TeliaSonera julkaisi tänään toisen vuosineljänneksen osavuosikatsauksensa valottaen samalla hieman yhtiön tulevaisuutta. Tällä hetkellä yhtiö kamppailee 35% markkinaosuudellaan Suomen suurimman operaattorin paikasta yhdessä Elisan kanssa.
Osavuosikatsauksen tarkemmat tiedot voi tarkistaa TeliaSoneran kotisivuilta. Alla on kuitenkin muutamia poimintoja:
- Liikevaihto paikallisessa valuutassa laski 1,2 prosenttia.
- Käyttökate paikallisessa valuutassa nousi 0,1 prosenttia.
- Käyttökateprosentti pysyi ennellaan 35,3 prosentissa.
- Liiketulos ennen kertaluontoisia eriä laski 10,4 prosenttia. Lasku selittyy MegaFon- ja Tukcell-osakkuusyhtiöistä saatujen tuottojen pienemisellä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kokonaisuudessaan TeliaSoneran tulos oli vakaa ja yhtiö teki voittoa 0,83 kruunua (noin 0,09 euroa) osaketta kohti. Tulos oli kuitenkin hieman aiempaa huonompi, mikä näkyi myös Helsingin pörssissä osakkeen maltillisella 1,7 prosentin laskulla.
TeliaSoneran toimitusjohtaja Johan Dennelindin kertoi yhtiön keskittyvän jatkossa entistä selvemmin ydintoimintojensa kehittämiseen, mistä esimerkkinä heinäkuun alussa tapahtunut Tele2:n Norjan toimintojen osto. Nykyisillään TeliaSonera on Norjan toiseksi suurin operaattori.
Norjan lisäksi yhtiö vahvoilla myös muissa Pohjoismaissa, joissa jokaisessa liittymämäärä kasvoi toisella vuosineljänneksellä. Lisäksi asiakkaat vaihtavat aiempaa harvemmin TeliaSoneran liittymästä toisen operaattorin liittymään.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Jatkossa TeliaSonera tulee panostamaan erityisesti 4G- ja valokuitukaapeliverkkojen laajentamiseen. Sonera oli Suomessa ensimmäinen operaattori, joka toi 4G-verkot vuonna 2010 ja tavoitteena on laajentaa verkkojen kattavuutta selvästi tulevina vuosina. Esimerkiksi Norjassa tarkoitus on tuoda 4G-verkot 98 prosentille väestöstä vuoden 2018 loppuun mennessä.
Suomessa TeliaSonera tavoittelee jatkossa suurempaa markkinaosuutta paitsi laajemmilla verkoilla, myös uusilla liittymäpaketeilla. Yksi esimerkki tästä on aiemmin tänä vuonna lanseerattu Yhdessä-paketti, jossa voi maksaa yhdellä laskulla usean puhelimen tai tabletin liittymän. Ideana on, että mitä useampi liittymä Yhdessä-pakettiin on liitetty, sitä halvempi hinta on liittymää kohden. Samalla myös laskujen maksaminen yksinkertaistuu.
Liittymien suhteen TeliaSonera tarjoaa myös kiinteähintaisen liittymän kaikissa Pohjoismaissa ja Baltian maissa, joten esimerkiksi Tukholman tai Tallinnan matkoilla ei tarvitse huolehtia ulkomaan puhelu- ja datamaksuista. Tämän tyyppiset ratkaisut ovat osa yhtiön strategiaa kasvattaa markkinaosuutta Pohjoismaissa ja Baltian maissa.
Ongelmia TeliaSoneralla on tällä hetkellä etenkin Espanjassa, jossa yhtiön markkinaosuus on edelleen vain seitsemän prosenttia. Toimitusjohtaja Dennelindin mukaan yhtiö tuleekin arvioimaan toimintaansa uudelleen Espanjan markkinoilla. Espanjan lisäksi tulosta heikensivät jo aiemmin mainittu laitemyynnin lasku ja osakkuusyhtiöistä saadut aiempaa pienemmät tuotot.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »