Meillä kaikilla on varmasti tietty joukko pakollisia sovelluksia, jotka uuteen puhelimeen ladataan. Näitä voivat olla esimerkiksi Facebook, Spotify, Netflix ja WhatsApp. Google Play on kuitenkin pullollaan hyödyllisiä sovelluksia, joita käyttäjä ei välttämättä edes tiedä kaipaavansa. Siksi esittelen tässä viisi omaa lempisovellustani, joita itse käytän lähes päivittäin mutta joita moni ei mahdollisesti ole tullut vielä kokeilleeksi. Suurin osa esiin nostettavista sovelluksista on ilmaisia.
Google Keep
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Google Keep on lyhyesti kuvattuna muistiosovellus. Sillä voi siis tehdä normaaleja tekstimuistiinpanoja, tarkistuslistoja ja muistutuksia. Muistiinpanoihinsa voi myös halutessaan lisätä kuvia tai sanella ne ääneen. Mutta mikä erottaa Keepin tuhansista muista muistiosovelluksista? Pääasiassa kaksi asiaa: loistava widget ja Drive-integraatio.
Google Keepin widget on kevyt, selkeä ja ennen kaikkea näppärä. Widgetin kautta voi sovellusta avaamatta selata muistiinpanojaan ja siitä saa myös helposti aloitettua uuden, haluamansa tyyppisen muistiinpanon. Sama selkeys, yksinkertaisuus ja keveys jatkuu itse sovelluksen puolella, rokottamatta kuitenkaan ominaisuuksien monipuolisuudesta. Muistiinpano-pohjille voi halutessaan valita värin, millä voi sekä piristää sovelluksen ulkonäköä että jäsennellä dokumenttejaan. Piirtämistä Keep ei tue, mutta muuten se täyttää varmasti useimpien käyttäjien muistiotarpeet.
Parasta sovelluksessa on kuitenkin Drive-toiminnallisuus. Sovelluksen sisältöä voi nimittäin muokata myös verkkoselaimella osoitteessa keep.google.com ja sisältö synkronoidaan automaattisesti kaikkien alustojen välillä. Voin siis tarvittaessa kirjoittaa esimerkiksi ostoslistan tai muun dokumentin tietokoneella, ja kauppaan mennessä lista on kännykässä valmiina käytettäväksi. Tavallaan kyse on pienestä asiasta, mutta arjen keskellä siitä on usein iso apu.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
AccuWeather Platinum
Kaikki eivät välttämättä käytä sääsovelluksia. Monet niitä käyttävät taas tyytyvät suosiolla laitteeseen valmiiksi asennettuun ratkaisuun. Mikäli sääsovellusta käyttää lainkaan, käyttää sitä todennäköisesti lähes päivittäin, minkä vuoksi suosittelen ehdottomasti satsaamaan euron tai pari oikeasti hyvään sovellukseen. Parhain tapaamani maksullinen sääsovellus on ehdottomasti AccuWeather Platinum.
AccuWeatherin 2,2 euron hinta ei ole mitään sen rinnalla, miten hyvin itse sovellus toimii. Selkeällä ja tyylikkäällä ulkonäöllä varustettu sääsovellus mahdollistaa helposti päivä- ja tuntikohtaisten ennusteiden katsomisen. Sekä lämpötiloja että sademääriä voi tarkastella niin lukuina kuin kuvaajina. Sovellus ilmoittaa myös erikseen erityisistä säätapahtumista, kuten ukkosmyrskyistä. Ennusteet yltävät yli kolmen viikon päähän ja osuvat vieläpä todella hyvällä prosentilla kohdilleen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lisäksi AccuWeather Platinum tarjoaa sääkarttoja, uutisia ja useamman hyvin rakennetun widget-vaihtoehdon. Kaiken kaikkiaan kyseessä on siis todella kattava paketti. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan.
Finnkino Movies / FinnkinoElokuvat
Jostain käsittämättömästä syystä Finnkinolla ei edelleenkään ole omaa, aikataulujen selaamisen ja lippujen ostamisen mahdollistavaa mobiilisovellusta. Moni itsenäinen sovellustehtailija tarjoaa kyllä Play-kaupassa samaan tarkoitukseen omia sovelluksiaan, mutta niiden laatu ei oikeastaan missään tapauksessa huimaa päätä. Kaksi väliotsikossa mainittua sovellusta eivät siis ole tällä listalla, koska ne olisivat erityisen hyviä sovelluksia, vaan koska ne ovat parhaat vaihtoehdot huonosti hoidetussa ja ainakin allekirjoittaneelle erittäin tärkeässä markkinaraossa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Itse pidän enemmän Finnkino Moviesista. Yksinkertainen, selkeä ja perustyylikäs sovellus hoitaa aikataulujen listaamisen eri Finnkinon toimipisteissä loistavasti. Halutessaan kaikkia juuri nyt näytettäviä elokuvia voi myös selata yhtenä listana, teatterikohtaisen näkymän sijaan. Lisäksi elokuvien omilta tietosivuilta voi tarkistaa juonitiivistelmät, elokuvien kestot ja trailerit.
Finnkino Moviesissa on kuitenkin yksi iso puute: se ei tarjoa mitään tapaa nopeaan lippujen ostamiseen. Omassa käytössäni tarve tulee yllättävän harvoin vastaan, sillä pääasiassa kurkkaan aikataulut kännykästä suunnitellessani elokuvaan menoa pian, ja tällöin ostan lipun suoraan teatterista.
Mikäli tarvetta lippujen mobiilishoppailuun kuitenkin on, voi parempi vaihtoehto olla FinnkinoElokuvat. Ohjelman rakenne ja ulkonäkö on varsin suttuinen, mukana on mainoksia, eikä esimerkiksi Pääkaupunkiseutu-alueen valitseminen jostain syystä näyttänyt ajoittain kuin yhden elokuvan, vaikka tarjolle pitäisi saada usean eri teatterin ohjelmat. Elokuvien tietosivuilta löytyy kuitenkin linkki Finnkinon mobiiliverkkosivulle, joka ohjaa suoraan oikean näytöksen lippuostovaiheeseen. Vastaava ominaisuus puuttuu Finnkino Moviesista täysin, minkä vuoksi joillekin FinnkinoElokuvat voi olla se parempi vaihtoehto muusta hiomattomuudesta huolimatta.
Varmaa joka tapauksessa on, että päivän elokuvatarjonnan pikatarkistaminen hoituu kummalla sovelluksella tahansa Finnkinon omaa nettisivua näppärämmin.
Hello SMS
Monet Android-käyttäjät eivät varmasti tule edes ajatelleeksi, että puhelimen oletus-viestisovelluksen voisi vaihtaa toiseksi. Se on kuitenkin mahdollista ja miellyttävin allekirjoittaneen kokeilemista tekstiviestisovelluksista on ehdottomasti Hello SMS.
Hellon suurin valttikortti on välilehdissä. Vasemmassa laidassa näkyvät jatkuvasti meneillään olevat viestikeskustelut ja kontaktista toiseen voi vaihtaa yhdellä painalluksella ilman sivulta poistumista. Kapeassa muodossaan sivupalkki näyttää joko yhteystiedon kuvan tai nimen etukirjaimet. Tarvittaessa palkin voi näppärästi pyyhkäistä leveämmäksi, jolloin nimet näkee luonnollisesti kokonaan. Tekstiviestien lisäksi Hello SMS tukee datapohjaista viestintää kahden tai useamman sovelluksen käyttäjän välillä.
Hellon muita ominaisuuksia ovat tumma yömoodi, jonka on tarkoitus olla lempeämpi silmille, sekä nopea kuvien liittäminen. Sovellus hyödyntää tässäkin yhden sivun politiikkaa: samalla näkymällä voi sekä ottaa kokonaan uuden kuvan että selata vanhoja. Ratkaisu on lähtökohtaisesti ripeä, mutta laitteeseen tallennetut kuvat saattavat näkyä hieman oudossa järjestyksessä. Ajoittain kaipailin siis kansiopohjaista hakumahdollisuutta, edes vaihtoehdoksi.
Viestien selaaminen ja kirjoittaminen sujuu kuitenkin nopeasti, kun sivua ei tarvitse vaihtaa missään vaiheessa. Lisäksi minimalistisesti suunniteltu sovellus on raikkaan ja miellyttävän näköinen, eikä ilmaisuudestaan huolimatta sisällä lainkaan mainoksia. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan Hello SMS:ää itse, varsinkin jos puhelimesi oletus-viestiratkaisu ei miellytä.
ES Resurssienhallinta
Useimmista Android-laitteista löytyy jokin resurssienhallintasovellus, eli tapa hallita ja järjestää puhelimen tai muistikortin sisältöä kansiotasolla. Valmiit ratkaisut ovat kuitenkin usein varsin yksinkertaisia, tarjoten pääasiassa mahdollisuuden poistaa, kopioida, siirtää tai jakaa sisältöä. Mikäli kaipaat kattavampaa tiedostojen käsittelymahdollisuutta, on yksi sovellus ylitse muiden: ES Resurssienhallinta.
ES yhdistää samaan pakettiin aika lailla kaiken, mitä resurssienhallinnalta voi kaivata. Sen selkeä käyttöliittymä ja sulava toiminta tekevät tiedostojen käsittelystä yhtä juhlaa. Näkymää ja ikonien kokoa voi muuttaa mieleisekseen ja eri kansionäkymät saa ikkunoitua. Kahden tai useamman eri sijainnin välillä vaihtaminen onnistuu siis näppärästi ilman jatkuvaa valikkorakenteen läpi navigointia.
Pitkällä painalluksella useita tiedostoja saa käden käänteessä valittua kerralla ja valituilla tiedostoilla voi tehdä suuren määrän erilaisia asioita. Tiedostoja voi kopioinnin, siirtämisen ja poistamisen lisäksi muun muassa jakaa tai lähettää muille ihmisille, pakata tarvittaessa zip-pakettiin, salata tai piilottaa näkyviltä.
Lisäksi ES Resurssienhallintaan saa synkronoitua pilvipalveluita, kuten Driven tai Dropboxin. Halutessaan sekä puhelimessa että pilvessä olevia tiedostoja voi siis käsitellä yhden sovelluksen kautta, ilman tarvetta vaihtaa toiseen sovellukseen kesken kaiken.
Kaiken paketoi sovelluksen kotinäkymä, josta voi yhdellä vilkaisulla nähdä muistien tilan ja kaiken laitteen sisällön tiedostotyyppien mukaan. Niin, ja ES Resurssienhallinta on sekä ilmainen että vapaa mainoksista. Suosittelen lämpimästi niille, jotka kaipaavat monipuolisia työkaluja mobiililaitteensa tiedostojen hallintaan.
Siinä viisi – tai jos nyt ihan tarkkoja ollaan, niin kuusi – allekirjoittaneelle tällä hetkellä tärkeintä Android-sovellusta, jotka eivät kuulu maailman tunnetuimpiin mobiilisovelluksiin. Toivon, että mahdollisimman moni löytää näistä suosituksista jotain itselleen uutta tai hyödyllistä. Kerro toki kommenttiosiossa mielipiteesi sovelluksista tai jaa omat suosikkisi kanssalukijoiden kanssa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »