Samsungin tuore Galaxy Tab S 10.5 on viihtynyt testissämme jo tovin. Nyt on aika pistää laitteen parhaimmat ja huonoimmat puolet pakettiin laajemmassa yhteenvedossamme. Ensimmäisessä osassa tarkkailimme tabletin yleistä olemusta ja toisessa osassa vertailimme sitä vielä tällä hetkellä tuoreimpaa iPadiin eli Airiin. Nyt kolmannessa osassa teemme siis laajemman yhteenvedon.
Aloitetaan Galaxy Tab S 10.5:n parhaimmasta asiasta eli sen näytöstä. Se on yksinkertaisesti todella hyvä – siitä ei juuri pahaa sanottavaa ole. Ei ole uusi asia, että AMOLED-näyttö toistaa värit syvinä ja musta on todellakin mustaa, mutta varsinkin tabletissa se pomppaa esille. Vertailtuna muihin tabletteihin, joissa on LCD-näytöt, näyttävät värit todella haaleilta. Eri elokuvien ja sarjojen katsominen on mukavaa, koska kirkkauttakin riittää melkein joka tilanteeseen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tarkkuus on myös loistavalla tasolla Galaxy Tab S 10.5:ssä. 2560×1600 pikselin tarkkuus tekee 288 pikseliä tuumaa kohti, joka on todella hyvin 10-tuumaisessa tabletissa. Pikseleitä en henkilökohtaisesti erottanut normaalilta katseluetäisyydeltä.
Mitä huonoa näytössä on? Se on pitkälti mielipidekysymys, pitääkö AMOLED-näytön väreistä vai ei. Monien mielestä värit ovat yliampuvia ja ne näyttävät luonnottomilta. Joka tapauksessa henkilökohtaisesti pidän Galaxy Tab S 10.5:n näytöstä todella paljon.
Mielestäni Samsung on onnistunut Galaxy Tab S 10.5:n muotoilussa suhteellisen hyvin. Materiaalina on käytetty edelleen muovia, joka vie laatutuntumaa muutaman askeleen taaksepäin, mutta kumimainen muovi tuntuu mukavalta kädessä. Takakuorta koristava pistetekstuuri näyttää mielestäni ihan siistiltä, mutta tämä luultavasti jakaa paljon mielipiteitä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Vain 6,6 millimetriä paksu tabletti on myös todella kevyt. Kädet eivät kovin nopeasti väsy ja keveytensä takia Galaxy Tab S 10.5:ää on miellyttävä käsitellä. Mielestäni fyysisten painikkeiden sijoitus on suhteellisen heikko. Melkein joka tilanteessa käsien asentoa joutuu muuttamaan, kun jotain näppäintä haluaa painaa.
Tämä tekee samalla sormenjälkitunnistimesta hyvin ristiriitaisen ominaisuuden. Se on hyvä olla – varsinkin niille, jotka vaativat tabletiltaan turvallisuutta, mutta sen sijoitus on todella epämukava. Tämän takia en juurikaan testailun jälkeen sitä normaalissa käytössä käyttänyt. Osakseen käyttämättömyyten vaikutti myös sormenjälkitunnistimen heikko toimivuus. Pohdin pitkään, mikä olisi parempi paikka fyysisille toimintonäppäimille – niitä nimittäin ei voi jompaan kumpaan reunaan laittaa kätisyyksien takia. Ehkäpä paras vaihtoehto olisi toteuttaa näppäimet näytöllä ja käyttäjä voisi päättää, haluaako ne oikeaan tai vasempaan laitaan vai keskelle.
Samsung on tuonut Galaxy Tab S 10.5:ään kahdeksan megapikselin takakameran, joka tuottaa hyvää jälkeä tabletiksi. Se ei tietenkään ole mikään optimaalisin kuvausväline, mutta toimii satunnaisissa kuvaustilanteissa. Kokonaisuudessaan se tuottaa hyvää jälkeä ja LED-kuvausvalo on myös plussaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
En ole koskaan liiemmin pitänyt Samsungin TouchWiz -käyttöjärjestelmästä. Siihen lienee syynä ajoittainen tökkiminen ja hitaus, jota löytyy myös Galaxy Tab S 10.5:ssä. Kuitenkin Galaxy Tab S 10.5:n lisäaloitusnäytöt ovat mielestäni todella käteviä ja henkilökohtaisesti tykästyin niihin. Niiden avulla näkee nopeasti sähköpostin, pörssikurssit, uusimmat uutiset ja kalenterin. Sinne on myös mahdollista sijoittaa kirjanmerkkejä ja herätyksiä. Nämä tietysti saisi myös normaalisti piensovelluksina aloitusnäyttöihin, mutta nämä ovat visuaalisesti hienonnäköisiä ja tietysti valmiina paketissa.
Toinen Samsungin tuoma hyvä juttu on kahden sovelluksen yhtäaikainen käyttö. Sitä ominaisuutta tuli käytettyä useammin kuin odotin. Sen avulla voi kätevästi kirjoittamaan muistiinpanoja vaikkapa OneNoteen samalla, kun katsoi tietoa internetistä.
Suurin miinus Galaxy Tab S 10.5:ssä on sen ajoittainen hitaus, joka huonontaa käyttökokemusta melkoisesti. Pääasiassa käyttöjärjestelmä toimii mukisematta, mutta se ajoittainen pysähtely ja tökkiminen aiheuttaa harmaita hiuksia. Tämä ei ainoastaan ole käyttöjärjestelmässä vaan samaa tapahtuu monissa eri sovelluksissa. Googlen Chrome toimii lähes moitteetta siinä missä Samsungin oma selain tökkii melkoisesti.
En sinänsä ihmettele, että käyttöjärjestelmä tökkii jonkin verran, kun se on niin raskas. Kolmen gigatavun RAM-muistista käyttöjärjestelmä vie yli puolet – aikalailla noin 1,7-1,9 gigatavua. Näin sovelluksille jää noin gigatavu käytettäväksi. Ihmettelen, minkä takia käyttöjärjestelmä vie niin paljon. Esimerkiksi Applella on iPadeissaan vain gigatavu RAM-muistia ja se ei juurikaan tuota ongelmia Applen tableteilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Samsung Galaxy Tab S 10.5 on hyvin ristiriitainen laite. Sen näyttö on mahtava ja rakenne todella miellyttävä. Kuitenkin ohjelmistossa on edelleen mielestäni parantamisen varaa – etenkin sulavuudessa ja toimivuudessa. Jos haluaa laadukkaan tabletin viihdekäyttöön, joka koostuu paljolti elokuvien katselusta ja pelaamisesta, Galaxy Tab S 10.5 on varmasti hyvä valinta. Jos taas vaatii sulavaa käyttöjärjestelmää, joka ei töki, lienee parasta tarkastaa kilpailijat ennen kuin ostaa Galaxy Tab S 10.5:n.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »