Sonyn uusimmat huippupuhelimet, eli Xperia Z3 sekä sen pienempi sisar Xperia Z3 Compact, ovat saapuneet toimitukseemme arvosteltaviksi. Monilta ominaisuuksiltaan laitteet ovat täysin identtiset, mutta joitakin eroja niiden välillä kuitenkin on. Eniten Z3 Compact erottuu kumppanistaan pienemmällä näytön tarkkuudella ja koolla. Tästä syystä arvostelemme Z3-sarjalaiset yhdessä, etsien sekä puhelimien yhteiset hyvät ja huonot puolet että niiden väliset merkittävät erot.
Xperia Z3:n tärkeimmät tekniset tiedot ovat:
- Mitat: 146 x 72 x 7,3 millimetriä
- Paino: 152 grammaa
- Näyttö: 5,2 tuuman näyttö 1920 x 1080 pikselillä
- Järjestelmäpiiri: Neliytiminen Qualcomm Snapdragon 801 -järjestelmäpiiri 2,5 gigahertsin kellotaajuudella
- Muisti: 3 gigatavua RAM-muistia ja 16 gigatavua sisäistä tallennustilaa (laajennettavissa microSD-kortilla)
- Kamerat: 20,7 megapikselin takakamera, 2,2 megapikselin etukamera
- Akku: 3100 milliampeerituntia, luvattu puheaika jopa 16 tuntia
- Yhteydet: NFC, Bluetooth 4.0, Wi-Fi, 4G LTE
- Käyttöjärjestelmä: Android 4.4 Kitkat / Xperia UI
Xperia Z3 Compact taas tarjoilee seuraavanlaisen kattauksen:
- Mitat: 127 x 64,9 x 8,6 millimetriä
- Paino: 129 grammaa
- Näyttö: 4,6 tuuman näyttö 1280 x 720 pikselillä
- Järjestelmäpiiri: Neliytiminen Qualcomm Snapdragon 801 -järjestelmäpiiri 2,5 gigahertsin kellotaajuudella
- Muisti: 2 gigatavua RAM-muistia ja 16 gigatavua sisäistä tallennustilaa (laajennettavissa microSD-kortilla)
- Kamerat: 20,7 megapikselin takakamera, 2,2 megapikselin etukamera
- Akku: 2600 milliampeerituntia, luvattu puheaika jopa 14 tuntia
- Yhteydet: NFC, Bluetooth 4.0, Wi-Fi, 4G LTE
- Käyttöjärjestelmä: Android 4.4 Kitkat / Xperia UI
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lisäksi molemmat mallit ovat vedenpitäviä IP65 ja IP68 -luokitusten mukaisesti. Laitteet selviävät siis ehjin nahoin jopa puolen tunnin sukelluksesta enintään 1,5 metrin syvyyteen, kunhan kyseessä on makeaa vettä ja laitteiden suojaluukut on suljettu siiviisti.
Kuten sanottua, koko ja näyttö ovat Z3:n ja Z3 Compactin suurimmat erot. Niiden lisäksi pienemmässä puhelimessa on gigatavun verran pienempi RAM-muisti ja hieman vaatimattomampi akku. Tästä huolimatta molemmille laitteille luvataan hyvin vastaavaa akunkestoa.
Tässä arvostelusarjan ensimmäisessä osassa keskitymme pääasiassa ulkonäköön ja yleiseen käyttötuntumaan. Seuraavissa osissa paneudutaan erikseen puhelinten tehotarjontaan ja kameran laatuun, minkä jälkeen koostamme viimeisessä osassa tärkeimmät huomiot yhteen ennen arvostelun päättämistä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ulkonäkö: samanlaiset, mutta eivät identtiset
Lähtökohtaisesti Sonyn uudet puhelimet ovat varsin kauniita. Laitteiden linjat ovat selkeät ja värivalikoima mukavan raikas, varsinkin Z3 Compactin tapauksessa. Molempien mallien taustaa peittää lasi ja Xperia Z3:a reunustaa alumiiniviimeistely. Z3 Compactin reunukset ovat kuitenkin alumiinin sijaan läpikuultavaa muovia. Materiaalin tuntuma on luonnollisesti hieman metallia halvempi, mutta samalla se luo pienemmälle puhelimelle uniikin tyylin. Lisäksi voisin arvata, ettei kyseinen materiaali naarmuunnu yhtä helposti kuin metallipinta.
Pieni särö muuten niin linjakkaissa puhelimissa ovat kuitenkin lukuisat luukut, joiden alle korttipaikat ja liitännät on piilotettu. Luukut mahdollistavat vedenpitävyyden ja ovat siis Sonyn laitekonseptille tärkeitä, mutta samalla ne tekevät laitteiden reunuksista ikävän siivottoman ja ruuhkaisen näköisiä – ja ovat silloin tällöin arjessa tiellä. Nämä eivät ole kriittisiä ongelmia, mutta voivat harmittaa eritoten käyttäjää, joka ei aio uittaa laitettaan lainkaan.
Näytönreunuksiltaan laitteet eivät myöskään ole siroimmasta päästä, vaikka mistään erityisen pulskista puhelimista ei olekaan kyse. Eräs syy leveisiin reunuksiin lienevät eteenpäin suunnatut stereokaiuttimet, jotka sijaitsevat kummassakin laitteessa näytön molemmin puolin. Itse petyin kuitenkin puhelinten äänentoistoon, sillä saundi tuntuu kummallisen tunkkaiselta. Peräkkäinen vertailu Huawei Ascend P7:n kanssa varmisti, että pidän sen äänenlaadusta Z3-sarjalaisia enemmän.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Arvostan Sonyn tapaa laittaa sekä virtapainike että äänenvoimakkuuden säädin laitteen samalle puolelle. Itse olisin kuitenkin ehdottomasti sijoittanut äänenvoimakkuuden säätimen laitteen ylälaitaan. Nykyisessä sijainnissa kyljen keskivaiheilla painike tulee auttamatta liian alas, mikäli puhelinta käyttää vasemmalla kädellä. Oikeassa kädessä peukalo asettuu taas varsin nätisti painikkeille, eli riippuu täysin lempiotteesta, onko kyseinen sijoittelu siunaus vai kirous.
Molempien laitteiden painikkeet antavat hyvin vastusta, mutta jostain syystä niiden käyttötuntuma on selkeästi parempi Z3 Compactissa. Z3:n tuntuma ei missään nimessä ole huono, mutta pikkusisaren painikkeet napsahtavat paljon tyydyttävämmin. Onkin vaikea sanoa, onko kyse kappalekohtaisesta erosta vai eroavatko mallien painikkeet toisistaan myös yleisellä tasolla.
Näyttö: erilaiset, mutta laadukkaat
Eräs suurimmista eroista uutuuslaitteiden välillä ovat niiden näytöt. Xperia Z3:n 5,2 tuuman näytössä on 1920 x 1080 pikseliä, kun taas Xperia Z3 Compactin 4,6 tuuman näytössä on 1280 x 720 pikseliä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Oletettavasti Xperia Z3 Compactiin on valittu paperilla vaatimattomampi näyttö kahdesta syystä. Ensinnäkin pienempi resoluutio säästää akkua. Toisekseen on aina hyvä kysyä itseltään, kuinka tarkka tietyn fyysisen koon omaavan näyttöpaneelin kannattaa olla. 4,6-tuumaisen Z3 Compactin tapauksessa väittäisin, että 720p-näyttö on terävyydeltään varsin riittävä.
Luonnollisesti tietyt asiat näyttävät Z3:n kookkaammalla ja tarkemmalla näytöllä hieman näyttävämmiltä. Lisäksi rinnakkain vertailun perusteella Z3:n näytöllä esimerkiksi valkoiset värit näkyvät hieman valkoisempina kuin Z3 Compactilla. Ero on kuitenkin pieni, enkä osaa kaivata Z3 Compactin näytöltä mitään ilman suoraa vertailua toiseen näyttöön.
Pääasiassa värien toisto, kirkkaus ja katselukulmat ovat siis hyvällä mallilla molemmilla laitteilla. Xperia Z3 Compactin vaatimattomampi näytöntarkkuun ei ole missään nimessä riittävä syy olla harkitsematta
Käyttöliittymä tarjoilee sulavuutta ja näyttävyyttä
Ensivaikutelma Xperia-käyttöliittymän ulkonäöstä on hieman sekava. Kotinäkymän etusivulle on esiasetettu paljon tavaraa, väriä on joka paikassa ja taustalla on dynaamisesti liikkuva Xperia-taustakuva. Tilanne selkeytyy kuitenkin pian, kun uutta laitettaan uskaltautuu rohkeasti selailemaan.
Päällimmäinen huomio on, että liikkuminen on sulavaa ja sovellukset aukeavat nopeasti. Dynaamiset taustakuvat ovat näyttäviä, mutta akun säästämiseksi tai ulkonäön rauhoittamiseksi taustalle voi vaihtaa myös perinteisen kuvan joko hieman rajallisesta Xperia-tarjonnasta tai omista valikoimistaan. Tuttuun Android-tapaan laitteensa ulkonäköä ja sovellustarjontaa voi muutenkin järjestää ja jäsentää mielensä mukaan.
Esimerkki hyvästä käyttöliittymäratkaisusta on puhelimien sovellusvalikko. Oikealta esiin vedettävä sivupalkki tarjoaa näppärän tavan muuttaa sovellusnäkymää esimerkiksi aakkostetuksi tai vain itse ladatut sovellukset näyttäväksi. Lisäksi sovelluksia on helppo poistaa laitteesta tätä kautta, millä vältetään aina hieman työläs asetuksiin navigointi.
Sen sijaan Android 4.4 -päivityksen myötä vanhemmissakin Xperia-puhelimissa muuttunut ilmoituspalkki saa risuja. Kun yläpalkin pyyhkäisee näkyviin, esitellään käyttäjälle ensin ainoastaan ilmoitukset. Pika-asetuspainikkeet, joilla esimerkiksi Bluetooth-yhteyttä tai äänenvoimakkuuta säädetään, löytyvät sen sijaan erilliseltä sivulta, joka täytyy pyyhkäistä sivulta esiin. Tämä on harmillista, sillä tiettyjä pika-asetuksia tarvitsee usein ja ominaisuuksien kytkeminen päälle tai pois tulisi olla mahdollisimman helppoa.
Lisäksi sovellusikonien kokoerot näyttävät allekirjoittaneen silmään ajoittain hassuilta. Pidän enemmän esimerkiksi Ascend P7:n yhtenäisestä ulkoasusta. Tämä on kuitenkin puhtaasti kosmeettinen ongelma ja henkilökohtainen mieltymys.
Pienten murheiden jälkeenkin on selvää, että pääasiassa Xperia-käyttöliittymä on eräs sujuvimpia Android-kokemuksia. Varsinkin, jos jaksaa käyttää hetken asioiden järjestämiseen ja muokkaamiseen. Kaikki artikkelissa tehdyt käyttöliittymä-huomiot koskevat sekä Xperia Z3:a että Xperia Z3 Compactia.
Arvostelumme seuraavassa osassa Sonyn uutuudet laitetaan erilaisiin tehotesteihin. Kuinka nopeaa sovellussukkulointi on kummassakin laitteessa? Miten pyörivät raskaammat pelit? Kestävätkö akut todella kaksi päivää? Näihin kysymyksiin haemme vastauksia tuolloin.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »