiveita testien suhteen.
Samsung Galaxy Alpha:
- 132,4×65,5×6,7 millimetriä
- 115 grammaa
- 1860 mAh akku
- näyttö 4,7-tuumainen Super AMOLED, 1280×720 pikseliä
- Samsung Exynos 5430 -järjestelmäpiiri, neljä 1,8 gigahertsin suoritinydintä ja neljä 1,3 gigahertsin suoritinydintä,
- kaksi gigatavua käyttömuistia, 32 gigatavua tallennustilaa, ei muistikorttipaikkaa
- 2,1 megapikselin etukamera, 12 megapikselin takakamera
- sormenjälkitunnistin, sykemittari
- Bluetooth 4.0, 4G LTE, 802.11a/b/g/n/ac Wi-Fi
- Android 4.4.4 -käyttöjärjestelmä ja Samsungin oma käyttöliittymä
- viisi värivaihtoehtoa: musta, sininen, kulta, hopea, valkoinen
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »