Viime viikolla uutisoimme Samsungin lähteneen leikkimielisesti mukaan kesän ALS-haastebuumiin. Samsungin videolla IP-sertifioidun Galaxy S5:n päälle kaadetaan jäävettä, jonka jälkeen puhelin haastaa HTC One (M8):n, Lumia 930:n ja iPhone 5s:n. Lähtökohtaisesti viaton mainosvideo on kuitenkin herättänyt paljon närää Internet-massoissa, useista syistä.
Ensimmäinen ongelma on monen videon nähneen tekemä huomio, että vesisuihkun jälkeen puhelimen lukitusruudun ja yläpalkin kellonajat eivät enää ole samat. Alkuperäinen kellonaika 2:16 onkin yläpalkissa yhtäkkiä 2:50. Samoin akun taso laskee hetkessä kahdeksan prosenttia. Tästä on tietysti tehty yleinen ja jopa joihinkin uutisiin tiensä löytänyt päätelmä, että kyseessä on huijaus. Samsung ei selvästikään ole luottanut laitteensa vedenpitävyyteen! Barrikaadeille!
Samsung Galaxy S5
- Android
- Muovi
- 5,1" Super AMOLED -näyttö
- Sormenjälkilukija edessä
- 16 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 801 -piiri
- 2800 mAh akku
Ikävä kyllä – tai onneksi – totuus saattaa kuitenkin olla toinen. Kun S5-videon käy läpi kuva kuvalta, on täysin selvää että videota ei leikata kaadon keskellä yhdestä materiaalista toiseen, esimerkiksi laitteen kuivauksen tai vaihtamisen ajaksi. Sen sijaan videon alussa näytölle on asetettu ruutukaappaus, joka täyttää yläpalkkia myöten puhelimen ruudun. Ennen veden kaatamista ruudulla ei siis näy mitään reaaliaikaista, vaan pelkkä valokuva.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kaatuva vesi saa kuitenkin aikaan pyyhkäisyeleen näytöllä, joka sekä liikauttaa lukitusruutua esittävää kuvakaappausta hetkellisesti vasemmalle että tuo todellisen yläpalkin näkyviin. Molemmat liikkeet animaatioineen ovat hyvin nähtävissä ja esimerkiksi yläpalkin esiin putoaminen vie noin puoli sekuntia. Kyse ei siis missään nimessä ole editoinnista, vaan tilanne on näiltä osin aito.
Eri asia onkin, miksi kuvausryhmä on päätynyt käyttämään kuvakaappausta aidon näkymän sijaan. Hyvin todennäköisesti staattisella näkymällä on haluttu varmistaa, ettei videolle useiden ottojen myötä ilmaannu ikäviä aikakomplikaatioita. Ironisesti tämä varmistus johti kuitenkin juuri siihen pelättyyn virheeseen, eikä tarkkaavaisilta katsojilta jää mikään moka huomaamatta. Näiltä osin voitte kuitenkin hengähtää: Galaxy S5 selvinnee roiskeista ja muusta vesikontaktista sertifiointinsa takaamalla tavalla.
Toinen kansan keskuudessa harmia herättänyt seikka on se, että Samsung markkinoi kunniattomasti Lou Gehrigin taudin avulla itseään. Sormen heristely on sinänsä perusteltua, mutta on hyvä muistaa, että kaikki jäävesihaastevideon tehneet tuovat ALS:n lisäksi näkyvyyttä myös itselleen. Tämä koskee sekä Dr. Dretä että luokka- ja työkavereitasi. Sama pätee Samsungin tapauksessa toisin päin: laitteen lisäksi video tuo näkyvyyttä myös ALS-taudille, minkä lisäksi Samsung kehoittaa katsojia lahjoittamaan rahaa Motor Neurone Disease Associationille. Vaikka kyseessä on selkeästi mainos, on sillä kuitenkin tavallista parempi tarkoitusperä ja hyviä vaikutuksia. Minusta videolla ei siis loukata tai riistetä ketään. Sen sijaan kyseessä on se kuuluisa win-win-tilanne, jossa kaikki voittavat. Noh, paitsi Samsung, palautteesta päätellen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yllättävässä käänteessä One (M8) ja Lumia 930 vastasivat viikonlopun aikana Galaxy S5:n heittämään haasteeseen ja ottivat omat jääsuihkunsa. Kyseisen, artikkelin lopusta löytyvän videon takana eivät kuitenkaan olleet itse valmistajat, vaan YouTube-kanava Cellphone S. Videolla molemmat puhelimet saavat niskaansa useamman pitkän vesiryöpyn, jonka jälkeen molemmat laitteen vaikuttavat olevan edelleen hengissä. Lisäksi Cellphone S:n myöhemmät kommentit varmistavat, että laitteet ovat toiminnassa myös pidemmän ajan jälkeen.
Luonnollisesti myös tämä video on herättänyt monia kysymyksiä ja epäilyksiä. Yleisin huolen aihe on, että laitteita pitelevä henkilö peittää sormellaan puhelinten heikkoja kohtia, kuten kuulokeliitäntää tai virtapainiketta.
Onkin ehdottoman tervettä epäillä hieman kaikkea verkossa näkemäänsä, mutta toisaalta jatkuva negatiivisuus ahdistaa sekin. Toivoisin nimittäin, että kukaan ei mene tällaisten haastevideoiden perusteella tekemään syvempiä päätelmiä elektronisten laitteiden vedenkestävyydestä. Itse en ainakaan veisi Lumia 930:tä lähellekään vettä, vaikka videon perusteella se saattaisikin pikku suihkusta selvitä. IP-sertifioituja laitteita voisin sen sijaan käsitellä tarvittaessa lähellä vesistöjä, pitäen kuitenkin mielessä luokituksen tarkat määritteen sille, mitä laite maksimissaan kestää. Uimasille tai suihkuun en varmasti lähtisi tässä vaiheessa minkään puhelimen kanssa. Ja jos kaikki osaavat ilmeisesti olla terveen skeptisiä ja epäillä näkemäänsä niin paljon, etteivät esimerkiksi nämä vesihaastevideot ohjaa heidän käyttäytymistään, niin tarvitseeko kaikkea tosiaan ottaa niin vakavasti?
Alta voit vielä kurkata molemmat haastevideot ja arvuutella itse, että kuka huijaa, kuka ei ja mistä laitteesta sinä pidät eniten. Tai sitten voit vain nauttia viihdyttävistä videoista.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »