Olemme testanneet Asuksen pientä ja edullista, 7-tuumaisella näytöllä, LTE-mobiilidatayhteydellä ja puhelinominaisuuksilla varustettua Fonepad-tablettia muutaman viikon ajan ja nyt on aika laittaa testi nippuun. Tarkemmat tiedot laitteesta löydät arvostelun ensimmäisestä osasta.
199 euron hintainen Fonepad ei pyri kamppailemaan huippusuorituskyvyllä tai siroudella, mutta tarjoaa asiallisesti toimivan, kämmenelle juuri ja juuri mahtuvan tabletin, jolla hoituu yhteydenpito muuhun maailmaan myös reissun päällä ripeästi, kiitos LTE-yhteyden. Lisäksi laitteella voi hoitaa satunnaiset puhelut, sillä siinä on myös tuki äänipuheluille sekä tavanomaiset kuuloke ja mikrofoni.
Laite ei ole markkinoiden siroin tai kevyin tabletti, mutta muotoilultaan miellyttävä ja kulkeutuu kuitenkin mukavasti mukana, joskaan ei välttämättä housujen tauskussa. Voisin kuvitella, että laite sopisi kätevästi vaikkapa ihmiselle, joka kantaisi vakituisesti mukanaan laukkua. Tabletti kulkisi laukussa ja puhelut voisi hoitaa kuulokkeilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Intel-suoritin ja yhteensopivuus
Neliytimisellä Intel Atom -suorittimella ja yhden gigatavun käyttömuistilla laite toimii asiallisesti, muttei varsinaisesti räjäytä tajuntaa suorituskyvyllään. Testikäytössä kuitenkin kaikki kokeillut sovellukset toimivat mukisematta. Arvostelun ensimmäisen osan kommenteissa kysyttiin Intelin suorittimen yhteensopivuutta erilaisten Android-sovellusten kanssa. Kaikenkattavaa listaa on mahdotonta tehdä, mutta omista sovelluksistani ainoastaan MTV Katsomo ei suostunut Play-kaupasta asentumaan. Kysyin asiaa sovelluksen tuesta, mutta vastaus oli ympäripyöreä, eikä vastannut kysymykseen siitä, johtuiko asentumattomuus juuri suorittimen tyypistä. Joka tapauksessa siis kaikki muut testaamani sovellukset toimivat. Lähteestä riippuen noin 90-95 prosenttia Android-sovelluksista pitäisi toimia Intel-suorittimella.
Tabletti puhelimena
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kuten edellä mainitsin, laite ei välttämättä kulkeudu kovin mukavasti ainakaan housujen taskussa, johtuen seitsemän tuuman näytöstä ja leveähköstä kehyksestä. Sama tablettimaisuus hämää myös, kun käyttää laitetta puhelimena. Sen lisäksi, että tabletti tuntuu korvalla suoraan sanottuna hölmöltä, jouduin joka kerta hetken hakemaan, ennen kuin korvani löysi kohdan, josta kuulokeääni korvaan kantautui mukavasti. Kyllin ei siis voi korostaa sitä, että puhelinkäyttöön laite kaipaa mikrofonilla varustettuja kuulokkeita, johdollisena tai johdottomana. Muuten laite toimi puhelimena kohtuullisesti, eli ilman isompia häiriöitä äänessä kumpaankaan suuntaan.
Eräs etu tyypillisiin älypuhelimiin nähden on akkukesto. Iso laite sisältää ison akun, eli puhelinkäytössä ja perusnäppäilyssä laitteessa riitti virtaa kiitettävästi. Itse pidin Asuksen omasta virransäästösovelluksesta, jonka ansiosta valmiustila ja muutamat taustalla raksuttavat sovellukset, lähinnä sähköposti ja Facebook, eivät liiemmin virtaa kuluttaneet. Raskaassa käytössä ei akkukesto kuitenkaan ollut merkittävän hyvä, vaikka ei huonokaan. Iso näyttö vaatii toimiessaan virtaa, eli pelaamalla tai videoita katselemalla saa akun tyhjäksi muutamassa tunnissa. Videotoistoa luvataan kymmenen tuntia yhdellä latauksella, mutta omassa käytössä parin tunnin leffasessio söi akun varauksesta reilun neljänneksen.
Puhelin tablettina
Seitsemän tuuman tablettina laite on asiallinen. Luonnollisestikin netin selaaminen tai videoiden katselu on miellyttävämpää seitsemän tuuman näytöltä kuin neljän tai viiden tuuman puhelimen ruudulta. Mukana tulleen yksinkertaisen telineen ansiosta laite pysyy kätevästi katseluasennossa työpöydällä tai vaikkapa reseptikirjana keittiössä ruokaa laittaessa. Moite tulee äänenvoimakkuudesta, sillä videoita katsellessa laitteen omista kaiuttimista ei ääntä oikein tahdo irrota. Vähäinenkin taustamelu estää kuulemasta videoiden ääniä, vaikka Fonepadin äänenvoimakkuus olisi säädetty tappiin asti. Asiaa voi tietysti jälleen auttaa käyttämällä kuulokkeita.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhteenveto
Kaiken kaikkiaan Asus Fonepad 7 LTE ei hintaansa nähden ole huono laite. 199 euron suositushinnalla saa asiallisen tabletin nopealla mobiilidatayhteydellä, mikä on ehdottomasti plussaa. Huomionarvoista toki on, että hieman hitaammalla suorittimella sekä 3G-yhteydellä varustetun laitteen saa noin kolmanneksen edullisemmalla hinnalla.
Omaan makuuni paremmin sopisivat erillinen puhelin ja tabletti, mutta mikäli ajatus kahden laitteen ja liittymän niputtamisesta yksiin kuoriin tuntuu loogiselta ja jopa houkuttelevalta, kannattaa Fonepadiä ehdottomasti käydä näpistelemässä ja kokeilemassa, miten se sopii omaan käteen.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »